Det är en salig blandning av matcher på veckans kupong. Allsvenskan, Superettan och till och med Division 1 hittar vi denna vecka. Vi hittar även en final i den engelska FA-Cupen, här är veckans tips:

Match 1: Chelsea – Portsmouth 1

Chelsea vann ligan förra helgen och frågan är hur mycket laget festat den här veckan? Portsmouth har sett fram emot den här finalen dem senaste veckorna men jag tror inte att dem har så mycket att sätta emot Englands bästa lag här. Det skiljer trots allt en hel division mellan dessa lag nästa år. Chelsea är sugna på att ta en dubbel helt klart och jag tror att dem vinner här ganska enkelt och spikar ettan direkt.

Match 2: BP – Häcken 1X2

Två lag i mitten av tabellen mäts här i en svårtippad match. BP har förlorat 3 av de 4 senaste matcherna och formen är på väg nedåt. Dessutom släpper BP in väldigt mycket mål vilket inte bådar gott inför den här matchen. Häcken vann senast mot Halmstad men hade verkligen usel form innan dess med 1 poäng på 6 matcher. Kanske kan dem vara på gång igen och jag tror att deras spelstil passar BP dåligt. Utgångstipset blir ett kryss men jag väljer att helgardera direkt.

Match 3: Halmstad – Djurgården X

Halmstad är inne i en väldigt svag period nu och har 4 förluster på de 5 senaste matcherna. Dessutom har laget bara gjort 2 mål på dessa matcher. Nu har dem hemmaplan och då tror jag att dem tar minst en poäng. Djurgården har förlorat 4 av 6 bortamatcher hittills i år och har inte heller gjort särskilt många mål framåt. Kan dem klara ett kryss här så tror jag att dem är nöjda, precis som Halmstad skulle vara. Jag chansar på att krysset räcker och spikar.

Match 4: Mjällby – Malmö FF 12

Det här en svårtippad match eftersom båda lagen kommer till den här matchen med bra självförtroende. Mjällby slog Elfsborg hemma senast men övertygade inte alls spelmässigt. De är dock starka på hemmaplan och har en liten möjlighet att skrälla även här. Malmö FF är dock i hysteriskt bra form för tillfället och har 4 vinster och 1 oavgjord på de 5 senaste matcherna. De ligger på andraplats i tabellen nu och har bara 5 poäng upp till ledande Helsingborg. Malmö är favorit här trots bortaplan men jag chansar på en etta som gardering också.

Match 5: Assyriska – Väsby 1

Assyriska kommer till den här matchen med en 1-0 vinst borta mot Jönköping. De förlorade dock den senaste hemmamatchen mot Hammarby men ligger nu ändå på den övre halvan. De är definitivt ett lag som kan vara med och utmana i toppen och här på hemmaplan är dem stora favoriter mot jumbon Väsby. Bortalaget har startat säsongen svagt och har ännu inte tagit någon vinst i serien. På bortaplan har det dessutom blivit 3 raka förluster nu, jag spikar ettan direkt.

Match 6: Brage – Jönköping 1

Brage har mött flera topplag men bara förlorat en match av de inledande 6 matcherna i serien. Senast vann dem över Hammarby på bortaplan och kommer till den här matchen med två raka vinster och stärkt självförtroende. Jönköping har två raka förluster inför den här matchen men är inte alls ofarliga och kan spela riktigt bra stundtals. I långa loppet tror jag att dem får det svårt men de kan möjligtvis knipa en pinne här. Jag tycker ändå hemmalaget imponerat mest så här långt och väljer att spika ettan.

Match 7: Sundsvall – Syrianska 1X

Både Sundsvall och Syrianska har börjat säsongen bra och inget av lagen har förlorat mer än en match hittills. Det lutar åt en väldigt jämn match här då jag tror att båda lagen hamnar på den övre halvan i år. Sundsvall är obesegrade hemma samtidigt som Syrianska är obesegrade på bortaplan. Sundsvall har dock kryssat en hel del på slutet och utgångstipset blir ett kryss här, gardera med en etta.

