Dags för stryktipset igen och det handlar mest om de sista avslutande omgångarna i Premier League. Jag har valt att luta mig mot favoriterna i de flesta matcherna, då dem skall och även ”måste” vinna sina matcher.

Match 1: Malmö FF – Åtvidaberg 1

Vi börjar kupongen med en spik direkt. Malmö har hittat spelet på slutet och var senast mycket nära att vinna på bortaplan mot Elfsborg, matchen slutade 2-2. Innan dess så var formen på topp och Malmö hade 5 vinster på 6 matcher. På hemmaplan och med den formen i ryggen så är dem självklara favoriter här, trots att Åtvidaberg spelat riktigt bra på slutet. Åtvidaberg har hittat en liten formtopp efter en något knackig inledning på årets allsvenska. De har nu 3 vinster och en oavgjord på de 4 senaste matcherna men jag tror helt enkelt inte att dem räcker till här. Malmö är grymt starka hemma och jag väljer att spika ettan här.

Match 2: Örebro – Djurgården 1X

Här möts två formstarka lag och mycket talar för att det blir en jämn och tuff match här. Örebro har 4 vinster på de 6 senaste matcherna och har även inkasserat två förluster på bortaplan mot lag som Kalmar och Helsingborg. Hemma på konstgräset är dem vanligtvis väldigt hemmastarka och jag tycker att dem är knapp favorit här med tanke på hemmaplan. Djurgården slog AIK för ett par omgångar sedan och det är hittills lagets enda vinst på bortaplan. Formen är god och laget har 3 vinster på de 5 senaste matcherna. Som sagt, ÖSK är favorit här men jag garderar även med ett kryss.

Match 3: Aston Villa – Blackburn 1

Aston Villa förlorade den viktiga bortamatchen senast mot Man City och missar Champions League även nästa år. De hade dock väldigt bra form innan den matchen och är säkert revanschsugna nu och vill visa sig från sin bästa sida här inför hemmapubliken. Blackburn slog oväntat, och något oförtjänt Arsenal, i den senaste matchen med 2-1. De hade spelat svagt innan dess och är betydligt sämre på bortaplan. Blackburn har bara gjort 12 mål framåt och vunnit två matcher av 18 bortamatcher hittills. Aston Villa förlorade senast lagen möttes och dessutom måste laget vinna här för att om möjligt knipa en femteplats i ligan, ettan är given på kupongen.

Match 4: Burnley – Tottenham 2

Tottenham är ett av de mest formstarka lagen i ligan och är nu också klart för spel i Champions League till nästa säsong. Dem kan nu även gå förbi Arsenal i ligan vid en vinst här och gissa om deras supportrar skulle gilla det. Burnleys vinster har varit sällsynta under den senare delen av säsongen och dem är redan klara för nedflyttning. Det skiljer en hel del mellan dessa lag, nästa år spelar Tottenham i Champions League, Burnley spelar då i The Championship, tvåan spikas.

Match 5: Chelsea – Wigan 1

Det finns inte så mycket att orda om den här matchen, Chelsea vinner ligan vid vinst och Wigan är redan klara för en ny säsong i den högsta ligan. Jag säger Grattis till båda lagen, spiketta.

Match 6: Hull – Liverpool 2

Hull har varit en stor besvikelse den senaste tiden och är med all rätt klara för nedflyttning. Självförtroendet, motivationen och formen är i botten och jag har svårt att se dem ta någon poäng alls här idag. Liverpool förlorade senast hemma mot Chelsea men hade spelat bra innan dess. På bortaplan är dem betydligt svagare än hemma men mot svaga Hull bör dem kunna ta en vinst i den sista matchen. Jag vill chansa med ett kryss här men lägger den garderingen på en annan match i stället.

Match 7: Man U – Stoke 1

Man U har en liten, liten möjlighet att vinna ligan men då måste laget vinna här samtidigt som Chelsea tappar poäng i sin match. Chelsea kan dem inte göra något åt men de skall bara vinna här på hemmaplan mot ett bortasvagt Stoke. I den senaste bortamatchen vann visserligen Stoke men det var inte länge sedan som laget förlorade borta mot Chelsea med hela 0-7. Ettan spikas direkt.

