Återigen dag för stryktipset. På veckans kupong finns matcher från både England och Sverige, Premier League och Superettan bl.a. I The Championship spelas återigen många viktiga matcher i bottenstriden, gardering krävs där. Här är veckans matcher:

1. Aston Villa – Chelsea 2

FA-Cup-semifinal och med tanke på Chelseas senaste vinst hemma mot Aston Villa, 7-1, så finns det ingen anledning att tro att den här matchen skall sluta annorlunda. De vann den viktiga matchen mot Man U senast och är nu i serieledning i ligan. Att även vinna Cupen skulle ses som en stor bonus för de flesta inblandade i klubben. Aston Villa slog Bolton borta senast och tog blott den 4:e segern på 14 matcher. Segern imponerade inte och har trots segern fortsatta problem att vinna matcher. Skadeläget i Chelsea börjar ljusna något och så länge dem inte ställer ut skorna här så bär dem kunna ta en vinst.

2. Hull – Burnley 1

Hull har spelat 5 bortamatcher av de senaste 7 och har förlorat alla dessa. På hemmaplan är dem betydligt vassare, vilket inte säger så mycket då dem ännu inte tagit en vinst på bortaplan. Nu möter dem ligans mest formsvaga lag som dessutom är ännu sämre på bortaplan än Hull. Burnley ligger 3 poäng bakom Hull, båda lagen hittar vi på en nedflyttningsplats, men har inte vunnit en match på två månader. På bortaplan har laget tagit en poäng på 16 matcher. Hull kämpar för nytt kontrakt och har även fördelen av hemmaplan, jag tror dem tar hem detta.

3. West Ham – Sunderland 1X2

West Hams formkurva pekar nedåt men de tog i alla fall en pinne senast mot Everton och tog därmed dem första poängen på 6 matcher. De har gjort flera plattmatcher på slutet och det är svårt att veta vilken sida laget har vaknat på idag. De är bättre på hemmaplan och möter nu ett Sunderland som bara vunnit en bortamatch hittills. De borde kunna ta en efterlängtad vinst men har frågetecken för flera spelare, bl.a. Behrami, Collisson och Franco. Sunderland slog Tottenham hemma senast och formen är riktigt bra för tillfället. De har bara två förluster på de senaste 11 matcherna och dessa har kommit mot lag som Liverpool och Arsenal. Med lite tur så kan en vinst tas här men utgångstipset blir ett kryss, jag helgarderar dock.

4: Cardiff – Reading X2

Cardiff har bra form och gjorde en bra första halvlek senast borta mot Nottingham, även om hemmalaget låg närmast segern i den matchen (0-0). Formen är som sagt på topp och dem har 7 raka matcher utan förlust och på hemmaplan har dem nu 4 vinster och 1 oavgjord på de fem senaste. Starkt gjort och det blir naturligtvis en tuff match för Reading här. Readings sikte är inställt mot toppen trots den oväntade förlusten mot Ipswich för en vecka sedan. De slog Coventry hemma med 3-0 senast och kan mycket väl vinna även här. Jag utgår från ett kryss men garderar med en tvåa som en liten chansning.

5. Crystal P – Queens PR 1

Crystal P har nu tre raka matcher utan förlust och har lyckats kliva över nedflyttningsstrecket för första gången på länge. De gjorde en strålande insats senast när de vände ett 0-1 underläge till vinst 3-1. De är i mina ögon stor favorit här när dem möter ett formsvagt QPR. QPR har inte vunnit på en månad och har 7 raka matcher utan vinst. 5 av dessa matcher har slutat oavgjort och visst tala mycket för att det blir kryss även här. QPR förlorade med 0-4 senast bort mot Leicester och trots att det är en viktig match i botten väljer jag att spika hemmalaget här. Dem känns något stabilare för tillfället och hemmaplan betyder mycket i sådana här matcher.

6. Doncaster – West Bromwich 1X2

Doncaster är ett typiskt mittenlag som vinner och förlorar om vartannat. Formen är ganska svag för tillfället då laget har 3 förluster på 4 matcher. West Bromwich har kanonform med 6 vinster och 2 kryss på de 8 senaste matcherna. De två oavgjorda matcherna har kommit på slutet, dessutom på bortaplan, och det är möjligt att Doncaster kan ta en poäng här. West Bromwich ligger 2:a, hela 11 poäng före Nottingham och har egentligen ingen panik att vinna den här matchen. West Brom är det bättre laget men Doncaster spelade ”bara” 0-1 hemma mot Newcastle för inte så länge sedan och kan ta poäng här. Jag tycker det känns öppet och väljer ändå att helgardera här.

7. Middlesbrough – Sheffield W 1

Middlesbrough har spelat många oavgjorda matcher på slutet men är också obesegrade i 7 raka matcher. På hemmaplan har man inte förlorat på 10 matcher vilket är riktigt starkt gjort. Sheffield W har haft det tufft på slutet och har bara en vinst på 8 matcher. Laget har även dem kryssat ofta, särskilt på bortaplan. Senast förlorade dem hemma mot Bristol City efter att ha släppt in ett sent mål då, tungt förstås. Middlesbrough bör kunna vinna här men se upp för krysset då båda lagen har spelat många oavgjorda matcher på slutet. Jag chansar med att spika ettan ändå.

