Premier League-fotbollen står för en snabb återkomst när julhelgens andra omgång ska spelas av. Tre London-lag placerar sig inom en ynka poäng i tabellen och två av dessa drabbar samman här på Upton Park. West Ham tar emot Arsenal där hemmalaget, till skillnad från många av de föregående tillställningarna, numera får ses med desto större möjligheter till att stå som segrare. Så långt vill jag nödvändigtvis inte gå, tror dock att man kan ha dugliga chanser till att åtminstone lösa det här överspelet.

  • Match: West Ham – Arsenal
  • Spel: Hemmalaget över 1,5 mål
  • Odds: 2,60 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 28/12

West Ham hade fått ut totalt 13 poäng av 15 möjliga från sina 5 föregående matcher, vilket placerade laget i en sensationell position bland topp-4, men serieledande Chelsea blev något för svåra på annandagens första London-derby. Siffrorna skrevs till 2-0 där motståndet var numret större, dock ingen insats att skämmas över då ”Hammers” alltjämt kan vara att räkna med i den övre halvan av tabellen. Som jag har nämnt tidigare, Sam Allardyce har numera en någorlunda bred och jämn trupp att jämföra med tidigare säsonger, nu även med spelartyper som bidrar till att man kan variera sitt sätt att spela. Man är alltjämt ett lag med flera starka kort i luftrummet (flest nickmål hittills i Premier League) samtidigt som man numera även kan spela från mitten bra passningsfötter. För att återgå till bredden nu när det matchas desto tätare, positivt att varken Carroll, Song eller Sakho behövde spela 90 fulla minuter under annandagen där två sistnämnda herrarna fick hoppa in mot slutet. West Ham har gjort två eller fler mål i 10 av 18 ligamatcher hittills där endast 5 lag har gjort fler mål än Hammers, en tydlig signal på att anfallsspelet har utvecklats i och med att målsnittet har varit betydligt lägre under föregående säsonger.

Hemmalaget kan endast räkna bort en spelare och det är Carl Jenkinson, som är inlånad från dagens motstånd, på högerbacksplatsen. Ett litet avbräck då han även kan tillföra något i offensiven. I övrigt står mittbacken James Tomkins som ett frågetecken.

westham_200x200arsenal_200x200

Arsenal stod för en direkt miserabel inledande halvlek i bortamötet med Stoke men har rest sig någorlunda sedan dess med 7 poäng av 9 möjliga från de 3 senaste ligamatcherna, något som kunde ha varit full pott över samma tidsperiod om det inte vore för ett sent insläppt kvitteringsmål i bortamötet med Liverpool. Ser man till helheten har dock ”Gunners” inte kommit upp i nivå och man har, ur ett par aspekter, varit en besvikelse då man ändå har börjat spendera mer pengar på den typen av värvningarna som supportrarna länge har ropat efter. Med en vinstprocent på ca 45 procent ska man vara något tacksamt över att Champions League-platserna fortfarande är inom räckhåll där det ändå är ganska anmärkningsvärt att exempelvis motståndet placerar sig en poäng före efter halva säsongen. Någorlunda positivt dock att bortalagets skadelista har börjat lätta något på slutet, framförallt i backlinjen där manager Wenger har tvingats välja en ytterback i mittlåset när Laurent Koscielny har gått skadad. Gunners har släppt in minst två mål i 8 av 18 ligamatcher, vilket jag anser kan vara något för ofta för ett lag som Arsenal.

Bortalaget har, sedan tidigare, brist på centrala mittfältare där Aaron Ramsey, Jack Wilshere och Mikel Arteta saknas. Olivier Giroud är avstängd efter att ha blivit utvisad senast. Mesut Özil är långtidsskadad sedan tidigare medan man har frågetecken på, utöver Koscielny, Alex Oxlade-Chamberlain samt Yaya Sanogo.


Väljer överspelet före den raka hemmasegern den här gången. Jag rekommenderade spel på ett West Ham-mål (mot Chelsea) senast. Jag nämnde att jag inte trodde på alltför många chanser men likväl att det som skulle skakas fram kunde vara av kvalitet. Man var inte långt borta i slutet, och även om det behövs ytterligare ett mål nu så är det skillnad på motstånd där dagens bortalag inte är lika organiserat och disciplinerat i sitt försvarsspel. Återigen, jag menar på att ett Hammers med ett slipat och varierat anfallsspel inte behöver skapa alltför många avslut för att kunna skapa kvalificerade målchanser. Man har en bra variation på bra skyttar, bra inläggsfötter men framförallt styrka i luftrummet där man har en helt annan tyngd än motståndet. För någon vecka sedan släppte Arsenal in 3 mål borta mot Stoke, samtliga till följd av antingen en hörna eller inspel från kanterna. West Ham , som har styrt upp den här linan i hemmamatcher mot bland annat Man City, Swansea och Liverpool (övriga lag på den övre halvan av tabellen) har kapacitet att ställa till med liknande problem. Hemmalaget att stå för två mål i matchen spelas med medel.

/Puyol