Ett, i vanlig ordning, mindre uppskattat uppehåll för landslagsspel är nu äntligen över och vi kan återigen fokusera på den högintressanta slutspurten av Premier League – här med fokus på ett London-derby med viktiga poäng på spel. På Upton Park tar West Ham, som har varit en av säsongens sensationer, emot ett Crystal Palace som har ett riktigt svagt 2016 bakom sig. Jag ser inga direkta anledningar till att inte backa upp ”Hammers” som nog måste testas till dubbla insatsen.

  • Match: West Ham – Crystal Palace
  • Spel: West Ham
  • Odds: 2,00 @ Betsafe
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00 2/4

West Ham, vilket tål att poängteras, har hamnat i skymundan för två lag som är inblandade i titelstriden – vilket är aningen synd för även ”Hammers” är på väg mot något unikt. Slaven Bilics manskap är endast en poäng utanför topp-4 och en kvalplats till Champions League, något som hade varit en sensationell bedrift och om man går efter hur man har presterat de senaste veckorna så vill jag nog hävda att även det kan bli en realistisk utgång. Man var länge värda samtliga poäng i rivalmötet med Chelsea, där man av tradition har haft vansinnigt svårt på Stamford Bridge under föregående säsonger, men två insläppta mål via fasta situationer (en frispark och en sent tilldömd straffspark) innebar att det inte blev mer än ett oavgjort resultat. Innan det hade ett svårslaget Hammers (endast förlorat en femtedel av sina ligamatcher så här långt), utöver att man även har chansen på att ta sig till den ena semifinalen i FA-cupen via ett omspel nästa vecka, tagit 10 poäng av 12 möjliga från sina 4 föregående ligamatcher och man och man har även adderat ytterligare ett element till sitt spel. Inledningsvis hade man väldigt svårt att föra spelet i hemmamatcher mot lägre sittande försvar, men det är något man har förbättrat avsevärt till ett redan riktigt vasst och kreativt omställningsspel – vilket vinster i 5 av de 6 senaste matcherna här på Upton Park skvallrar om. Dimitri Payet, som har varit en av ligans främsta spelare så här långt, var lysande i sin återkomst i det franska landslaget i veckan och det var viktigt att han fick återvända hel.

Hemmalagets skadelista har nu lättat enormt att jämföra med för ett par veckor sedan där 5 backar saknades. Nu är endast Sam Byram samt långtidsskadade Carl Jenkinson strukna ur truppen, vilket inte är några direkta avbräck.

westham_200x200crystalpalace_200x200

Crystal Palace kan till skillnad från motståndet redan fira en semifinalplats i FA-cupen, vilket är en fin bedrift, men det som har utvecklat sig till en av de svagare trenderna i de engelska proffsligorna har nu skjutit ner ”Eagles” och blandat in dem i en nedflyttningsstrid. Direkt anmärkningsvärt för Alan Pardews manskap som faktiskt inledde säsongen strålande och likt motståndet faktiskt skuggade toppskiktet inledningsvis. Palace har nu inte vunnit en ligamatch på över 3 månader där den senaste fullpoängaren hämtades in strax innan jul, vilket är 13 raka ligamatcher där man inte har skrapat ihop mer än 4 poäng via 4 oavgjorda resultat mot Swansea (två gånger), Sunderland och Bournemouth. Avståndet ner till säker mark har nu minskat till 7 poäng, och det faktumet att Norwich väntar i nästa omgång innebär att man kan ha ett par ödesveckor framför sig. Palace har på senare tid haft väldigt svårt att freda sitt mål, där man inte har något matchvinnare i Wayne Hennessey på målvaktsposten, och försvarsspelet har varit förvånansvärt ineffektivt där man exempelvis inte ska släppa in 3 bollar mot ett lag som West Bromwich. Det utöver att man har haft väldigt svårt med målskyttet över hela säsongen har varit bidragande till svårigheterna som man har hamnat i. Att Yohan Cabaye (spelmotor) och Scott Dann (mittback) delar på ledningen i den interna skytteligan säger en del om hur pass stort behovet är av en striker.

Bortalaget kommer återigen till spel utan James McArthur och Marouane Chamakh. Båda är strukna sedan tidigare. Utöver frågetecken på Connor Wickham, som har stått för 4 av lagets 5 senaste mål i ligaspelet, så finns det även tveksamheter kring nyckelspelaren Yohan Cabaye, Mile Jedinak och Emmanuel Adebayor.


Ett för dagen väldigt ineffektivt Palace kommer troligtvis inte få ut mycket av att sjunka nedåt i banan mot ett Hammers som blir alltmer tryggt i den här rollen. Man har matchvinnare på relativt många positioner i jämförelse med ett bortalag vars poängspelare går tomt utan några större spelidéer framåt. Jag vill lyfta fram hemmalaget som en stark favorit. Den raka hemmasegern på West Ham spelas med en insats strax över medel.

/Puyol