8. Newcastle – Blackpool 1X

Newcastle är nu klara för Premier League och det kan vara så att spelarna känner att dem gjort sitt den här säsongen. Tränaren kan välja att lufta lite andra spelare än de som spelat ofta den här säsongen. Oavsett om dem har firat hela veckan så har dem det klart bättre laget. Blackpool kan skrälla här, det beror på hemmalagets inställning. Blackpools form är bra med 4 raka vinster och de jagar dessutom den sista playoffplatsen. Jag tror ändå att Newcastle vill behålla sin förlustnolla på hemmaplan och klara minst ett kryss, 1X skall räcka.

9. Nottingham – Ipswich 1(X)

Nottingham har haft problem att hitta målet på sistone och har bara gjort ett mål på 3 matcher. De ligger kvar på 3:e platsen men lagen nedanför närmar sig nu ordentligt. De var det klart bättre laget senas hemma mot Cardiff och kunde och borde ha gjort ett par mål. Jag tror att dem kommer nu istället när dem möter Ipswich som inte är ett lika bra lag som Cardiff. Ipswich har spelat överraskande bra på slutet och har två raka vinster. På bortaplan är dem dock inte lika bra som hemma och släpper in betydligt mer mål då. Nottingham är stor favorit här på hemmaplan men med tanke på lagets form och ett Ipswich som skrällt tidigare så känns krysset som en vettig gardering. Om ettan spikas så bör match 11 garderas istället.

10. Preston – Scunthorpe 1X2

3 förluster och 3 oavgjorda matcher är facit för Prestons 6 senaste matcher. De har rasat i tabellen och kan, om läget fortsätter, bli rejält inblandade i bottenstriden med en nedflyttning som straff. Dem är ett bra lag så det känns lite långsökt men de har haft stora problem med att vinna matcher på slutet och det kan straffa sig. Scunthorpe är även dem indragna i bottenträsket och det här är en viktig match även för dem. Scunthorpe har varit ojämna under den större delen av säsongen och laget har på slutet 3 förluster i rad, 3 vinster i rad och nu senast 2 förluster. Enligt den statistiken så blir det en förlust för dem idag men jag håller matchen som jämn och öppen och helgarderar.

11. Watford – Plymouth 1(X)

Watford har varit helt usla de sista månaderna och ligger farligt nära en nedflyttningsplats för tillfället, med all rätt. Nu har dem visserligen tagit 3 poäng på 4 matcher och har här på hemmaplan ett utmärkt läge att ta några viktiga poäng. Plymouth har haft stora problem under hela säsongen med sitt spel och senast förlorade laget hemma mot Middlesbrough med 0-2. Detta borde vara en viktig match för dem eftersom dem i stort sett skulle vara klara för nedflyttning vid en eventuell förlust. Jag tror att dem klarar max ett kryss, Watford förlorar inte på hemmaplan i en sådan här viktig match.

12. Häcken – Åtvidaberg 1

Häcken har imponerat mest av alla lag hittills under inledningen av säsongen och leder rättvist serien just nu. De har slagit bättre lag än Åtvidaberg tidigare och bör kunna köra över nykomlingen här på hemmaplan. Häcken är ett starkare lag och vi får nog finna oss i att se Häcken i toppen. Åtvidaberg sparkade tränaren efter 3 förluster och spelade 0-0 senast hemma mot Kalmar. Deras chans till poäng är säkerligen på hemmaplan där dem kan kriga till sig några poäng emellanåt men här kammar dem noll, ettan spikas.

13. Landskrona – Degerfors 1

Landskrona slutade i mitten av serien förra året men har gjort ett par intressant värvningar inför årets säsong. Henke Larson har tagit över som ny tränare och har bl.a. tagit med sig Svanbäck från HIF, en duktig mittfältare. Kristoffer Näfver är en annan duktig mittfältare som laget värvade i slutet av transferfönstret. Under för säsongen spelade laget bl.a. 1-1 mot Allsvenska Mjällby. Degerfors är nykomlingar och truppen är i stort sett densamma som senast laget var i Superettan. Anfallet ser tunt ut och det är ingen lätt premiärmatch de har framför sig. Landskrona bör vinna och ettan spikas även här.

 1. Aston Villa – Chelsea 2
 2. Hull – Burnley 1
 3. West Ham – Sunderland 1X2
 4. Cardiff – Reading X2
 5. Crystal P – Queens PR 1
 6. Doncaster – West Brom 1X2
 7. Middlesbrough – Sheffield W 1
 8. Newcastle – Blackpool 1X
 9. Nottingham – Ipswich 1(X)
 10. Preston – Scunthorpe 1X2
 11. Watford – Plymouth 1(X)
 12. Häcken – Åtvidaberg 1
 13. Landskrona – Degerfors 1

Veckans säkraste: Häcken

Veckans varning: Sunderland och Blackpool

Lycka till!

/Josef