Nu var det dags för VM-kval igen och det är många spännande matcher med på Stryktipskupongen både från Europas VM-kval och Sydamerikas VM-kval.

1. Sverige-Danmark
Vi har ett härligt skandinaviskt derby framför oss. Råsunda kommer bli fullsatt och Lagrell sa i en intervju att det hade kunnat säljas en bra bit över 70 000 biljetter till matchen, så hårt tryck var det på biljetterna så räkna med en underbar stämning på läktarna på lördag. Sverige är enormt hemmastarka senaste förlusten i tävlingssammanhang kom 2004 mot Kroatien i 0-1 förlusten i VM-kvalet. Sverige slog Ungern och spelade 0-0 mot Portugal på hemmaplan i de två senaste hemma matcherna. De senaste 6 mötena lagen emellan har slutat med 4 segrar för Sverige och 2 oavgjorda. Sverige och Danmark är de enda obesegrade lagen i gruppen så här långt.

Danmark har visat enorm styrka i gruppspelet och leder serien. Danskarna bortaslog Portugal och klarade oavgjort borta mot Ungern så Danskarna är farliga även på bortaplan. Danskarna är väldigt skadedrabbade och man saknar viktiga spelare som J-D Tomasson, Sören Larsen, Leon Andreasen m.fl. som alla är skadade. Agger har varit lite småskadad under veckans gång och har inte tränat för fullt vilket kan vara ett minus på planen.

Det känns som att Sverige ska ta den här matchen men då man har svårt att göra mål så är jag inte så säker längre. Vi får hoppas att Zlatan och grabbarna börjar prestera men innan dom gör det så vågar jag inte spika Sverige utan det får bli 1X.

Mitt tips: 1X

2. Albanien-Portugal
Nästa match i grupp 1 är mellan Albanien-Portugal. En måste match för Portugal som måste börja vinna för att kunna få åka till Sydafrika. Albanien är dock inte ofarliga på hemmaplan utan man klarade 0-0 hemma mot Sverige. Det har skett ett tränarbyte för Albanerna vilket kan ge extra tändvätska på hemmaplan. Man ska inte glömma att Albanerna faktiskt klarade 0-0 borta mot Portugal i höstas. Starkt. Båda lagen är kryss glada och de har 3 kryss vardera i gruppspelet.

Portugal som varit som en berg och dal bana i gruppspelet har bara en seger så här långt mot Malta. Portugiserna har 1-3-1 i sin resultattavla och de tre oavgjorda matcherna är 0-0 matcher. Inför matcher ser det ljust ut för båda lagen skademässigt och det är bara Albanien som har Armend Dailku avstängd inför matchen.

Portugal ska bara vinna den här matchen men som vi sett på sistone så har man väldiga problem med att göra mål och när man nu möter ett lag som är erkänt duktiga defensivt så blir det ännu tuffare. Albanerna kommer göra allt som står i deras makt för att få poäng i denna matchen och jag hoppas man klarar få till ett kryss, men på ren klass så bör Portugal vinna så ett X2 får det bli.

Mitt tips: X2

3. Kroatien-Ukraina
En spännande match på förhand i grupp 6. Kroatien och Ukraina är de lagen som slåss om playoff platsen bakom England och vid en seger för Kroatien så ligger man 6 poäng före Ukraina med en match mer spelad. Ukraina lär inte få det lätt då Kroaterna är ruggigt starka på hemmaplan där dom bara förlorat en match under hela 2000-talet i tävlingssammanhang. Den förlusten kom i detta gruppspelet senast mot England. En av de största anledningarna till Kroaternas styrka på hemmaplan är den fanatiska publiken man har i ryggen. De har ett grymt stöd på hemmaplan och det lyfter laget varje match. I höstas spelade lagen 0-0 mot varandra i Ukraina. Ukraina var nära att klara oavgjort borta mot engelsmännen senast men efter ett sent mål vann England, dock rättvist då Ukraina hade ett skott på mål och den gick in. Ukraina har spelat väldigt dåligt på sistone och känns ganska avslagna inför detta mötet.

Kroaterna ska bara vinna den här matchen inför sin fanatiska hemmapublik som kommer lyfta laget enormt. Ukraina har inte övertygat det senaste och har inte mycket att sätta emot här.

