Dags för stryktipset där vi som vanligt har en svår omgång framför oss. Det är tuffa och viktiga matcher i både Premier League och i The Championship. Här är veckans matcher:

Match 1: Arsenal – Manchester City 1X

Arsenal har två raka förluster, precis som dem haft tre gånger tidigare under säsongen. Varje gång har laget kommit tillbaks med en vinst och jag tror inte att dem förlorar den här matchen heller. Besvikelsen var stor efter matchen senast då laget tappade en 2-0 ledning till förlust, 2-3, med bara tio minuter kvar. De dras dock med en hel del skador och Manchester City, som jagar 4:e platsen, borde vara mest motiverade. Man City förlorade senast men hade fin form innan dess, t.o.m. på bortaplan har laget börja vinna nu. Bortsett från förlusten senast så hade också laget gjort hela 14 mål på 3 matcher, det är imponerande. Här tror jag dock inte att dem får med sig mer än ett kryss.

Match 2: Bolton – Portsmouth 1

Bolton lyckades vinna mot Stoke borta senast och bröt därmed en lång förlustsvit. De har nu 7 poäng ner till nedflyttningsstrecket och det skal mycket till för att inte laget skall klara sig kvar. Med något bättre självförtroende och fördelen av hemmaplan så håller jag Bolton som stor favorit här. Portsmouth ligger sist i tabellen och är redan klara för nedflyttning. Jag tror att deras tankar ligger på FA-Cup finalen mot Chelsea, inte den här matchen. Jag tror att Portsmouth viker ner sig här och Bolton säkrar nytt kontrakt. Jag spikar ettan.

Match 3: Hull – Sunderland 1X2

Även här borde Hull vara det lag som är mest motiverade att vinna då dem ligger på en nedflyttningsplats och har hela 3 poäng upp till West Ham, ovanför strecket. Hull har dock varit minst sagt usla på sistone och bara vunnit en match på de 10 senaste. Det blev en ny förlust i veckan hemma mot Aston Villa och det börjar se mörkt ut för Hull, de måste verkligen vinna här. De enda som talar för Hull är att Sunderland haft stora problem med bortaspelet i år. De har bara vunnit en match på bortaplan hittills men formen på slutet har varit uppåt. Darren Bent har gjort ett par viktiga mål på slutet och de kan överraska här om Hull inte får in ett tidigt mål. Jag helgarderar här eftersom jag tycker matchen känns svår och Hull har varit dåliga den sista tiden.

Match 4: West Ham – Wigan 1

Här måste jag spika West Ham trots att dem förlorade senast mot Liverpool. Formen har ändå varit på väg uppåt på slutet och de vann bl.a. den senaste hemmamatchen. Innan dess klarade dem oavgjort borta mot Everton men de är fortfarande indragna i bottenstriden. Med bara tre poäng ner till nedflyttning så är dem laget som måste vinna här. Wigan är starka på hemmaplan och har slagit lag som Chelsea och nu även Arsenal där senast. På bortaplan är dem desto beskedligare och har 4 raka bortaförluster inför den här matchen. De ligger ganska bra till i botten men skulle behöva några poäng för att inte ha kniven på strupen i den sista omgången. West Ham ligger dock sämre till i ligan och bör vara mest motiverat till att vinna här, hemmaplan och formen talar också för dem, ettan spikas.

Match 5: Wolves – Blackburn X

Wolves har inte imponerat på slutet och har faktiskt inte gjort mål på fyra matcher, (3 stycken 0-0 matcher har det blivit). De ligger med i botten och skulle behöva poäng här för att inte riskera att åka ur. Blackburn har inte heller öst in mål på slutet och formen är på väg nedåt. De brukar dock inte förlora mot lagen på den nedre halvan så mycket talar för ett oavgjort resultat även här. Wolves är starka hemma och skall klara ett kryss, därför känns krysset som ett resultat som båda lagen är nöjda med. Krysset spikas.

Match 6: Cardiff – Sheffield W 1X

Cardiff har haft ruggig form de sista matcherna med 6 vinster och 3 oavgjorda på de 9 senaste matcherna. Nu har dem fördel av hemmaplan och trots att dem redan är klara för kvalspel så tror jag inte att dem viker ner sig för ett vilt kämpande Sheffield W. Sheffield W ligger på en nedflyttningsplats och har en väldigt svår uppgift framför sig här. Formen är dessutom usel med bara en vinst, på hemmaplan, på de 10 senaste matcherna. I normala fall en solklar ett här men Cardiff har haft problem med målskyttet samtidigt som dem spelat en del oavgjorda matcher. Sheffield W är i desperat behov av poäng och kan klara en pinne här.

Match 7: Preston – Leicester 1X2

Prestons form imponerar inte och frågan är hur mycket energi dem kommer att lägga ner på den här matchen då dem egentligen inte har något att spela för. De är ändå stabila på hemmaplan och har bara förlorat 3 av 22 matcher där. Leicester spelar endast för att säkra en kvalplats även i praktiken och har i dagsläget 4 poäng ner till Blackpool på plats nummer 7. Formen på slutet har varit riktigt bra med tre raka vinster och dessutom har laget 10-2 i målskillnad på dessa matcher. Jag helgarderar här men håller Leicester som det bättre laget och stor favorit här.

