I och med att helgens toppmatcher i Premier League spelas på söndag så får nog det här ses som lördagens höjdpunkt. Derby på The Hawthorns och slaget om West Midlands när West Bromwich Albion och Aston Villa ska drabba samman. Förhoppningsvis en sevärd historia där jag tror att det ena laget spikar sin plats på tronen.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: West Bromwich – Aston Villa
  • Spel: West Bromwich över 1,5 mål
  • Odds: 1,80 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.30

West Brom har dalat något efter den fantastiska starten, även om en 7:e plats i tabellen fortfarande får ses som mer än bara godkänt. Man har nu 3 raka förluster bakom sig, där man senast lyckades tappa en säker 2-0 ledning under matchens avslutande kvart borta mot Reading. Managern Steve Clarke, med svensken Jonas Olsson åter i laget efter skada, har dock inte lika mycket att bekymra sig över tillskillnad från kollegan hos motståndarlaget. Aston Villa har nämligen haft en riktigt tuff säsong så här långt och, vad gäller den där managern, så tror jag nog att Paul Lamberts öde kommer avgöras inom de närmsta dagarna. I nuläget placerar man sig under nedflyttningsstrecket (på målskillnad bakom Wigan) där anfallaren Christian Benteke är ett av ytterst få positiva nummer för lagets räkning.

Vad gäller spikade frånvaron så kommer WBA till spel utan Zoltan Gera och Youssuf Mulumbu. Aston Villa kommer till spel utan Chris Herd, Gary Gardner, Marc Albrighton, Darren Bent och Karim El-Ahmadi.

Romelu Lukaku – en formstark herre på topp

Mycket har hänt i regionen de senaste åren. West Bromwich Albion, som har haft svårt mot rivalen, fick länge leva med att det var upp och ner från finrummet där man kanske hade både Aston Villa och Birmingham framför sig. Idag är hemmalaget etta, där jag tror att kvällens drabbning kan bli en markering av maktskiftet i staden.

Aston Villa har haft problem med försvarsspelet, bl.a. som en följd av att man sällan får igång något i anfallsväg. En annan orsak är att besättningen helt enkelt inte håller måttet. Richard Dunne, som har varit given i mittlåset, har fortfarande inte spelat någon match den här säsongen och har precis kommit tillbaka till träning efter skador. Den holländske landslagsbacken, nyförvärvet Ron Vlaar, har inte startat sedan i november pga skada och även om han förväntas starta idag så lär nog formen inte vara på topp.

Bortalaget har varit usla från och med julperioden och framåt där man endast har plockat en poäng av 15 möjliga i de 5 senaste ligamatcherna. Totalt har man släppt in hela 18 mål i dessa matcher. Däremellan har man hunnit med att släppa in 3 bollar (förlust med 3-1) i semifinalen av ligacupen mot League Two-laget Bradford, returen spelas på tisdag. Hade den här matchen inte varit viktig nog, så hade nog fler tankar varit på det som komma skall där.

West Bromwich har visserligen haft det svårt på slutet, sett till poängskörden, men samtidigt så tycker jag att prestationerna framåt har varit godkända med skillnaden att utdelningen har varit sämre. Sett till motståndarnas försvarsspel och hemmastyrkan så skulle jag vilja ge laget goda möjligheter till att studsa tillbaka. Man har ändå, trots formsvackan, löst linan i 3 av de 5 senaste ligamatcherna där man bl.a. har misslyckats mot Man Utd på Old Trafford.


Jag väljer att backa upp favoriten med ett överspel. Vill nog se det här som en lämplig uppgift för hemmalaget och kommer man upp i nivå så kan nog det här gå vägen. West Bromwich att göra minst två mål i matchen spelas med en medelinsats.

Spelar även:
1,5/10 units på över 3,5 kort till 1,72 (Bet365)
1/10 units på Romelu Lukaku som målskytt till 2,25 (Expekt)

/Puyol