Fortsätter att testa spel i den kommande Premier League-omgången nu när lördagen börjar närma sig där jag väljer att flagga för bortalaget redan nu. Något av ett rivalmöte i Midlands-regionen där West Bromwich tar emot Aston VillaThe Hawthornes. Olika trender och formkurvor drabbar samman där det ena laget står för ett mer vägvinnande spel i dagsläget. Jag ser nog ett visst spelvärde på att ”The Villans” får med sig en poäng hem till Birmingham.

  • Match: West Bromwich – Aston Villa
  • Spel: Aston Villa +0,5
  • Odds: 1,825 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00 13/12

West Bromwich inledde knackigt men reste sig småningom innan man föll tillbaka på nytt. Noterbart att man plockade 3 fullpoängare under september, vilket dock inte har stärkt managern Alan Irvine (ny inför den här säsongen) och hans position någon månad senare. Skulle man räkna in en cupmatch så har nu Albions endast vunnit en (bottenlaget Leicester borta) av sina 10 senaste tävlingsmatcher och över de 5 senaste tillställningarna har man endast plockat en poäng med ett ynka mål framåt. Ett resultat som känns någorlunda logiskt då man inte har mäktat med mer än 12 avslut på motståndarnas mål under samma period. Det är tufft för ”Baggies” just nu som saknar både kreativitet och fantasi i sitt anfallsspel där i princip endast Saido Berahino, nybliven landslagsman som har varit något kallare på slutet, har presterat någorlunda där han har stått för hälften av de 14 målen laget har slagit in i ligaspelet. Rent fysiskt har man ett starkt lag på ett flertal positioner vilket kan vara nyttigt till det här derbyt, man är dock i samma veva något trögt, framförallt i backlinjen, där motståndet kan ha en viss fördel. Noterbart utöver den svaga trenden, vilket får ses som något oroväckande, är det undermåliga hemmaspelet här på The Hawthornes. Inget annat lag har samlat på sig ett färre antal poäng där den enda segern (på 8 försök) kom till mot Burnley som placerar sig under strecket.

Hemmalaget kommer till spel utan kaptenen Chris Brunt. Jonas Olsson stryks sedan tidigare medan man står med frågetecken på Georgios Samaras och Victor Anichebe.

wba_200x200astonvilla_200x200

Aston Villa lever alltjämt under att det är höga toppar och djupa dalar, positivt för deras del att den nuvarande trenden är en bra sådan. Efter att ha förlorat sina 6 föregående match i följd, visserligen med ett någorlunda svårt spelschema med nästintill samtliga matcher mot lag i den övre halvan av tabellen, med endast ett mål framåt så har man nu fått med sig minst en poäng från sina 5 senaste ligamatcher. Två fullpoängare i följd där bortasegern mot ett svårspelat Crystal Palace blev till ytterligare en seger i mötet med Leicester, 2-1 och det var den blott andra gången under den här säsongen där man lyckades göra mer än ett mål i en match. Genomgående kanske Villas främsta insats hittills om man ser till hur spelet såg ut när man hade hand om större delen av bollinnehavet (man låg stundtals uppe på 70 procent) vilket man annars har haft svårigheter för. Väldigt starkt att man har klarat sig utan ett par nyckelspelare under den här perioden, framförallt i försvaret, men det nykomponerade mittlåset med Clark och Okore har skött sig väldigt bra i bland annat kapten Vlaars (som åter är redo för spel) frånvaro. Även positivt att den tidigare långtidsskadade Christian Benteke börjar få fler matcher i sig medan man återfår Andreas Weimann efter avstängning.

Bortalaget får dessvärre klara sig utan Ashley Westwood som utgick skadad senast. Philippe Senderos, Nathan Baker och Joe Cole är borta sedan tidigare. Fabian Delph, landslagsdebutant innan han gick sönder, har tränat under veckan och kan eventuellt vara med i truppen.


Svårt att inte ge bortalaget förtroendet på nytt där jag är helt oförstående till hur och varför West Brom är favoriter i den här storleken. Även ett Aston Villa som är skadedrabbat har skött sig väldigt bra på slutet och man har även, historiskt sett, gått bra mot sin rival där man har undvikit förlust i de 5 senaste sammandrabbningarna. Tror inte att Villa, som kan bemästra ett lågt sittande försvarsspel, har något emot att låta motståndet vara mer spelförande i dagsläget när man har sådana svårigheter framåt. Halvgarderingen på bortalaget (+0,5 asian handicap) spelas med en medelinsats.

/Puyol