Veckans omgång är helt klart en av de mest svårtippade på väldigt länge. Många av favoriterna kan vara lite i fara och det är svårt att hitta några vettiga spikar. Jag bjuder i alla fall på en hel del drag som kan vara värt att tänka på inför veckans tips.

1. Kalmar FF – Elfsborg 2

Kalmar har inlett säsongen svagt med premiärförlusten mot Göteborg och sedan bara 1-1 borta mot Trelleborg. Jag tycker ändå att det varit ganska väntade resultat med tanke på vilka spelare laget tappat de senaste säsongerna. Trots hemmamatch så får nog Kalmar det svår återigen då dem ställs mot Elfsborg. Elfsborg spelade en underbar fotboll när dem pulvriserade Halmstad hemma senast med 6-0. Spelar dem likadant i dag så vinner dem. Men vinsten kom hemma på konstgräset och nu är det match på en brun studsande gräsplan, då kan allt hända. Jag väljer att chansa med en spiktvåa här, då det kommer svårare matcher på kupongen, men krysset borde med på de större systemen.
2. Birmingham – Arsenal 2

Birmingham går riktigt trögt i ligan för tillfället och kommer till den här matchen med två raka bortaförluster i ryggen. På hemmaplan är man starka och svårslagna men nu möter Birmingham ett riktigt bra Arsenal. Arsenal har fenomenal form och har 6 raka vinster i ligan. De saknar fortfarande ett par tongivande spelare som är skadade, bl.a. van Persie och Gallas. Arsenal är självklart favoriter här men gardera gärna med ett kryss då det är Champions league i veckan och tankarna kan ligga på den matchen.

3. Chelsea – Aston Villa 1

Chelsea har gått bra i ligan på slutet och kommer att satsa allt på den nu när laget är ute ur Champions league. De saknar visserligen en del spelare här bl.a. Ballack, Cole, Essien, Bosingwa, Ivanovic och Hilario. Troligtvis är Cech tillbaks i målet och med både Drogba och Malouda i storform så tror jag att dem vinner här. Aston Villa har inte förlorat en match sedan årsskiftet i ligan men har bara tagit 16 poäng på 10 matcher. Det har blivit många oavgjorda matcher men trots att dem fortfarande bara har 4 poäng upp till 4:e platsen tror jag att dem får det svårt här. Heskey och Agbonlahor är osäkra till spel men någon av dem borde kunna spela tror jag. Jag tror Chelsea vinner här och spikar, trots att Aston Villa tagit poäng flera gånger de senaste åren.
4. Hull – Fulham 1X

Hull har usel form med fem raka förluster, 3 av dessa har varit med udda målet. Senast mot Portsmouth så ledde laget länge men tappade en 2-1 ledning till förlust 2-3 med tre minuter kvar. På hemmaplan är man normalt bättre och jag tror att dem har bra chans till vinst här mot Fulham. Fulham har två raka förluster mot Manchester-lagen på slutet och förlorade även mot Tottenham i cupen. Bortaspelet är riktigt dåligt men här mot Hull så känns en poäng inte omöjlig. Hull behöver vinsten mest men med tanke på deras form så måste jag gardera med ett kryss också.
5. Tottenham – Portsmouth 1

Tottenham dras med stora skadebekymmer inför helgens match men är ändå favorit hemma mot jumbon Portsmouth. I nuläget saknas Corluka, Jenas, Lennon, King och Defoe. Formen är det inget fel på med 4 raka vinster i ligan och även vinst i veckans cupmatch mot Fulham. De vill gärna behålla sin 4:e plats ett tag till och bör vinna här. Portsmouth dras även dem med stora problem både ekonomiskt och skademässigt. Formen är inte speciellt bra och bortaspelet skrämmer inte heller. Nej, ettan måste spikas här i denna svåra omgång.
6. West Ham – Stoke 1X

West Ham har haft ett tufft spelschema på slutet och har nu fem raka förluster i ligan. Men West Ham har även förlorat två hemmamatcher mot lag som Bolton och Wolves, vilket dem nog inte hade räknat med. Nu ligger dem riktigt illa till i tabellen och det enda som räknas i den här matchen är en vinst. Stoke har inte imponerat alls på mig på slutet och har bara tagit 2 poäng på de senaste fyra matcherna. Bortaspelet har varit uselt och laget har bara gjort 8 mål framåt på 14 matcher. Jag kan inte tänka mig att West Ham förlorar en match till i det läget som laget befinner sig i nu. Möjlig spiketta men med tanke på hemmalagets form så måste jag gardera.


7. Wolves – Everton 1×2

Wolves har inte spelat bra på slutet men har i alla fall tre raka matcher utan förlust, dessutom på bortaplan. De kan nu andas ut lite grann och har hela 7 poäng ner till nedflyttningsstrecket. Everton har riktigt bra form just nu och har 3 vinster och en oavgjord på de 4 senaste matcherna. Arteta har imponerat rejält med sina 4 mål på lika många matcher. I mina ögon så är dem favorit här men visst kan Wolves överraska på hemmaplan. Fellaini och Senderos saknas i bortalaget. Jag helgarderar.
8. Reading – West Bromwich 1X2