Mitt tips: 1

4. Litauen-Rumänien
En på förhand spännande match i grupp 7 mellan Litauen som har överraskat i gruppspelet och Rumänien som varit usla så här långt. Litauerna inledde gruppspelet starkt med en 3-0 seger mot just Rumänien på deras hemmaplan och därefter slog man Österrike. Litauerna är skickliga defensivt och de är svåra att få hål på. Man kommer från ett dubbelmöte med Frankrike som man förlorade med 0-1 i båda matcherna. Man är väldigt starka på hemmaplan och om man bortser förlusten mot Frankrike senast så hade man 9 raka matcher utan förlust varav 8 av dessa var segrar och en målskillnad på 17-4. Så Rumänerna kan räkna med en oerhört tuff match.

Rumänerna är väldigt svårbedömda och spelar ofta jämt med motståndarna resultatmässigt. Man har det dock tufft i gruppspelet nu och man ligger näst sist i gruppen och måste i princip vinna matchen för att ha en chans att få åka till Sydafrika. Laget har även en ny förbundskapten som man hoppas ska få fart på laget. Men det blir inte lätt utan lagets Stjärna Adrian Mutu som saknas.

Jag tror att Litauen kommer spela tight hemåt och eftersom Rumänien saknar sina bästa forward så tror jag de kommer få svårt att göra mål på Litauen. Även om inte Litauen gör allt för mycket mål så hoppas jag att man lyckas spräcka nollan här och vinner matchen, möjligen att det slutar mållöst.

Mitt tips: 1X

5. Serbien-Österrike
Här kommer nästa match i grupp 7 där Serbien tar emot Österrike. Serberna har varit väldigt bra så här långt och leder gruppen och har på 5 matcher bara en förlust som kom på bortaplan mot Frankrike. Hemma på Marakana är man oerhört stabila och man är har inte tappat poäng i gruppspelet hittills. Serberna har inte förlorat i tävlingssammanhang på hela 2000-talet och det är inte mycket som talar för att Österrike ska bryta den trenden. Matchen är sedan långt tillbaka slutsåld och man kan räkna med ett enormt tryck på Marakana på lördag där Serbiens fans kommer göra allt för att lyfta laget till ännu en seger. Både tränare och spelare för Serbien har gått ut i media och betonat hur viktigt det är att vinna den här matchen så räkna med ett heltaggat Serbien på lördag. På skadefronten saknar Serbien Nikola Zigio som är ett tungt avbräck men man har spelare med tillräcklig kvalitet för att täcka upp honom.

Österrike hade 5 raka matcher utan seger före vinstmatchen mot Rumänien senast på hemmaplan. Bortaplan är det värre för Österrike, där man svaga och 1-1 borta mot Färöarna talar sitt tydliga språk. Österrikes tränare har sagt i media att han inte räknar med poäng men att man ska försöka överraska Serberna men det kommer inte bli lätt. Österrikes skadelista är lång och det är många avbräck för laget och det ser mörkt ut på förhand för Österrike.

Mitt tips: 1

6. Bulgarien-Irland
En sexpoängs match i grupp 8 mellan Bulgarien-Irland. Irland ligger för närvarande på andra platsen i gruppen och har 5 poäng ned till Bulgarien på tredjeplatsen med en match mer spelad. Vid seger här för Irland så ligger man 8 poäng före Bulgarien med en match mer spelad men vid förlust har Bulgarien chansen att gå om Irland. Båda lagen är obesegrade i gruppspelet men noterbart är att Bulgarien bara har 1 seger och 4 oavgjorda medan Irland har 3 segrar och 3 oavgjorda. Bulgarien är likt många landslag hemmastarka och man får backa till 2005 för att hitta senaste förlusten i tävlingssammanhang. Detta är som ni ser ovan en måste match för Bulgarien för att man ska komma ikapp Irland och Italien. Bulgarien som senast saknade Berbatov, Bojinov och Petrov får nu tillbaka alla tre vilket är ett stort plus för laget. Todorov och Manolev är avstängda.