Match 8: West Ham – Man City X2

Man City har haft en tuff och lite märklig vecka. De vann förra helgen hemma mot Aston Villa och hade chans att nå en Champions League plats vid en vinst över Tottenham, även den matchen spelades på hemmaplan. Tyvärr, för deras del så förlorade dem den, helt rättvist, med 0-1 efter ett sent mål av Crouch. Nu är enda målet att behålla sin femte plats, och då räcker det med ett kryss här vilket jag tror att dem klarar av. West Ham slogs länge om nytt kontrakt och är nu helt klara för spel i Premier League även nästa år. Det beror dock inte på deras fina spel utan på att lagen nedanför helt enkelt inte tagit några poäng den sista tiden. Här gäller det bara att visa upp sig från sin bästa sida i den sista matchen för säsongen. Krysset ligger nära men jag lägger till en tvåa också.

Match 9: Arsenal – Fulham 1

Arsenals fans skulle inte tillåta att Tottenham tar sig förbi Arsenal i den sista omgången för säsongen. Arsenal ligger två poäng före just nu men här tror jag att dem tar en säker vinst mot Fulham, som har en Europa League final att tänka på. Fulham förlorade hemma senast, där dem vanligtvis är väldigt svårslagna, vilket är ett bevis på att de inte satsar på ligan mer den här säsongen. Ettan känns säker även här och spikas.

Match 10: Wolves – Sunderland 1X2

Detta är en svårbedömd match och jag väljer att ta med alla tecknen på en gång. Wolves har inte vunnit på över 1,5 månad och frågan är hur mycket dem kommer att kämpa i den här matchen. De blev klara för en ny säsong i den högsta ligan och fansen firade som om de vunnit ett cupguld. Sunderland är ett svagt bortalag men har spelat väldigt bra på slutet trots en del förluster. De har också en del giftiga målskyttar som kan avgöra matchen här och jag håller dem som knapp favorit här. Dock helgarderar jag matchen eftersom den känns väldigt osäker i mina ögon.

Match 11: AIK – Trelleborg 1X2

AIKs trend är tydlig, den pekar spikrakt nedåt. Dem har nu tre raka förluster på slutet och har bara vunnit en enda match på de inledande 11 omgångarna. Nu ligger dem också sist i tabellen och det håller inte om de skall spela i Champions League i höst. Nu möter dem Trelleborg som också ligger i botten men det är inte lika oväntat. Trelleborg vann senast hemma mot Mjällby men på bortaplan har laget fyra raka förluster. Båda lagen vet hur mycket matchen betyder och jag tror inte att det bjuds på något skönspel i den här matchen. Jag tror inte att AIK förlorar här men skulle dem göra det, så har dem 6 poäng upp till närmaste lag. Matchen känns oviss och jag helgarderar.

Match 12: Halmstad – Häcken 1X2

Halmstad har förlorat ett par bortamatcher på slutet men på hemmaplan har dem varit riktigt starka hittills. Halmstad har 3-1-1 och målskillnaden 9-2 på deras 5 hemmamatcher än så länge och det är imponerande. De är stor favorit här med tanke på Häckens dåliga spel på slutet. Häcken ledde serien efter 3 omgångar men har nu rasat ordentligt och ligger nu på en 14:e plats. Häcken har tre raka förluster inför den här matchen och målskillnaden på dessa är 0-6. Kommer det en vändning här? Kanske det, jag väljer att helgardera här.

Match 13: Mjällby – Elfsborg X2

Mjällby är ett annat lag som tappat lite fart på slutet och nu har laget fyra matcher utan vinst. De har bara gjort 2 mål på de fem senaste matcherna och saknar troligen Ekenberg även till den här matchen. Elfsborg är laget som kommer på besök och det gör dem utan någon vinst på bortaplan hittills. Formen är ändå positiv och de ligger nu på en 4:e plats i tabellen. Elfsborg har inte övertygat på bortaplan än så länge men med tanke på att Ekenberg saknas i hemmalaget så bör Elfsborg ta en vinst här, krysset ligger dock nära till hands och skall med på kupongen.

 1. Malmö FF – Åtvidaberg 1
 2. Örebro – Djurgården 1X
 3. Aston Villa – Blackburn 1
 4. Burnley – Tottenham 2
 5. Chelsea – Wigan 1
 6. Hull – Liverpool 2
 7. Man U – Stoke 1
 8. West Ham – Man City X2
 9. Arsenal – Fulham 1
 10. Wolves – Sunderland 1X2
 11. AIK – Trelleborg 1X2
 12. Halmstad – Häcken 1X2
 13. Mjällby – Elfsborg X2

Veckans säkraste: Chelsea, Man U och Arsenal

Veckans varning: Sunderland

Lycka till!

/Josef