Match 8: Sheffield U – Swansea X

Sheffield U har inget att spela för i ligan då dem inte kan nå en kvalplats längre. De är ändå väldigt starka på hemmaplan och jag tror inte att dem kommer att ge upp här även om dem får ett mål emot sig. Swansea är laget som har mest att spela för här då dem vill behålla sin kvalplats. Jagande Blackpool ligger två poäng bakom och kan gå om i tabellen om Swansea tappar poäng. Swansea har hemmamatch mot Doncaster i sista omgången och jag tror att båda lagen är relativt nöjda med oavgjort här. Har ni råd att gardera så ta med en etta i så fall.

Match 9: Middlesbrough – Coventry 1

Middlesbrough förlorade senast mot West Bromwich är har ingen möjlighet att nå en kvalplats längre. Tränare Strachan blev så besviken efter den matchen att han nekade spelarna deras pizza som dem brukar få efter bortamatcherna. Formen var ändå god innan dess och på hemmaplan, med en pizza lättare i benen, bör dem kunna avsluta snyggt inför hemmapubliken. Coventry har varit usla den sista tiden och laget har 4 oavgjorda och 5 förluster på de 9 senaste matcherna. De har inget att spela för och kommer inte att ha någon chans här på bortaplan, ettan spikas direkt.

Match 10: Peterborough – Blackpool 2

Peterborough är sedan tidigare redan klara för nedflyttning och formen på slutet talar sitt tydliga språk, 7 förluster på de senaste 8 matcherna. Jag tror inte ens att hemmaplan kan hjälpa dem här. Blackpool har en liten möjlighet att nå en kvalplats men då måste laget vinna här. Formen är väldigt bra med bara en förlust mot Newcastle på de senaste 6 matcherna, resterande 5 matcher har laget vunnit. De har även gjort 17 mål på dessa 6 matcher och jag ser inget som talar emot dem här, de bör vinna enkelt och tvåan spikas.

Match 11: Watford – Reading 1X2

Watford är ett annat lag som ligger risigt till i tabellen och har bara två poäng till laget som ligger på nedflyttningsplats just nu. Laget vann den senaste hemmamatchen mot svaga Plymouth, vilket är lagets enda vinst på de senaste 9 matcherna. De har förlorat de två senaste matcherna och har sett riktigt usla ut under större delen av säsongen. Nu har dem pressen på sig och även hemmaplan som kan hjälpa laget till välbehövliga poäng. Reading är normalt sett det bättre laget och har spelat ganska bra på slutet. Chansen till kvalspel är dock borta nu och frågan är hur motiverade laget är i den här matchen. Watford måste ta poäng här men Reading är skickliga och kan utnyttja dem luckor som uppstår. Jag helgarderar här men håller Reading som klar favorit.

Match 12: AIK – Häcken 1X

Det skiljer 6 poäng mellan dessa lag i tabellen men formen pekar åt varsitt håll. AIK tog första vinsten för säsongen när laget bortabesegrade Kalmar senast med 3-0. Tack vare den segern är AIK favoriter att vinna här på hemmaplan men formen är fortfarande tveksam. Häcken har nu 4 matcher utan vinst och har dessutom bara gjort ett enda mål framåt på dessa matcher. Tuff match väntar nu men jag tror att dem kan få med sig en poäng här om AIK fortsätter med sitt dåliga målskytte. 1X bör räcka långt här.

Match 13: Åtvidaberg – IFK Göteborg 2

Åtvidaberg gjorde första målet för säsongen senast borta mot Djurgården, dessvärre gjorde dem även två till i egen bur och förlorade med 1-2. De har ännu inte vunnit någon match i allsvenskan och frågan är när första vinsten kommer. IFK Göteborg har inlett årets säsong tveksamt och har redan hunnit med att förlora 3 matcher på de första 7 omgångarna, det hör inte till vanligheterna. Senast vann dem i alla fall hemma mot Elfsborg med hela 5-1, men dem siffrorna var lite i överkant. Elfsborg åkte på en tidig utvisning på målvakten och matchen var jämnare spelmässigt än vad siffrorna visar. Jag tror ändå att självförtroendet höjdes en aning och det är alltid viktigt att göra mål. IFK Göteborg är det bättre laget och skall kunna slå nykomlingen här relativt enkelt.

 1. Arsenal – Manchester City 1X
 2. Bolton – Portsmouth 1
 3. Hull – Sunderland 1X2
 4. West Ham – Wigan 1
 5. Wolves – Blackburn X
 6. Cardiff – Sheffield W 1X
 7. Preston – Leicester 1X2
 8. Sheffield U – Swansea X
 9. Middlesbrough – Coventry 1
 10. Peterborough – Blackpool 2
 11. Watford – Reading 1X2
 12. AIK – Häcken 1X
 13. Åtvidaberg – IFK Göteborg 2

Lycka till!

/Josef