Den fantastiska traditionen med Premier League-fotboll som sparkas vidare under jul och nyår rullar vidare där vi nu ska ta oss an de inledande matcherna under det nya året. Vi startar i den östra delen av London och Upton Park där ett positivt West Ham ska ta sig an ett West Bromwich som inte har fått till det ännu, vilket bidrog till ett skifte på managerposten. Personligen hade jag likväl kunnat se hemmalaget som större favoriter.

  • Match: West Ham – West Bromwich
  • Spel: West Ham
  • Odds: 1,85 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 1/1

West Ham har tappat det som halvvägs var en sensationell Champions League-plats och en position bland topp-4 efter dubbla derbyförluster mot Chelsea och nu senast mot Arsenal. Hammers, som endast hade förlorat en av sina 11 föregående ligamatcher, har dock visat upp tillräckligt för att man ska kunna tro på London-laget och att man lyckas bibehålla en plats i den övre halvan av tabellen. Som jag har nämnt tidigare, det är ett nytt West Ham ur ett par aspekter där ett antal nya spelartyper har bidragit till att man nu kan variera sitt spelsätt utan att köra fast. Av tradition är man alltjämt starkt i luftrummet, men nu även spelskickligt centralt i banan vilket bidrar till att man kan kontrollera matcherna via ett eget spel, speciellt här hemma på Upton Park där nu endast tre lag (hela topp-3) står för en högre vinstprocent från sina hemmamatcher. Managern Sam Allardyce har nu även att jämföra med för några veckor sedan nästintill hela truppen disponibel för spel vilket är ett plus i ett hemmalag som numera har en någorlunda bred och jämn trupp, framförallt i positionerna framåt i banan. Även i tillställningar där man inte skapar alltför mycket lyckas man ändå skrapa ihop kvalitetschanser, mycket tack vare kvaliteterna topparna besitter i luften. Intressant att ta med sig, förluster till trots, att man avslutade starkt i båda matcherna under mellandagarna vilket tyder på att man alltjämt kan vara väldigt fräscht.

Hemmalaget kommer till spel utan James Tomkins som är avstängd på mittbacken, i övrigt är alltså truppen intakt.

westham_200x200wba_200x200

West Bromwich går fortfarande trögt med en väldigt svag trend där man nog ska vara tacksamt över att lagen under nedflyttningsstrecket inte står för särskilt mycket bättre resultat, vilket är starkt bidragande till att man alltjämt placerar sig på rätt sida om strecket med en poängs marginal. Man inleder dock det nya året på jakt efter en ny manager (Tony Pulis har nämnts) där förlusten i bortamötet med Stoke (2-0) blev droppen för Alan Irvine som fick vika sig, och det var en i raden av svaga prestationer för ett Albions som emellanåt kan vara någorlunda bra tills man når den sista tredjedelen av banan. Man har nu förlorat 7 av sina 9 senaste ligamatcher, noterbart att man endast har lyckats trycka dit 3 spelmål under den här perioden där den enda segern kom till i en match där man fick spela med en man mer på banan i drygt 70 minuter. Det bristande målskyttet har varit en faktor där exempelvis Saido Berahino, som trots 7 gjorda mål, nu inte har nätat på över två månader. Frågetecken även kring ett trögt mittlås där nyförvärvet Joleon Lescott, som även har fått bära kaptensbindeln vid vissa tillfällen, inte har satt något större avtryck. Baggies har nu, över sin förlustsvit på 3 raka matcher, släppt in 8 mål trots att motstånden (undantaget Manchester City) har varit någorlunda överkomliga uppgifter.

Bortalaget kommer till spel utan James Morrison, Stephane Sessegnon, Sebastien Pocognoli och Jonas Olsson. Frågetecken på Victor Anichebe.


Hammers kunde mycket väl ha fått med sig minst en poäng senast, men trots två förluster i följd får det här ses som en mer överkomlig uppgift och jag anser att man borde få förtroendet på nytt. Hemmalaget är desto mer tryggt i sitt grundspel där man i första hand visar upp ett mer vägvinnande anfallsspel. West Ham att stå som matchvinnare spelas med medel.

/Puyol