Mer Premier League-fotboll denna tisdagskväll där vi nu rör oss från Manchester till London och Upton Park där drömmar om Europa-spel går upp emot överlevnad i en svår nedflyttningsstrid. West Ham i någorlunda god form tar emot ett Aston Villa som har sin bästa period i nuläget, även om det som bäst inte blir ett par oavgjorda resultat. Hävdar dock att det i första hand är bortalaget som ställs inför en väldigt svår uppgift där jag vill se möjligheter i ”Hammers” omställningsspel. Överspelet synas till dubbla insatsen.

  • Match: West Ham – Aston Villa
  • Spel: Hemmalaget över 1,5 mål
  • Odds: 2,05 @ William Hill
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 20.45 2/2

West Ham har, under Slaven Bilics ledning, varit en av säsongens stora positiva överraskningar och har alltjämt toppskiktet inom räckhåll, närmare bestämt 6 poäng från en Champions League-plats. Efter en sämre period innan årsskiftet där man gick 7 ligamatcher i följd utan en seger, samtidigt som man hade väldigt svårt att producera mål, så har man nu höjt sig på nytt med 10 poäng från de 5 senaste ligamatcherna och än mer noterbart att man har stått för minst två mål i 4 av dessa matcher. En starkt bidragande orsak till detta är att man har återfått några av sina främsta poängspelare efter skador, i synnerhet Dimitri Payet som har varit briljant sedan sin ankomst till Hammers, samtidigt som exempelvis Enner Valencia har vuxit ut till ett pålitligt kort på topp. West Ham har förvånansvärt nog varit förhållandevis svagt här hemma på Upton Park med vinster i endast 4 av 11 matcher där favoritskapet inte har hållit upp alltför många gånger, medan man som bekant har varit mer lyckosamt mot de utpräglade topplagen på bortaplan. Bidragande till det är att man inte har varit bekvämt vid att föra spelet mot lågt placerade försvarslinjer där man har gått upp emot den spelformen som de själva har velat bedriva, misstänker dock att man inte kommer åka på det den här tisdagskvällen.

Hemmalaget saknar alternativ till offensiven sedan tidigare där Manuel Lanzini, Andy Carroll och Diafra Sakho är strukna. Även frånvaron i försvarslinjen där James Tomkins och Carl Jenkinson är otillgängliga. Nyförvärvet Emmanuel Emenike blir inte spelklar här. Cheikhou Kouyate däremot förväntas spela trots att han utgick i helgen.

westham_200x200astonvilla_200x200

Aston Villa lever, till skillnad från motståndet, inte vidare i cupen där det blev storförlust hemma mot Manchester City – det är dock Birmingham-lagets minsta bekymmer i nuläget. Villa har fått med sig poäng från 6 av sina 9 senaste ligamatcher, vilket får ses som förhållandevis bra för ett lag som hade samlat på sig 5 poäng från sina 14 inledande ligamatcher, men det är ändå inte tillräckligt. Remi Gardes manskap har alltjämt 10 poäng upp till säker mark, och om man utgår från att man kommer behöva vinna minst 7-8 matcher till för att undvika Championship gör att man befinner sig i en väldigt svår situation. Managerskiftet har inte inneburit något större lyft i någon av detaljerna i spelet, även om man kanske visar upp större vilja och tro inför uppgiften man har framför sig där man har städat upp några av sina försvarsmisstag på slutet (helgens cupmatch borträknad). Samtidigt så är det värt att notera att man kring årsskiftet släppte till den här linan både mot Norwich och Sunderland som inte är i närheten av lika vägvinnande och tydligt i sin spelidé i sitt anfallsspel som det här motståndet. Aston Villa, som snittar två insläppta/ligamatch utanför Villa Park, lider mycket av att man saknar kreativitet i sitt uppbyggnadsspel och på den sista tredjedelen av banan, vilket gör att man får svårt att få fast bollen. Med tanke på hur pass effektivt West Ham kan vara i sina spelvändningar så kan vi återigen se ett bortalag som blir aningen virrigt.

Bortalaget kommer till spel utan långtidsskadade Jordan Amavi, Carlos Sanchez, Adama Traoré och nu även Rudy Gestede som utgick med en muskelskada. Man har även frågetecken på Libor Kozak, Ashley Westwood och eventuellt även Alan Hutton som kanske inte är redo för spel riktigt än.


West Ham har svikit i den här positionen vid ett antal tillfällen under den här säsongen, tror dock att vi kan få se en matchbild som kan passa hemmalaget relativt väl. Jag tror mycket väl att Hammers kan lämna ifrån sig större delen av initiativet till ett långsamt spelförande motstånd och lura in Villa, och att det är något hemmalaget kan utnyttja till sin fördel över 90 minuter. Jag ser även ett intressant scenario i att hemmalaget kan ha ett mål med en bit kvar av matchen mot ett motstånd som måste börja gå för fullpoängare för att kunna rädda sin säsong. West Ham att stå för minst två mål i den här matchen spelas med en insats strax över medel.

/Puyol