svenska-spelSvenska Spel gjorde inget bra första kvartal för 2015. Intäkterna minskade med ungefär fyra procent jämfört med motsvarande kvartal 2014. Nettovinsten minskade också, från 1,3 miljarder till 1,2 miljarder.

Lennart Käll, som är vd för Svenska Spel, nämner i ett pressmeddelande att konkurrensen är tuffare än någonsin och att de nya reglerna kring ansvarsfull reklam som Svenska Spel måste följa gör att monopolet inte har kunnat upprätthålla den tillväxtgrad som krävs för att bibehålla sin marknadsandel.

De nya reglerna som Käll refererar till är de som Lotteriinspektionen tog fram i april 2014. Genom den nya regleringen begränsades möjligheten att göra reklam för spelprodukter. Regleringen gäller alla spelbolag, men den har tydligen slagit hårdast mot Svenska Spel.

NetEnt stormar framåt

Det är dock inte alla svenska aktörer inom spel om pengar som går dåligt just nu. Den svenska giganten inom spelutveckling, Net Entertainment, kan tvärtemot vad som gäller för Svenska Spel visa kolsvarta siffror (svart är en bra färg i resultaträkningar).

Det första kvartalet 2015 var det bästa i NetEnts historia och det är svarta siffror överallt i kvartalsrapporten. Intäkterna ökade med 37% jämfört med kvartal 1 2014 (258 miljoner jämfört med 188 miljoner) och vinsten ökade med närmare 59%.