Premier League-fotbollen ska sparkas vidare där vi nu återvänder till London för ett möte mellan två någorlunda formstarka lag. West Ham hakar alltjämt på toppskiktet och gästas nu av ett Newcastle som har stått för en briljant vändning efter en riktigt trög start där man faktiskt har passerat hemmalaget i tabellen. Tror dock att det eventuellt, med någorlunda stora skadebekymmer, kan ta stopp här mot ett ”Hammers” som stundtals har visat upp ett effektivt anfallsspel.

  • Match: West Ham – Newcastle
  • Spel: Hemmalaget över 1,5 mål
  • Odds: 2,15 @ William Hill
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00 29/11

West Ham, men framförallt managern Sam Allardyce, var i behov av en någorlunda trevlig inledning på ligaspelet efter att ha varit något pressad under stora delar av fjolåret. Man har lyckats med detta också och sett till många av höstens prestationer så kan man nog konstatera att ”Hammers” är bättre än på många år. Även om segrarna har uteblivit på slutet, med endast två inspelade poäng över de 3 senaste ligamatcherna, så har insatserna i överlag varit relativt bra. Man förtjänade utan tvekan ett bättre resultat än 0-0 (första gången man nollades sedan premiären) i hemmamötet med Aston Villa där man skapade ett flertal kvalificerade målchanser och senast hade man en poäng i över 70 minuter borta mot ett formstarkt Everton trots att man saknade en hel drös med nyckelspelare – där man återfår majoriteten av dessa herrar till dagens match. Den främsta förvandlingen med dagens West Ham att jämföra med föregående upplagor är anfallsspelet och efter 12 omgångar har endast 4 lag, däribland topp-3, lyckats göra fler mål. Det är ett desto mer kreativt Hammers som kan föra spelet men även gå på alternativet där man skickar in högre bollar in i boxen. Nyförvärven Valencia/Sakho har varit lysande på topp där man har en joker i Andy Carroll som åter är på gång efter sin långtidsskada.

Hemmalaget kommer till spel utan mittbacken Winston Reid som är avstängd. Man har även ett frågetecken på Diafra Sakho som även saknades senast, man förväntas dock återfå Downing, Kouyate, Song, Noble samt Valencia, vilket får ses som hyfsade förstärkningar.

westham_200x200newcastle_200x200

Newcastle har stått för en fantastisk vändning på säsongen och man kan inte direkt påstå att man såg den komma med tanke på hur man presterade inledningsvis. Efter de 7 inledande omgångarna hade man fortfarande inte lyckats pricka in någon fullpoängare där kraven på managern Alan Pardews avgång var ganska rejäla. Nu däremot är man obesegrat i 6 samtidigt som man står på 5 segrar i följd, och skulle man även räkna in en vunnen cupmatch (borta mot Manchester City) så har man alltså vunnit 6 matcher i rad, vilket är ett fantastiskt facit. Svårt att peka på någon särskild detalj, utöver att den inledande segern (Leicester hemma) under den sviten verkar ha varit ett enormt lyft för självförtroendet. Det är ett ”Magpies” som visar upp större karaktär, försvarsspelet har varit väldigt effektivt där ett till två mål har räckt gott och väl. I Papiss Cissés frånvaro, som räddade upp ett antal poäng inledningsvis med sitt målskytte, har exempelvis Ayoze Perez klivit fram i ett Newcastle som i övrigt inte besitter någon större individuell glans. Till den här matchen står man dock inför en hel del skadebekymmer i en trupp som nu även börjar tunnas ut.

Bortalaget kommer till spel med ett stort frågetecken på Tim Krul i målet där holländaren ska ha skadat sig under en träning i veckan. Även frågetecken på båda mittbackarna Fabricio Coloccini och Steven Taylor. Cheick Tiote och Rolando Aarons kan eventuellt strykas på nytt medan Davide Santon, Mehdi Abeid, Gabriel Obertan, Siem de Jong och Ryan Taylor saknas sedan tidigare.


Ur vissa avseenden så skulle jag nog vilja lyfta fram det här som Newcastle tuffaste test under den här framgångsrika perioden och det skulle vara intressant att se hur man reagerar på att eventuellt jobba ur ett underläge mot ett hemmalag som har visat upp en förmåga till att kunna ta tag i taktpinnen omgående. West Ham är tunga framåt, har tillräckliga alternativ och ingredienser för att slå den här linan mot en hög procent av lagen i ligaspelet där man redan har lyckats mot både Manchester City och Liverpool här på Upton Park. Medelinsatsen testas på hemmalaget att göra minst två mål i matchen.

/Puyol