Helt klart veckans mest svårtippade match. Båda lagen tillhör de formstarkaste lagen i ligan och har imponerat på slutet. Reading har gått från toppen till botten och verkar nu vara på väg tillbaks mot toppen igen. Formen är som sagt strålande och målformen likaså, 15 mål på de senaste 6 matcherna. West Bromwich verkar även dem ha vaknat till liv igen, 6 vinster på 7 matcher. De tappade 2:a platsen till Nottingham under några omgångar men har nu tagit tillbaks den och har spelat strålande sedan dess. De leder nu med 8 poäng före Nottingham nu och behöver inte gå för fullt här. Båda lagen har spelare som kan avgöra matchen här och jag tycker matchen känns helt öppen. Jag helgarderar.
9. Derby – Leicester X

Derby har det tungt i ligan och har 3 raka oavgjorda matcher i rad. Dessutom har dem bara vunnit en match på de senaste 8 matcherna. De imponerar inte och har nu en tuff uppgift framför sig när Leicester kommer på besök. Leicester ligger fortfarande på en playoff-plats men har två matcher nu utan vinst. De spelar ofta oavgjort på bortaplan och eftersom det lutar åt en jämn tillställning i den här matchen väljer jag att spika krysset. Derby gnetar på, på deras hemmaplan, och Leicester är det bättre laget och är säkert nöjda med ett kryss med tanke på lagets form på sistone. Så klart en chansning men garderingarna behövs till de andra matcherna.


10. Plymouth – Blackpool 1X2

Jag tror på Plymouth i den här öppna matchen. Plymouth har allt att spela för då dem ligger på en nedflyttningsplats i dagsläget. Formen är också ganska bra, 2 vinster på de 3 senaste matcherna och på hemmaplan har laget inte förlorat på 4 matcher. Blackpool vill å sin sida nå en playoff-plats men då behövs en vinst eftersom det skiljer 5 poäng upp till Cardiff. Cardiff har dessutom en match mindre spelad. Blackpool slog Swansea hemma senast med hela 5-1, efter en svag period de sista matcherna, och kanske kan laget vara på gång igen. Svårt att säga vad den segern betydde men klart är i alla fall att Blackpool är betydligt sämre på bortaplan. Även om jag håller Plymouth som knapp favorit så helgarderar jag här eftersom matchen är helt öppen.
11. Preston – Queens PR 1

Preston har bara en vinst på de 5 senaste matcherna men har då bl.a. haft två svåra bortamatcher. På hemmaplan är Preston riktigt bra och har varit så de senaste säsongerna. Endast 3 förluster hemma har det blivit men tyvärr också lite för många oavgjorda matcher. QPR har också bara en vinst på de 5 senaste matcherna och deras bortaform på slutet har varit minst sagt dålig. Laget har på de 11 senaste bortamatcherna bara tagit 3 poäng och gjort 6 mål framåt. Det är ingen vidare statistik och det är därför jag tror på hemmalaget här. Det är ändå två jämna lag i grunden och har ni råd att ta med ett kryss så gör det.


12. Swansea – Ipswich 1

Swansea ligger 5:a, fortfarande på en playoff-plats, men har varit totalt under isen sista tiden. Det krävs en rejäl uppryckning om laget vill vara kvar på rätt sida kvalstrecket när ligan är slut. Kulmen kom nog i den senaste matchen mot Blackpool som laget förlorade med 1-5. Tränaren, Paulo Sousa ställde då upp med en lite konstig uppställning men till den här matchen borde de bästa spelarna spela på rätt plats. Ipswich har spelat ojämnt på slutet men befinner sig nu i alla fall på ganska säker mark i ligan för tillfället. Bortaspelet har sett något knackigt ut och de har förlorat 5 av de 9 senaste bortamatcherna. Om Swansea vaknar på rätt sida så skall dem kunna spela ut Ipswich ganska enkelt i den här matchen, jag spikar ettan.


13. Watford – Middlesbrough X2

Watford är ett annat lag som gått riktigt dåligt den sista tiden. De har förlorat 6 av de 7 senaste matcherna och ligger nu farligt nära en nedflyttningsplats. Det har legat i luften länge då det inte funnits någon riktig stabilitet i laget. Dagens motståndare, Middlesbrough, har varit något stabilare under säsongen och bör vara det bättre laget här. Men dem har haft det svårt på bortaplan på slutet och förlorat 3 av de 4 senaste bortamatcherna. Som alltid vid den här tidpunkten på säsongen så dras lagen med skador, vilket kan förklara Middlesbroughs tveksamma spel på slutet. De vann i alla fall senast mot Preston i en tråkig match men jag hoppas att dem kan rida vidare på den vågen. Gardera med krysset.

 1. Kalmar FF – Elfsborg 2
 2. Birmingham – Arsenal 2
 3. Chelsea – Aston Villa 1
 4. Hull – Fulham 1X
 5. Tottenham – Portsmouth 1
 6. West Ham – Stoke 1X
 7. Wolves – Everton 1X2
 8. Reading – West Bromwich 1X2
 9. Derby – Leicester X
 10. Plymouth – Blackpool 1X2
 11. Preston – QPR 1
 12. Swansea – Ipswich 1
 13. Watford – Middlesbrough 1

Det här är helt klart en av de mest svårtippade omgångarna på länge och det är inte omöjligt men hög utdelning trots att lag som Arsenal, Chelsea och Tottenham vinner, så gardera rejält.

Veckans säkraste: Tottenham

Veckans svåraste: Match 6-13

Lycka till!

/Josef