Ett gäng matcher avklarade under helgen, men spelomgång 37 av Premier League fullbordas nu under måndag- och onsdagkvällen där den inledande matchen hämtas från The Hawthornes. Två lag kommer till spel med uppdragen uppfyllda när West Bromwich tar emot Chelsea. Båda lagen har spelat oerhört försiktigt tills de välbehövliga poängen har säkrats, något jag menar på att man kan släppa på ikväll. Bidragande till att jag vill lyfta fram överspelet med en mindre insats.

  • Match: West Bromwich – Chelsea
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 2,08 @ Betsson
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 21.00 18/5

West Bromwich hade som bekant en väldigt trög inledning på säsongen men började hitta rätt när Tony Pulis tog över på managerposten. En något svagare period följde från mars till inledningen av april, där några sämre resultat återigen blandade in ”Baggies” i nedflyttningsstriden. Ett fortsatt Premier League-spel även till nästa säsong har dock säkrats nu med hela 7 poäng upp på närmsta lag nedanför strecket efter ett par fina prestationer på slutet där man har tagit poäng i 4 matcher i följd, däribland med nollan intakt mot både Manchester United och Liverpool. Pulis, som höll Stoke kvar under många år samt Crystal Palace i fjol, är som bekant väldigt skicklig på att sätta de defensiva grunderna i ett lag och har i den senaste tidens nyckelmatcher valt att spela med 4 utpräglade mittbackar i försvarslinjen. Att jämföra med Palace under förra säsongen, där han lyckades uppnå fantastiska resultat, har han inte haft tillgång till rätt form av yttrar för att kunna utveckla ett slagkraftigt omställningsspel. Man har ett aningen långsamt men väldigt fysiskt starkt lag som främst skapar farligheter via fasta situationer och högre inspel. Vill dock tro att man, i det här skedet, kan testa mer offensiva alternativ där jag exempelvis har svårt att se Saido Berahino få starta bänken på nytt.

Hemmalaget har endast den ordinarie förstemålvakten Ben Foster otillgänglig för spel. I övrigt är truppen helt intakt där ett mer offensivt alternativ på mittfältet, James Morrison, förväntas få speltid efter ha störts av en lättare skada.

wba_200x200chelsea_200x200

Chelsea har, rent spelmässigt, egentligen inte imponerat nämnvärt sedan Champions League-uttåget mot Paris i början av mars – men man lyckas likväl få med sig resultaten på ett tillsynes betryggande sätt och man har nu faktiskt inte förlorat en ligamatch sedan nyårsdagen, vilket är vansinnigt imponerande. José Mourinhos manskap har varit oerhört svårslaget och man är, högst välförtjänt, värdiga mästare sedan förra helgen efter att nu ha vunnit 6 av sina 8 senaste ligamatcher. Man lever i första hand på att man sitter inne på Premier Leagues främsta försvarsspel, med en ruskigt stabil centrallinje, där man är oerhört tryggt i sitt defensiva grundspel, samtidigt kan man nog ha kritiserats något för hårt för ett tråkigt spelsätt, även om det i första hand varit i möten med de konkurrerande topplagen, där ca 2 gjorda mål (i snitt) per ligamatch ändå är ett skapligt facit. Noterbart att man under de senaste veckorna inte har haft någon ”9:a” i fullgod form med skador på både Costa och Remy där Drogba inte håller längre på den här nivån. Ett mindre pragmatiskt Chelsea senast i 1-1 matchen mot Liverpool, som hade desto mer att spela för, där man valde att släppa fram en av sina yngre förmågor – något man troligtvis kommer göra även ikväll.

Bortalaget har klarat sig utan Diego Costa i 6 ligamatcher, men han sägs kunna vara med i truppen ikväll. Oscar, Ramires och Kurt Zouma däremot kommer saknas i de två återstående matcherna.


Båda lagen är nöjda, och det är en av de bidragande orsakerna till att jag gillar den här spelformen. Båda lagen har spelat relativt cyniskt och försiktigt de senaste veckorna, med skillnaden att Chelsea har tillgång till ett flertal högklassiga spetsspelare med individuella kvaliteter, tills målen har varit uppfyllda. Med ett säkrat kontrakt kontra en inspelad ligatitel tror jag nog att båda lagen kan släppa något på tyglarna och vara mer avslappnade i de tidigare så strikta linjerna i försvarsspelet. Jag vill nog tro att båda lagen kan släppa fram fler av de offensiva alternativen man har tillgång till, och även om det främst är gästerna bidrar med skickliga poängspelare så har West Brom alltid en möjlighet på fasta situationer, bland annat. Överspelet på minst 3 gjorda mål i matchen testas med en lägre insats.

/Puyol