Match 8: Ängelholm – Landskrona X2

Ängelholm började säsongen bra men har nu inte vunnit på de senaste fyra matcherna, de har 3 förluster och en oavgjord på slutet. Landskrona har något bättre form och skall normalt sett ha bra poängchans i den här matchen. Landskrona spelade oavgjort i den senaste bortamatchen mot Örgryte och det kan bli ett liknande resultat här idag. Trots hemmaplan så tror jag att Ängelholm får det svårt och tippar X2 här.

Match 9: Trollhättan – Ljungskile X

Trollhättan har startat säsongen svagt men tog i alla fall en vinst i den senaste matchen hemma mot Väsby. Trots den vinsten så tror jag att dem går en svår och tuff säsong till mötes och även här på hemmaplan så kommer dem att få kämpa ordentligt för att ta några poäng. Ljungskile har kryssat i 4 matcher av 6 och resultaten på slutet har varit 0-0, 1-0, 0-0. Jag tror på en målfattig match även här och oavgjort ligger nära till hands, krysset spikas även här som en liten chansning.

Match 10: Husqvarna – Sleipner 2

Huskvarna har 3 förluster i ryggen inför den här matchen och ser inte ut att få någon ordning på sitt spel. Sleipners form är tvärtom riktigt bra och med två vinster på slutet så jagar dem topplagen. De slog Rosengård senast på bortaplan med 3-1 och kan mycket väl ta en viktig seger till även här. Hemmalaget är inte alls dåliga eller ofarliga på något sätt men jag chansar på att Sleipner drar det längsta strået här och avgår med en vinst.

Match 11: GAIS – Elfsborg 1X2

GAIS spelade 0-0 mot IFK Göteborg senast men spelade väldigt bra då och borde ha vunnit den matchen med ett par bollar. De har nu 3 oavgjorda matcher i rad men spelet har sett bra ut och de bör kunna ta en vinst snart tror jag. Elfsborg är alltid bra men har inte spelat särskilt bra på bortaplan hittills i år. De lyckades inte få hål på Mjällby senast och kan få det svårt även här om inte målen trillar in ganska tidigt. GAIS har en tajt defensiv och släpper inte in många bollar, därför känns matchen vidöppen. Krysset ligger nära till hands här men jag helgarderar direkt.

Match 12: Gefle – IFK Göteborg 1X2

Gefle är faktiskt bättre på bortaplan än hemma än så länge och har bara vunnit en match hemma den här säsongen. I de senaste hemmamatchen mot Helsingborg gjorde dem en riktigt dålig insats då laget förlorade med 1-3, efter ledning 1-0 med en man mer och kvarten kvar. Det duger inte och det krävs en uppryckning i den här matchen. IFK Göteborg har bara tagit två poäng på de fem senaste bortamatcherna och den enda bortamatchen hittills kom i premiärmatchen mot Kalmar FF. De har inte heller öst in mål på slutet och det märks att dem saknar målkungen Hysén i laget. Även här känns matchen öppen och jag väljer att helgardera även här.

Match 13: Kalmar FF – Helsingborg 2

Helsingborg leder serien överlägset och har en otäck förmåga att lyckas vinna sina matcher. Formen är förstås på topp och de har spelat 12 matcher med 10 vinster och två oavgjorda som facit, imponerande. Helsingborg har dessutom bara släppt in 4 mål hittills och får gälla som liten favorit här trots bortaplan. Kalmar FF har också bra form på slutet och har fem raka matcher utan förlust. Det vanligtvis stabila Kalmar har dock ändå förlorat 3 av årets 6 hemmamatcher hittills. Jag väljer ändå att tippa på Helsingborg här då jag tycker att Kalmar släppt in alldeles för mycket mål än så länge. Mot serieledarna borde det straffa sig. Vill ni gardera så ta med en etta.

 1. Chelsea – Portsmouth 1
 2. BP – Häcken 1X2
 3. Halmstad – Djurgården X
 4. Mjällby – Malmö FF 12
 5. Assyriska – Väsby 1
 6. Brage – Jönköping 1
 7. Sundsvall – Syrianska 1X
 8. Ängelholm – Landskrona X2
 9. Trollhättan – Ljungskile X
 10. Huskvarna – Sleipner 2
 11. GAIS – Elfsborg 1X2
 12. Gefle – IFK Göteborg 1X2
 13. Kalmar FF – Helsingborg 2

Lycka till!

/Josef