Första delen av hockeyettan är färdigspelad förutom den norra serien och F-serien som avslutas nästa vecka. Enligt mig har det varit en ganska väntad säsong, men det finns ändå ett par uppstickare som är värda att nämna lite extra.

Division 1 Norra
De två norra serierna, A B, har slagits ihop och bildat en stor serie. Istället för normala 27 omgångar spelar man 44 matcher och därefter blir det playoff-spel för de sex första lagen. I skrivande stund har man spelat 26 omgångar där just nu Piteå ligger i topp på 65 pinnar. Tre poäng bakom ligger Sundsvall och trea har vi Kiruna på 55 poäng. Här är absolut den stora överraskningen Sundsvall som jag inte trodde alls på. Eller, jag trodde inte att något lag ens skulle vara i närheten av Kiruna och Piteå, men trots Sundsvalls stora spelaromsättning så har man lyckats riktigt bra den här säsongen. Efter att ha sett inledningen så känns det ändå inte som att Sundsvall kommer hålla i längden och man kommer nog ryka ganska tidigt i playoffet. Piteå känns klart stabilast här och man lär dessutom plocka in ytterligare någon spetsspelare innan transferfönstret stänger. Joakim Högberg valde att återvända till Piteå efter bara ett par matcher med Almtuna i allsvenskan och har visat sig vara en av Piteås bästa spelare hittills.

 • Mitt tips innan säsongen: Kiruna eller Piteå
 • Spel: Inget pågrund av att jag i slutändan inte kunde skilja dem
 • Överraskning: Sundsvall
 • Flopp: Östersund (som dock har lyft sig på slutet)

Division 1C
christofer blidHär handlade det enligt mig innan säsongen bara om två lag och i slutändan kunde det inte heller vara mer klart. Seriesegrarna Hudiksvall avslutade andra halvan med en brutalt bra form och slutade tillslut sex poäng före tvåan Åker/Strängnäs. Innan alltbörjade lade jag ut en rek där vi först investerade den största slanten på Hudiksvall, men även en mindre insats på Åkers för att åtminstone gå lite plus. Den insatsen dubblade jag dock efter ett antal spektakulära värvningar av Åkers. Det lag som startade säsongen klart bäst var också Åkers. Tony Lagerström, Christofer Blid och Stefan Gråhns fullständigt körde över det mesta. Blid slutade tillslut på hela 62 poäng på 26 spelade matcher. Skapligt bra. Sedan kom skadorna som vanligt för Åkers och med tiden så seglade också Hudiksvall förbi. Gråhns har försvunnit från Åkers och formen där inför allettan är allt annat än bra. Känslan är efter avslutningen att Åkers kommer få det tufft i allettan. Hudiksvall blir farliga och kan med lite medstuds gå riktigt långt.

 • Mitt tips innan säsongen: Hudiksvall eller Åker/Strängnäs
 • Spel: Hudiksvall (2.75) – 6 units & Åkers (5.00) – 4 units
 • Resultat: +6.5 units
 • Kanon: Christofer Blid. Skaplig poängkung.
 • Överraskning: Att Skedvi/Säter vann en match får man vara mer än nöjda med.
 • Flopp: Falu IF utan tvekan. Kaosklubb.

Division 1D
På förhand fanns det tre lag som skulle kämpa om seriesegern. Huddinge, Visby och Nyköping har också stått i en klass för sig nu när man summerar. Visby började för svagt och hade ett par onödiga poängtapp under första halvan vilket förstörde för dem i slutet. Dock klarar man sig ganska säkert till allettan på en andraplats. Huddinge vinner serien trots att man tappat hela deras förstafemma från förra säsongen. Nyköping värvade till sig Daniel Despotovic och Henric Höglund i slutet av serien och höjde deras spel till en ny nivå. Nyköping blir verkligen farliga. Säsongens stora överraskning tycker jag inte det finns någon speciell. Det ska väl vara Wings som missar allettan och floppar lite, men Vallentuna är bra och förtjänar den platsen.

