Dags för stryktipset igen. Det är den svåraste och mest intressanta delen av säsongen just nu i England, då serien går mot sitt slut. Vilka lyckas bäst och vilka orkar spela bra ända in till slutet av säsongen. Det bjuds även på en match från allsvenskan på veckans kupong, ett vårtecken om något.

1. BP – AIK 2

BP är tippade att hamna på den nedre halvan av tabellen av de flesta experter, där tror även jag att dem kommer att hamna. De förlorade premiären med 0-1 borta mot Helsingborg, ett ganska rättvist resultat trots att målet kom i de sista minuterna. Målvakten Nordfeldt blev då utvisad tidigt och Lekström står förmodligen i målet här. Jag tror att dem får det svårt här på hemmaplan då regerande svenska mästarna kommer på besök. AIK gjorde inga mål i premiären och fick nöja sig med 0-0 hemma mot Mjällby. Nu tror jag att dem höjer sig ett snäpp här och jag ser dem som knapp favorit. Men BP är inte dåliga och på hemmaplan vid den här tiden på säsongen ligger ett oavgjort resultat inte långt borta. Jag chansar dock på en tvåa här då AIK bör kunna ta en vinst här.

2. Everton – Bolton 1

Everton har grym form för tillfället med 6 raka vinster på hemmaplan. Laget har bara förlorat två matcher sedan slutet av November och det är två bortamatcher mot Liverpool och Tottenham. Jag kan inte tänka mig att Bolton skall kunna ta några poäng här. Bolton har tagit 3 vinster på de 4 senaste matcherna och befinner sig nu på lite säkrare mark i tabellen. Jag spikar Everton här trots att Fellaini saknas i hemmalaget.

3. Portsmouth – Hull X2

Lurig match då Portsmouth inte har något att spela för egentligen. Laget fråntogs ytterligare poäng och klubben befinner sig under förvaltning. Formen är usel och jag tror även att spelarna känner sig en aning uppgivna. Hull däremot har allt att spela för och behöver en vinst här eftersom de ligger på en nedflyttningsplats. De sparkade tränaren Phil Brown i veckan och Ian Dowie tar över tills vidare, kanske kan det ge laget en liten boost. Jag är lite tveksam då laget spelat uselt på bortaplan under hela säsongen men motivationen borde ändå vara större hos bortalaget. Portsmouth saknar dessutom massor av spelare till den här matchen. X2 skall räcka här.

4. Stoke – Tottenham 2

Stoke har varit svårslagna på hemmaplan på slutet men har spelat en hel del oavgjorda matcher också. 6 av de 9 senaste matcherna har slutat med ett kryss. Lagets taktik med långa bollar och långa inkast har fungerat förvånansvärt bra hittills i ligan. Tottenham är lite sämre på bortaplan än hemma men har bra form med tre raka vinster i ligan. De ligger på 4:e plats i tabellen och vill väldigt gärna behålla den placeringen. Återigen tror jag att motivationen blir avgörande här då Stoke inte har något att spela för. Jag chansar med en spiktvåa här.

5. Sunderland – Birmingham 1X2

Sunderland har gjort en liten uppryckning på slutet och har bara en förlust på de 7 senaste matcherna. På hemmaplan har laget spelat 6 matcher oavgjort av de 7 senaste. De har svårt att vinna matcher men har inte heller förlorat så mycket på slutet, vilket gör det svårt att veta var vi har laget idag. Birmingham har tre matcher utan förlust men har inte övertygat speciellt mycket. På bortaplan är dem dessutom betydligt sämre och jag tror på en helt jämn match här. Jag helgarderar men den vågade chansar med att spika krysset.

6. Wigan – Burnley 1

Wigan har förlorat 4 av de 5 senaste matcherna och det går inte att säga att formen är något annat än svag just nu. Jag tycker ändå inte att resultaten på slutet har speglat matchbilderna och Wigan har varit långt ifrån ofarliga. Rodallega/N´Zogbia har ställt till med problem för många försvar men inte riktigt fått till det, kanske kan dem få utdelning här. Burnley har liksom Wigan usel form och har gjort mig beviken många gånger den här säsongen. Även på hemmaplan, där laget normalt är väldigt bra, har resultaten gått emot dem. Senast förlorade dem hemma mot Wolves med 1-2 och det ser tungt ut för laget som ännu inte lyckats vinna på bortaplan. Krysset ligger nära till hands men jag tror Wigan kommer visa sig vara det bättre laget här och kniper en seger, jag spikar ettan.

7. Middlesbrough – Reading 1X2

Middlesbrough har bara en seger på de 6 senaste matcherna och har kanske spelat bort sig från en topplacering. De ligger på en 11:e plats och det låter kanske konstigt men jag tror att Reading på en 14:e plats har större möjlighet att ta en topplacering än Middlesbrough. Visst har Middlesbrough mött bra lag på slutet, Nottingham, Cardiff och Newcastle, och på hemmaplan så är dem inte alls ofarliga. Reading har kanonform med 8 vinster på 9 matcher men kanske börjar dem bli lite trötta. I veckan van laget mot QPR med ”bara” 1-0, efter ett sent straffmål. Det är två duktiga lag som möts, helt klart, och det kan bli mycket mål i matchen som känns vidöppen. Helgardering är det enda vettiga här.

