Vi fortsätter att spela på Premier League-fotbollen där omgång 7 fullbordas i West Midlands denna måndagkväll. Spel på The Hawthornes där West Bromwich tar emot ett Everton i ett möte kring mittenskiktet. Med 9 av de 10 senaste Premier League-spelen in och gott självförtroende tycker jag nog att även det här är värt ett försök där jag vill lyfta fram noggrannheten i det solida och vägvinnande försvarsspelet som hemmalaget visar upp just nu. En mindre insats insats testas.

  • Match: West Bromwich – Everton
  • Spel: West Bromwich att hålla nollan
  • Odds: 3,40 @ Bet365
  • Units: 1,5/5
  • Spelstopp: 21.00 28/9

West Bromwich har visserligen inte skrapat ihop mer än 8 poäng så här långt, men man har varit svårslaget på slutet och framförallt svårt att få hål på. Som jag har nämnt tidigare, Tony Pulis har börjat hitta några av de spelartyperna som behövs för det spelsättet man vill bedriva och han har varit skicklig på att sätta de defensiva grunderna i de mindre klubbarna – och ”Baggies” visar upp ett effektivt försvarsspel för dagen. Samtliga 6 mål som har släppts in i ligaspelet har kommit till mot Manchester City och Chelsea där man nu har gått 3 ligamatcher i följd med nollan intakt. Sedan dess har bland annat Jonny Evans, som inte var något märkvärdigt i Man Utd, hämtats in och han har varit ett riktigt fint komplement i mittlåset här. Man är kompakt centralt i banan och har tunga pjäser som kan städa bort det mesta när försvarslinjen står samlad, vilket man är effektivt på när motståndarna får föra spelet. Noterbart från förra veckans cupmatch, där man förlorade med 3-0 borta mot Norwich, att man ställde över hela backlinjen samt att tredjemålvakten fick starta.

Hemmalaget får alltjämt klara sig utan det ordinarie förstavalet i målet, Ben Foster, som ännu inte har stått för sin säsongsdebut och som förväntas bli borta till jul.

wba_200x200everton_200x200

Everton kommer in till den här omgången med en poäng mer än motståndet där man endast står på en förlust och i överlag ser man aningen fräschare ut nu att jämföra med det som stundtals visades upp under fjolåret, där man var något av en besvikelse. Ross Barkley har sett inspirerad ut under säsongsinledningen, bidragande till att man blir mer kreativt i den sista tredjedelen av banan, men trots några fina insatser så vet jag fortfarande inte riktigt var man ska placera det blåa Merseyside-laget i år. Man var väldigt effektivt mot både Chelsea och Southampton, men har ändå (visserligen mot tufft motstånd) nollats i hälften av ligamatcherna hittills. I fjol låste det sig ganska ofta när man väl gick upp mot lågt stående försvarslinjer, något jag misstänker att man kan komma att göra här, och man är inte fullt så lika fantasifullt eller vägvinnande i sitt anfallsspel när det blir snålt med ytor. Ikväll kan man även sakna komponenter som är nyttiga för den offensiva delen av spelet.

Bortalaget har en relativt lång lista över otillgängliga spelare med noterbara frågetecken på både John Stones och Seamus Coleman i backlinjen. Jag vill nog även se det som minus framåt, om de skulle saknas, med Stones fina och bekväma fötter i uppspelsfasen samt Colemans driv framåt längs högerflanken. Kevin Mirallas är avstängd. Sedan tidigare stryks Leighton Baines, Tom Cleverley, Muhamed Besic, Steven Pienaar, Bryan Oviedo samt Tony Hibbert.


Till liknande siffror har jag även varit inne på hemmaspelet, tror dock att det här kan bli tillräckligt tätt för att även det här kan vara ett spelbart alternativ där man är betydligt mer effektivt i sitt försvarsarbete att jämföra med det som skapas framåt. Sedan managerskiftet kring nyår har Albions hållit nollan intakt i 14 av 24 Premier League-matcher, ett ruskigt starkt facit om man ser till att man inte är alltför skickligt på att, över längre perioder, låsa fast bollen på motståndarnas planhalva. Everton ska kunna äga en hel del boll och vara spelförande, men jag tror att man relativt sällan kommer få möjligheter till att vända upp spelet på ett försvar som inte är samlat. Testar en mindre insats på West Bromwich att inte släppa in något mål.

/Puyol