stig h johanssonPå Solvalla onsdagen den 26 augusti sattes en ny milstolpe i svensk travhistoria då Stig H Johansson kunde lägga ytterligare en tränarseger till meritlistan. Det har blivit ett par stycken genom åren och genom viktorian för Enjoy Boko rundade Stig H 8000 tränarsegrar. Ingen annan kusk/tränare i Sverige har kommit upp i den siffran och frågan är om inte rekordet kommer att stå sig för alltid. Strax över 6000 av segrarna är lopp där Stig H själv har suttit i sulkyn. Det är också en imponerande siffra, men Olle Goop är faktiskt strået vassare i den här kategorin.

En 47 år lång karriär som bara fortsätter

I en intervju med Svensk Travsport säger legendaren att detta jubileum är lika glädjande som alla tidigare. – Varje nytt jubileum känns helt fantastiskt, menar han.

Det var i januari 1968 som Stig H Johansson kunde kvittera ut sin licens som tränare. Första segern tog han bara några dagar senare och på den vägen har det fortsatt. Milstolpen 7000 segrar kom i januari 2009. Då hade Stig H emellertid pensionerat sig som kusk och alla segrar efter det har alltså kommit med andra kuskar i sulkyn.

Makalösa meriter

Stig H:s meritlista som kusk och tränare är smått makalös och han har tagit hem storsegrar i fem decennier. I Elitloppet har han sex inteckningar och i Prix d’Amérique har det blivit en viktoria (1993). Kriteriet har han vunnit fem gånger och detsamma gäller Åbys Stora Pris.