Irland är ett helt okej bortalag som har kryssat mot såväl Italien som Montenegro i de två senaste bortamatcherna. Man är väldigt bra på att spela kryss på bortaplan och det är inte omöjligt att även denna drabbning kan sluta med ett kryss. Irländarna får klara sig utan Kevin Doyle och eventuellt Shay Given som är lagets stjärnmålvakt, han har varit lite små skadad det senaste och testas sent. Om han inte står är det ett stort avbräck, Håll utkik.

Bulgarien måste vinna matchen och jag tror Irländarna är nöjda med en poäng i denna matchen men då jag har en helgardering kvar så slänger jag in den här och hoppas på Irländarna.

Mitt tips: 1X2

7. FYR Maked-Norge
Bottenmöte i grupp 9 mellan där båda lagen har bytt förbundskaptener inför matchen. Det betyder att vi har två hungriga tränare som tagit ut nya fräscha spelare till sina lag och räkna med att båda tränarna vill vinna matchen till varje pris. Makedonien är bra på hemmaplan och man slog Skottland och spelade jämt med Holland som är överlägsna i gruppen. Norrmännen som ännu inte vunnit i gruppspelet har haft ett långt uppehåll nu från tävlingsfotbollen då senaste gruppspelsmatchen var i oktober förra året. Det här lär bli en jämn match mellan två lag som spelar målsnålt men som lär vilja vinna matchen nu för att inte hamna för långt efter.

Mitt tips: 1X2

8. Island-Holland
Återigen match i grupp 8 där överlägsna holländarna är på besök ute på Island. Island har fortfarande en bra chans att hänga på i kampen om andra platsen då man bara är tre poäng bakom skottarna. Gruppen är oerhört jämn bakom Holland och vilket lag som kniper andra platsen får vi nog inte reda på förrän i sista omgången. Island blandar och ger på hemmaplan en seger och en förlust.

Holland är överlägsna i gruppen och är obesegrade så här långt och har 12-1 i målskillnad på 5 matcher. Vinner man denna matchen plus matchen mot Norge på hemmaplan är man så gott som klara för VM i Sydafrika och det är tändvätska nog för att åka ut till Island och vinna skulle jag tro. Holland är inte bara hemmastarka utan man har 6 raka matcher utan förlust på bortaplan och man bör vinna den här matchen trots att Wesley Sneijder och Ibrahim Afellay är skadade.

Den här matchen vinner Holland 9 gånger av 10 och jag hoppas innerligt att den sista gången inte blir på lördag utan att Holländarna vinner matchen utan större problem.

Mitt tips: 2

9. Azerbajdan -Wales
En tråkig match i grupp 4 mellan två dåliga landslag. Det är väl Wales som höjer upp standarden lite grann. Azerbajdzjan är ett uselt landslag som bara har 1 seger de senaste 5 åren och den togs hemma mot Finland 2007. Man är tillsammans med Liechtenstein gruppens slagpåse och man har inte lyckats göra mål i gruppspelet än så länge. Trots det har man en poäng, självklart i en 0-0 match mot Liechtenstein. Dock ska man ha i baktanken att alla förlusterna på hemmaplan har varit 0-1 förluster. Nu möter man ett ungt Wales som inte gör allt för mycket mål i sina matcher. När lagen möttes i Wales dröjde det ända till sista delen av matchen innan Wales kunde göra 1-0 målet som innebar seger.

Om Wales ska ha någon form av chans att ta sig till Sydafrika måste man vinna denna match. De har dock två raka 0-2 förluster i bagaget så självförtroendet är nog inte på topp hos Walesarna. Man har bara 1 seger på de 5 senaste bortamatcherna och man har bara gjort 2 mål så räkna med att detta kan bli en målsnål historia. Jag hoppas på 0-0 men Wales bör vara starkare och kan få in ett 0-1 mål som räcker till seger.

Mitt tips: X2

10. Kazakstan-England
Här är det inget snack. England är obesegrade i gruppen och senaste mötet lagen emellan vann England med 5-1. Det är stor klasskillnad och England inkasserar ytterligare 3 poäng i denna matchen.