 • Mitt tips innan säsongen: Visby/Roma
 • Spel: Visby/Roma (3.00) – 4 units
 • Resultat: -4 units
 • Kanon: Vallentuna värvade bra och tog sig till allettan. 
 • Överraskning: Huddinge. Att man var bra visste jag, men att man skulle klara sig så bra med såpass tunga tapp trodde jag inte.
 • Flopp: Wings är ett lag med högre ambitioner än att få spela fortsättningsserien efter jul. Den lär man dock leka hem så blir playoff ändå.

Division 1E
Det här spelet satt otroligt hårt inne. Med två omgångar kvar så hade Hästen två poängs marginal ner till tvåan Vimmerby och en massa plusmål tillgodo. En poäng hade i princip räckt borta mot Kumla i näst sista omgången för att säkra segern, men på nåt vis lyckades man förlora med 5-3. Detta medförde att Vimmerby var tvungna att tappa poäng i sista matchen mot Mariestad för att Hästen skulle ha någon chans. Med en period kvar så ledde Vimmerby med 2-1, men  tappar allt i sista och Mariestad vänder. Hästen vinner säkert hemma mot bottenlaget Mjölby och säkrar seriesegern. På nåt sätt så var jag aldrig ens orolig innan matchen startade och känslan var konstigt nog ganska bra. Hästen har gjort en bra säsong och ungefär tagit så många poäng som man tänkt sig. Anledningen till detta är självklart Vimmerby som gått som ett tåg. I längden är Hästen ett bättre lag och jag tror det visar sig redan i allettan.

Floppen får vi nog kalla för Västervik. Man har ett lag som på pappret är bättre än kanske både Skövde och Mariestad, men lyckades inte få ihop det alls. Kanske smart att man inte kommit upp i den nivå man kan ännu för att skulle man tagit sig till allettan så hade man inte haft en suck. Nu får man tampas med Tranås om den sista platsen till playoffet.

 • Mitt tips innan säsongen: Vita Hästen
 • Spel: Vita Hästen (1.70) – 10 units
 • Resultat: +7 units
 • Kanon: Vita Hästen och Vimmerby.
 • Överraskning: Forshaga spelar som ett lag och är jobbiga att möta. Jag trodde inte alls att man skulle plocka många pinnar.
 • Flopp: Västervik

Division 1F
Tingsryd har stått i en klass för sig och kommer nog med all säkerhet att spela kvalserien senare i vår. Kallinge har gjort vad som förväntats och tagit sig till allettan, dock med lite mer bekymmer än väntat. Mörrumvar innan säsongen ett av hockeyettans mest hypade lag, men på nåt sätt har man inte levt upp till förväntningarna trots att man har säkrat en plats bland de fyra. Spelet har inte sett speciellt bra ut i långa stunder, men samtidigt tyder det på styrka att vinna även fast man inte spelar bra. Man kan rubba de bästa, men kan också få stryk mot de sämsta. Ojämnheten talar inte direkt för en ljus vår då man spelar i en alletta där man varje match måste vara på topp för att vinna matcher.

Helsingborg då, inte var det många som trodde att de skulle ta sig till allettan? Inte trodde jag det iallafall. Nu är det dock så och det kan man riktigt stolta över. En prestation utan dess like, men nu får man det tufft. Bra för hockeyn nere i söder och kul för grabbarna i HHC som får en fin erfarenhet inför kommande år.

 • Mitt tips innan säsongen: Tingsryd
 • Spel: Mörrum (6.50) – 2 units
 • Resultat: -2 units
 • Kanon: Tingsryd. Sprang verkligen hem den tuffaste serien.
 • Överraskning: Helsingborg utan tvekan. Har stått för en imponerande andra halva.
 • Flopp: Mörrum. De har säkrat platsen till allettan, men spelet måste upp flera snäpp. 

Det blir en spännande vår med två allettor som kan gå hursomhelst. En svag C-serie överlag, men potentialen finns hos Åkers. Hudiksvall kommer garanterat vara med i toppen. Den södra allettan är ett getinbo. Tingsryd, Kallinge och Vita Hästen lär göra upp om seriesegern. Vimmerby har ett intressant lag och kan mycket väl ”överraska”. Omöjligt att tippa något ännu. Nu ska jag njuta av att se Pens göra slarvsylta av Devils :)

/Heden