En ny Premier League-omgång närmar sig där jag återigen väljer att plocka helgens första spel någorlunda tidigt, den här gången från London där vi ska gästa Upton Park. West Ham tar emot Stoke där gästerna nu har krympt avståndet till motståndet till en ynka poäng, och jag vill nog ge ”Potters” goda möjligheter till att inte släppa ifrån sig det – om man nu inte skulle lyckas ta sig förbi, till och med.

  • Match: West Ham – Stoke
  • Spel: Stoke dubbelchans
  • Odds: 1,61 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00 12/12

West Ham står nu på 5 ligamatcher i följd utan någon vinst, man stod dock för en imponerande insats i mötet borta mot Manchester United där man återigen stod upp mer än väl mot ett av topplagen och hade målramen inte varit i vägen så kunde man mycket väl ha plockat en fullpoängare. Det har dock varit i de olika spelmomenten som Slaven Bilics manskap har haft sina svårigheter. Spelet har varit vägvinnande när man har fått möjligheten att försvara sig längre ner i banan för att sedan vända upp spelet, men när man väl har tvingats till att bli desto mer spelförande, i synnerhet här hemma på Upton Park, så har man varit desto mer ineffektivt. Man har inte varit fullt så lika bekvämt i att förflytta bollen mot samlade försvarslinjer, där man emellanåt har blivit aningen övermodigt när man har försökt spela mer fyndigt på den egna planhalvan, men i första hand har man haft svårt att ställa om till sitt egna försvarsspel när man väl har tvingats högre upp i banan. Med tanke på vilka spelartyper man går upp emot nu, där motståndet har ett par giftiga lirare att ställa om på, så kan man nog ana att man kan stöta på vissa svårigheter. Som bekant stryks kreatören Dimitri Payet, som har varit bäst i ”Hammers” så här långt, men nu minimeras alternativen ytterligare där poängen på Old Trafford blev en dyrköpt sådan.

Hemmalaget har nu, utöver Dimitri Payet, samlat på sig fler avbräck på de offensiva positionerna. Även Manuel Lanzini och Victor Moses är nu otillgängliga för spel. Diafra Sakho är också borta sedan någon vecka tidigare medan Enner Valencia alltjämt är långtidsskadad.

westham_200x200stoke_200x200

Stoke har nu, efter en riktigt trög inledning, växlat upp och börjat hitta rytmen men även letat sig in på det vägvinnande spåret. Efter att ha misslyckats med att vinna de 6 inledande ligamatcherna så har man nu endast en plump i protokollet sedan lite mer än månad tillbaka, där en felaktig utvisning i bortamötet med Sunderland blev kostsam, men man studsade tillbaka storstilat och var briljant senast mot Manchester City. Det är ett bortalag som har skiftat identitet under Mark Hughes ledning, vilket har varit både på gott och ont där man har sprungit på liknande bekymmer som motståndet. Man kan inte längre förlita sig till att kunna lasta in bollarna i boxen och att enbart vara framgångsrikt på det och man känns även trubbigt mot lågt placerade försvarslinjer, men man har nu tillgång till både speediga och kreativa spelartyper som kan skapa tillräckligt med ytor att gå på. Bidragande till ett par meriterande segrar på slutet. Ytterligare ett oerhört positivt inslag i lagets försvarsspel är att Ryan Shawcross är tillbaka i mittlåset efter en skada som höll honom borta från spel under säsongsinledningen. När lagkaptenen har varit på banan så har ”The Potters” nu hållit nollan intakt i 9 halvlekar i följd, vilket är ett väldigt imponerande facit.

Bortalaget har det desto bättre ställt i sin trupp. Här stryks enbart Peter Crouch, som ändå har matchats oerhört sparsamt, samt Peter Odemwingie som skulle ha oerhört svårt att ta plats i nuläget. Även reservmålvakten Shay Given är otillgänglig för spel.


Jag ser det här som en lämplig uppgift för Stoke i dagsläget som nu får större möjligheter till att kunna spela på sina styrkor. Hammers, nu utan Payet, Lanzini och Moses, har stått som hemmafavoriter mot Leicester, Bournemouth, Newcastle, Norwich samt West Bromwich och endast lyckats vinna en av dessa matcher. Nu går man upp emot ett Stoke som inte är lika benäget och beroende av att spela hemma, där man av tradition har varit betydligt starkare på Britannia Stadium, där man nu kan spela samma typ av ”bortaplansfotboll” som West Ham föredrar att spela – men som man nu inte kommer få liknande möjligheter till. Halvgarderingen på Stoke spelas strax över medel.

/Puyol