Säsongens avslutande omgång, så även den sista Premier League-matchen på DW Stadium den närmsta framtiden. De nyblivna FA-cupmästarna Wigan har spelat sig ner till Championship där matchen mot Aston Villa inte kommer bjuda på den spänningen man kunde ha hoppats på. Trots att det inte finns mycket att spela om så vill jag nog ändå tro att vi kan få se en okej fotbollsmatch där jag plockar ett spelobjekt som brukar gå vägen när de här lagen är inblandade. Vi testar en sista gång.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Wigan – Aston Villa
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,72 @ Expekt
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 19/5 17.00

Wigan har försökt, men räckte inte till. Segern i FA-cupen är och kommer vara en minnesvärd framgång trots degraderingen, men den där riktiga forceringen i ligaspelets slutspurt uteblev. En seger i de 7 senaste gör att avståndet upp till lagen ovanför strecket är ointagligt, vilket spikades tidigare under veckan när man förlorade borta mot Arsenal. Aston Villas uppryckning däremot har varit desto mer framgångsrik, även om just den här bataljen kunde ha fått en mer betydande roll i och med förlusten förra helgen mot Chelsea, där utvisningen av målkungen Christian Benteke kunde ha blivit dyrbar. Man står dock strax över den magiska gränsen på 40 poäng vilket var tillräckligt även den här säsongen. Man har vunnit hälften av sina 10 senaste ligamatcher.

Båda lagen har lidit av långtidsskador från start, något som har haft en avgörande roll i kombination med det tuffa matchandet för hemmalagets del. Wigan välkomnar den härliga yttern Callum McManaman till skadelistan där bl.a. Maynor Figueroa och Jean Beausejour redan befinner sig. Aston Villa har som bekant sitt fynd Christian Benteke avstängd på topp. Mittbacken Ciaran Clark saknas på nytt likt Karim El Ahmadi tillsammans med några andra spelare som redan har missat stora delar av säsongen.

En väldigt speciell match där supportrarna för respektive lag får chansen att visa sin uppskattning, trots att de inte riktigt delar samma öde. Wigan är en klubb som med väldigt små medel har lyckats hålla sig kvar i Premier League i 8 säsonger i följd där cupsegern ändå får ses som en stor dag i klubbens historia, där Roberto Martinez har gjort ett fantastiskt jobb med sitt manskap och lämnar troligtvis för ett större uppdrag den kommande säsongen. Utöver det ska den här matchen spelas av och jag skulle nog tro att ambitionen kommer vara att gå ut för att bjuda hemmapubliken på en bra insats.

När lagen möttes runt julen så vann dagens hemmalag med 3-0 där Aston Villa gick igenom sin tyngsta period, och vändningen sedan dess har varit imponerande. Den här sista, schemalagda matchen blir alltså inte den rysaren som den kunde ha blivit via ett Premier League-kontrakt på spel, vilket även kan smitta av sig på banan med en lite mer avslappnad inställning.

Trots att det kommer saknas ess för vardera lag i anfallsväg, så kvarstår fortfarande det som har präglat de båda lagen från start – ett mindre imponerande försvarsspel. Det här är två av de lagen som har släppt in allra flest mål i ligaspelet, något som återigen kan göra sig påmind i en match där jag misstänker att man inte kommer offra alltför mycket i närkamperna. Man har stundtals en förmåga att släppa till farligheter på ett någorlunda snällt sätt samtidigt som båda är relativt fyndiga och spelande framåt i dagsläget.

Det de båda lagen har gemensamt är att man, för Wigans del, endast har lyckats hålla nollan intakt vid ett tillfälle på 18 försök i ligaspelet på sin hemmaplan medan Aston Villa har exakt samma antal utanför Birmingham. Sedan nyårsskiftet har 7 av 8 hemmamatcher (återigen endast ligamatcher räknade) för Wigans del slutat på minst 3 mål. Aston Villa har spelat 10 bortamatcher i följd som har gått över linan, även det endast ligamatcher inräknade.


Tror på en målrik avslutande omgången i överlag där inte alltför mycket står på spel på många arenor i den avslutande omgången. För egen del vill jag lyfta fram det här överspelet som en av de bättre på förhand i jämförelse med decimalerna. Strax över medelinsatsen på att vi får se minst 3 mål på DW Stadium.

Testar även den låga insatsen på Gabriel Agbonlahor (Aston Villa) som målskytt. 3,55 hos Nordicbet med 1/10 units. Stark målform den senaste tiden och troligtvis en mer offensiv roll i Christian Bentekes frånvaro.

/Puyol