Mitt tips: 2

11. Cypern-Montenegro
Ett bottenmöte i grupp 8 mellan två lag som förmodligen inte har någon chans att få åka till Sydafrika. Det står nog mellan Bulgarien, Irland och Italien i denna gruppen. Men inget lag vill komma sist i gruppen och båda lagen lär kämpa för seger. Bottenlagen måste ta poäng av varandra och Cypern ligger bäst till på 4e platsen bara en poäng före Montenegro. Båda lagen är ganska svårbedömda och det här lär bli en jämn drabbning. Montenegro har 3 oavgjorda matcher i gruppspelet varav två av dessa är på hemmaplan där man är starkare än borta. Man har sedan sitt bildande av landslag endast en seger på bortaplan i en träningsmatch mot Estland. Om man ska ge något lag favoritstämpel så är det väl Cypern som ska ha det med tanke på hemmafavören och Montenegros bortasvaghet men denna matchen är långt ifrån avgjord på förhand. Montenegro saknar även två viktiga spelare i Pekovic och Jovetic som båda är avstängda. Det blir en helgardering i denna matchen som känns oerhört oviss på förhand.

Mitt tips: 1X2

12. Paraguay-Chile
Nu beger vi oss ned till Sydafrika och en drabbning mellan Serieledarna Paraguay och Chile som befinner sig på tredje plats i serien. Paraguay ligger 4 poäng före Chile och kan vid en seger här dra ifrån lite i tabellen. Paraguay lever på sin hemmastyrka där man är obesegrade i gruppspelet och har en stabil målskillnad på 11-1. Senaste förlusten på hemmaplan i tävlingssammanhang kom 2005 mot Colombia. Annars har man bara på de 9 senaste hemmamatcherna (träningsmatcher inkluderade) bara en oavgjord match och resten segrar och en helt suverän målskillnad på 20-2. Dock ska det nämnas att Paraguay har inlett året med en 0-2 förlust mot Uruguay och en 1-1 match mot Ecuador. Dessa matcher spelades dock på bortaplan där man inte alls är lika starka som på hemmaplan. Paraguay har tunga avstängningar på Da Silva, Veron och Cabanas i mötet med Chile.

Chile har varit iväg och spelat träningsmatcher förra veckan och det slutade med en 4-0 förlust mot Japan och en 1-1 match mot Belgien. Känns inte så stabilt inför den här toppmatchen och inte blir det bättre av att ordinarie målvakten Claudio Brava är skadad och hans ersättare som stod i de båda träningsmatcherna gav ett ganska tamt intryck och känns inte alls särskilt stabil. Annars saknar bara Chile Isla som är avstängd.

Paraguay är huvudet större än Chile på hemmaplan trots att man har några spelare avstängda.

Mitt tips: 1

13. Uruguay-Brasilien
Den avslutande matchen på stryktipset är även den från Sydamerikanske VM kvalet och det är Uruguay som tar emot Brasilien. Brassarna ligger på andra plats i serien medan Uruguay bara ligger 4 poäng efter på en 5e plats. Den här matchen känns svårbedömd på förhand då Uruguay är väldigt hemmastarka och Brasilien är i en enorm formtopp. Uruguay har bara förlorat en match på de 8 senaste och den kom mot Argentina. Den matchen var inte i VM-kvalet för där är man obesegrade på hemmaplan och har en suverän målskillnad på 16-3 på 6 matcher. Uruguay saknar sin lagkapten Lugano och Rodriguez inför matchen som är två tunga avbräck för laget.

Brassarna som kommer på besök är i en ruggig form och har nu 9 raka matcher utan förlust och en målskillnad på 19-3. Man är även starka på bortaplan och det är bara Paraguay som lyckats besegra brassarna på hemmaplan de senaste 4 åren när de kommer på besök. Brasilien som har enormt många skickliga spelare att välja mellan har valt att peta många av lagets stjärnor men det finns som sagt ett stort utbud av spelare att välja mellan så det är nog inga bekymmer.

Mitt tips: 1X2

Stryktipset

R 144 4-4 (12 rätts garanti)

1. 1X
2. X2
3. 1
4. 1X
5. 1
6. 1X2
7. 1X2
8. 2
9. X2
10. 2
11. 1X2
12. 1
13. 1X2

Topptipset

M 108 3-2

1. 1X2
2. X2
3. 1
4. 1X2
5. 1
6. 1X
7. 1X2
8. 2

/Magnus