Vi gör nya försök i Premier League-fotbollen denna söndag och med 4 matcher på menyn har vi en klart dugligt utbud. För egen del riktas blickarna till att börja med mot DW Stadium där Wigan tar emot Newcastle i något som kan bli trevligare än vad det låter, och jag väljer att spela emot de båda lagens svagheter.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Wigan – Newcastle
  • Spel: Båda lagen gör mål
  • Odds: 1,66 @ Bet365
  • Units: 7,5/10
  • Spelstopp: 17.00

Wigans tabelläge har blivit något mer prekär på slutet och det utan att ha behövt spela någon match. Förra helgen spelade man en kvartsfinal i FA-cupen och under den tiden har Aston Villa hunnit spela två matcher där man har lyckats vinna båda. I och med det är man nu 6 poäng under strecket, dock med två matcher mindre spelade, men man är återigen i farozonen vad gäller att åka ur The Premiership. Man brukar ha en vana av att växla upp strax efter nyårsskiftet, då det oftast är här man brukar rädda kontraktet, dock inget som verkar vara på gång ännu då man endast har vunnit en av sina 8 senaste ligamatcher.

Newcastle har varit uppe på tapeten ett antal gånger på slutet och precis som väntat så har man lyft sig efter ett par franska nytillskott under januari månad. Dock utan att få med sig resultat alla gånger där man behöver bättra på poängskörden på bortaplan. Man har även hunnit med att avancera till kvartsfinal i Europa League efter att ha skickat ut ryska Anzhi, och det trots att man har varierat elvorna en hel del att jämföra med hur man brukar ställa upp i den inhemska ligan.

Wigan har ett gäng skador sedan tidigare, där mittbacken Ivan Ramis och den defensiva mittfältaren Ben Watson är de mest noterbara avbräcken. Frågetecken på Callum McManaman. Detsamma gäller Newcastle som får återigen klara sig utan målvakten Tim Krul, mittbacken Fabricio Coloccini och yttern Hatem Ben Arfa. Tveksamheter kring Yohan Cabaye och hans medverkan, även om det talar för spel trots allt.

Tanken var först att testa ett överspel på bortalaget till ett relativt bra odds och ha den som huvudnummer. Har dock funderat om något och placerar istället en större insats på något som känns än mer troligt, och det med fokus på något jag tycker känns aningen tveksamt, och det är de båda lagens försvarsspel. På så sätt känns det här som ett lämpligt kort om man har i åtanke att båda lagen är hyfsade framåt.

Newcastle tvingas, återigen, ställa upp utan backklippan och kaptenen i mittlåset Fabricio Coloccini (var med i årets PL-lag ifjol) samt den givne förstemålvakten Tim Krul. Inte optimalt för ett lag vars försvarsspel inte har varit övertygande på hela säsongen med några undantag. I överlag har man varit som mest tveksamt på bortaplan där man har snittat 2 insläppta mål/bortamatch under pågående ligasäsong. Framåt ser det dock ljust ut, trots förlusten av Demba Ba till Chelsea, då man har breddat bland positionerna längst fram samtidigt som Papiss Cissé har börjat hitta formen i nr 9-rollen.

Wigan vill inte vara mycket sämre då man har just det snittet, oavsett var man spelar, med nästan exakt 2 insläppta mål i snitt per match efter 28 ligamatcher. Managern Roberto Martinez har med knappa resurser skapat ett spelande lag, med några intressanta namn framåt, som dock har en tendens att bli något övermodigt ibland, framförallt på hemmaplan, med några billiga baklängesmål som resultat genom säsongens gång.

Två väldigt intressanta faktorer rent statistiskt om man ser till att båda lagen har fått 14 matcher hemma/borta under pågående ligasäsong: Wigan har fortfarande inte klarat av att hålla nollan intakt hemma på DW Stadium. Newcastle har endast lyckats hålla nollan vid ett tillfälle utanför St James‘. Båda lagen har gjort mål i 9 av Newcastles 11 senaste ligamatcher. Wigan brukar i första hand ha problem med målskyttet mot topplagen, mot de övriga brukar man allt som oftast få utdelning.


Spelar på att båda lagen kommer med i målprotokollet med minst en kasse vardera.

Väljer att testa Newcastle över 1,5 mål till 2,62, trots allt, om än med en mindre insats än planerat. Hemmalaget i synnerhet som känns något svajigt på egen planhalva. Bet365 sticker ut i nuläget. Spelas med 2/10 units.

/Puyol