8. West Bromwich – Preston 1

West Bromwich har ryckt upp sig efter några förluster och har nu tre raka vinster. Dessutom är West Bromwich väldigt starka på hemmaplan där det blivit fem raka vinster. Laget är betydligt bättre än Preston och skall inte ha några problem med att vinna här. Det finns mycket talang i laget, inte minst Dorrans som gjort en del mål på slutet, men även Chris Brunt, Bednar, Koren och vår svensk Jonas Olsson. Prestons bortaspel har varit dåligt på slutet och laget har på de 11 senaste bortamatcherna förlorat 8 av dessa. Jag har svårt att se dem ta poäng mot ett lag som kämpar för att komma till Premier League och dessutom börjat hitta formen igen. Jag spikar ettan direkt här.

9. Blackpool – Crystal P 1

Blackpool blandar och ger i sina matcher men på hemmaplan brukar dem oftast vinna. 10 av lagets 13 segrar har kommit på hemmaplan och nu har dem dessutom bara fem poäng upp till en playoff-plats. Jag tycker det borde finnas motivation att vinna i den här matchen. Motivation borde det även finnas hos Crystal Palace, som ligger i botten av tabellen om kämpar för att undvika nedflyttning. Formen är dock usel och laget har inte lyckats gör mål på tre matcher. Blackpool har gjort mål i alla sina hemmamatcher och är stor favorit här, ettan spikas.

10. Doncaster – Sheffield U 1X2

Doncaster och Sheffield U är två lag som befinner sig just utanför topp-6 lagen och den här matchen betyder väldigt mycket för båda lagen. Doncaster har fin form med 3 vinster och 2 oavgjorda på de fem senaste matcherna. Senast slog laget Peterborough borta med 2-1 efter underläge 0-1. Sheffield U är ett mysterium, laget har spelat bra på hemmaplan men är ett helt annat lag när det vankas bortamatch. Sheffield U är nu uppe i 7 raka förluster på bortaplan, bl.a. mot bottenlagen Crystal P och Peterborough. Just därför borde ettan kännas ganska säker här men som sagt, matchen är viktig för båda lagen. Sheffield U har ett bra lag och kan mycket väl ta en vinst här, någon gång skall vändningen komma. Jag helgarderar.

11. Ipswich – Barnsley 1X

Ipswich är ett stabilt hemmalag och har inte förlorat där sedan början av säsongen. De är dock det kryssgladaste laget i ligan och har spelat oavgjort i nästan hälften av sina matcher. Barnsley är oberäkneliga och kan sprattla till ibland men är oftast väldigt ojämna. De vann senast hemma mot Nottingham, men på bortaplan mo Ipswich tror jag att dem får det svårare. Jag håller lagen som likvärdiga och låter hemmaplan fälla avgörandet här, 1X bör räcka långt här.

12. Queens PR – Swansea X

QPR har gjort det bra på slutet och kommer till den här matchen med tre raka vinster på hemmaplan. Senast höll man 0-0 mot formstarka Reading men fick ge sig efter ett straffmål i den 85 min. Trist för laget men jag tror att dem kommer vara grymt taggade och revanschsugna i den här matchen istället. Swansea förlorade senast mot West Bromwich och vill nog ha minst en pinne här. Formen är tveksam men Swanseas förmåga att inte förlora matcher är imponerande. QPR förlorar inte många matcher hemma och Swansea har en förmåga att klara oavgjort på bortaplan oftast, 1-1 ligger nära till hands här och jag tror matchen slutar oavgjort. Jag chansar med ett singelkryss.

13. Sheffield W – Derby 1X

Sheffield W överraskade nog många när dem klarade oavgjort förra helgen borta mot Swansea, dock inte mig som trodde på dem då. Trots en pinne då är faran för nedflyttning långt ifrån över och det skiljer bara en poäng ner till bottenlaget just nu. På hemmaplan är dem tuffa att möta och jag håller dem som knapp favorit här när dem möter ett bortasvagt Derby. Derby är näst sämst i ligan på bortaplan, bara jumbon Peterborough är sämre. Laget har nu tre raka förluster på bortaplan och formen är inte särskilt bra. Motivationen borde vara stor hos hemmalaget men eftersom de inte riktigt fått spelet att stämma alltid den här säsongen så lägger jag på ett kryss också.

 1. BP – AIK 2
 2. Everton – Bolton 1
 3. Portsmouth – Hull X2
 4. Stoke – Tottenham 2
 5. Sunderland – Birmingham 1X2
 6. Wigan – Burnley 1
 7. Middlesbrough – Reading 1X2
 8. West Bromwich – Preston 1
 9. Blackpool – Crystal P 1
 10. Doncaster – Sheffield U 1X2
 11. Ipswich – Barnsley 1X
 12. Queens PR – Swansea X
 13. Sheffield W – Derby 1X

Veckans säkraste: Everton och West Bromwich

Veckans varning: Sheffield U

Lycka till!

/Josef