En Premier League-helg precis avklarad, men jag väljer att redan nu hoppa på den kommande omgången. I en av totalt tre högintressanta derbyn så inleder vi i London och på Upton Park för mötet mellan West Ham och Chelsea. Jag tar chansen redan nu i ett läge där jag anser att ”Hammers” kan ha slagläge mot ett motstånd som ännu inte har trampat igång. Dubbla insatsen synas.

  • Match: West Ham – Chelsea
  • Spel: West Ham +0,5 asian handicap
  • Odds: 1,95 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00 24/10

West Ham fortsätter att gå riktigt starkt och med fjärdedelen av säsongen färdigspelad är man med i toppskiktet av tabellen, och även om jag har ytterst svårt att se det hålla över 38 omgångar så har man visat upp ett par moment och dimensioner i sitt spel som gör att man blir till en farlig motståndare oavsett vilka man än går upp emot. Slaven Bilic har stått för ett utmärkt arbete så här långt, om än långt ifrån fulländat då man alltjämt har svårigheter med att vara det spelförande laget hemma mot motstånd som man kunde ha mindre problem mot. Bidragande till att den här tabellpositionen är ganska så anmärkningsvärd är att endast en fjärdedelen av den totala poängskörden har hämtats in här på Upton Park samtidigt som man nästan har gått helt rent på bortaplan, och det mot riktigt tufft motstånd. ”Hammers” har en god mix mellan speed till Dimitri Payets kreativitet och fysik och man börjar nu även återfå ett par tidigare skadade spelare där man nu genom Andy Carrolls återkomst även kan använda sig av en ”plan B” när spelet låser sig.

Hemmalaget kan dock, eventuellt, stå inför ett avbräck med frågetecken på Winston Reid. Mittbacken saknades senast och kan göra det på nytt. I övrigt saknas endast nyförvärvet Alexandre Song samt Joey O’Brien som också får vänta på sin säsongsdebut.

westham_200x200chelsea_200x200

Chelsea har som bekant sviktat enormt och har inte direkt uppträtt som ett regerande mästarlag. Hemmasegern senast mot ett Aston Villa i botten snyggade till tabellpositionen en aning, men man är alltjämt 10 poäng från toppen och man övertygade inte nu heller. ”Blues” vann via två mål på bollar som motståndet skänkte bort på den egna planhalvan där man i övrigt, även här, såg relativt oinspirerat ut framåt. Att jämföra med fjolåret ser man något fantasilöst ut i anfallsväg, ont om kreativa spelidéer där Willian kanske är den enda som har höjt sig medan de övriga har gått ner sig. Jag är fortfarande inte övertygad om försvarsspelet heller där det ska vara en relativt enkel uppgift när man sjunker nedåt i banan som man gjorde som ett motstånd som Villa. José Mourinhos manskap har redan släppt in hälften av så många mål som man släppte in under hela fjolårets mästarsäsong, och med en sådan trög backlinje som man ändå har så kan man alltid straffas av de spelartyperna som det här motståndet har tillgång till. Noterbart att Chelsea har släppt in minst två mål i samtliga bortamatcher hittills.

Bortalaget kommer, förutsatt att man inte råkar ut för något under tisdagens Champions League-match, återigen till spel utan Branislav Ivanovic på högerbacksplatsen samt Thibaut Courtois i målet. Frågetecken på Pedro Rodriguez och Loic Remy som uteblir i veckan, återstår att se om dom är redo till helgen.


Mitt önskemål är att Hammers ska kunna spela ”bortaplansfotboll” här på hemmabanan mot den här typen av motstånd. Chelsea, med Mourinho vid spakarna, är dock troligtvis vaket på det och kan nog emellanåt ge delar av kommandot till hemmalaget. Det till trots, jag tycker att gästerna har underpresterat så till den grad att man måste ge hemmalaget vissa möjligheter ändå. West Ham har redan hunnit besegra ett par utpräglade topplag och har kanske varit mer än 6 poäng bättre än Chelsea så här långt. Bortalagets grundkapacitet till trots, sett till hur Hammers har tagit sig an den här typen av uppgifter så ska man inte ha mycket bättre möjligheter till att vända en negativ trend mot en av sina främsta rivaler. Sett till hur de båda lagen har sett ut så här långt tycker jag att dubbla insatsen är högt och jag varken tycker eller tror att gästernas favoritskap ska växa sig större. Asian handicap +0,5 (halvgardering) på West Ham spelas med en medelinsats.

/Puyol