En ny Premier League-omgång börjar närma sig där vi redan nu blickar fram mot lördagens kvällsmatch i London. På Upton Park tar West Ham emot Manchester City där det ändå ska ses som ganska anmärkningsvärt att det inte skiljer mer än 8 poäng mellan de båda lagen i tabellen. ”Hammers” vann faktiskt det första mötet, och även om man inte behöver göra det nu så gillar jag ändå lagets möjligheter till att komma med i målprotokollet.

  • Match: West Ham – Manchester City
  • Spel: West Ham mål före matchminut 70:00
  • Odds: 1,83 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 18.30 23/1

West Ham kommer visserligen från en bortaförlust mot Newcastle, men trenden och formkurvan är förhållandevis positiv att jämföra med en tyngre period månaderna innan årsskiftet. En period där man inte lyckades plocka en fullpoängare över 8 ligamatcher i följd, där man även nollades i hälften av dessa matcher, men 3 raka segrar precis innan och efter årsskiftet har lyft Slaven Bilics manskap tillbaka till vinnarspåret och man har alltjämt väldigt god häng på det absoluta toppskiktet och en Europa-plats. Man har fått igång målproduktionen på nytt, och även om man alltjämt har ett par välbehövliga pjäser otillgängliga för spel så är läget avsevärt mycket nu att jämföra med för någon månad sedan. Dimitri Payet, en av säsongens främsta värvningar hittills, är tillbaka i spel och hans kreativitet betyder mycket för ”Hammers” omställningsspel som har fungerat oerhört väl mot de övriga topplagen. Även Michail Antonio har varit en positiv överraskning tillsammans med en nu frisk Enner Valencia på topp som missade säsongsinledningen.

Hemmalaget saknar ett par alternativ framåt medan övriga lagdelar är intakt. Andy Carroll tvingas utgå på nytt medan Manuel Lanzini saknas alltjämt samtidigt som Diafra Sakho har gått långtidsskadad. Frågetecken på Mauro Zarate.

westham_200x200mancity_200x200

Manchester City sitter nu inne på en fullt respektabel poängskörd på slutet och man är alltjämt med i tätstriden och kampen om ligatiteln. Även försvarsspelet har varit mer intakt på slutet och räknar man in en cupmatch så har man nu faktiskt lyckats hålla nollan i 3 tävlingsmatcher i följd – vilket har varit något man har haft otroligt svårt för i lagkaptenen Vincent Kompanys frånvaro i mittförsvaret. Innan det hade man endast lyckats hålla nollan intakt i 3 av de 25 föregående tävlingsmatcherna, vilket är direkt anmärkningsvärt och bidragande till de sviktande resultaten. City kan alltjämt vara bländande, vilket man i synnerhet visade upp senast i hemmamötet med (ett för dagen svagt) Crystal Palace, men man vet allt som oftast inte vad man ska få av gästerna i dagsläget. Trots vissa förbättringar på slutet, över stora delar av säsongen har man haft en tendens att bjuda på mindre instabila ingripanden på den egna planhalvan där jag alltjämt, vilket kan bli en möjlighet även här, inte tycker att en långsam och inte alltför placeringssäker Martin Demichelis är bra nog för att starta i mittlåset – och det mot ett motstånd som kan spela väldigt snabbt.

Bortalaget kommer, utöver Vincent Kompanys frånvaro, även till spel utan Aleksandar Kolarov som har varit given på vänsterbacksplatsen. Man har även frågetecken Eliquim Mangala som ett alternativ till mittförsvaret samt Fernandinho och Wilfried Bony. Samir Nasri är långtidsskadad sedan tidigare.


En spelform att föredra då jag i första hand gillar hemmalagets möjligheter under den inledande timmen att jämföra med hur man skulle stå sig inför avslutningen om man skulle behöva jaga ett mål. Hammers trivs när man går upp mot spelförande motstånd där man kan sjunka nedåt i banan för att sedan ställa om på flankerna och på djupet, ett koncept som har varit vägvinnande mot de övriga konkurrenterna i toppen eller de tidigare utpräglade topplagen. West Ham har bland annat gjort minst två mål mot Arsenal (borta), Liverpool (i båda mötena), Chelsea samt City i det första ligamötet – merparten av målen gjorda under den inledande timmen. Man City kan i första hand spela en bländande anfallsfotboll där man har gott om poängspelare men har även visat relativt lite karaktär i någon bortamatch för mycket under säsongens gång, något man inte har råd med mot ett giftigt och noggrant Hammers som trivs i dessa möten. West Ham att göra mål innan matchklockan har tickat upp mot 70 minuter spelas med en insats strax över medel.

/Puyol