Kampen om Stanley Cup börjar natten mot torsdag. I ett av nattens fyra åttondels matcher ställs Washington Captials mot New York Islanders. Lagen slutade på samma poängskörd i Metropolitan Division, men Capitals kom före tack vare fler segrar via ordinarie tid samt förlängning. Det är två skickligt offensiva lag och det brukar vara full fart mellan dessa lag när dom möts. Blir fallet så när slutspelet börjar?

  • MatchWashington Capitals – New York Islanders
  • Liga: NHL
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 1,71 @ bet365
  • Insats: 4,5/5 units
  • Spelstopp: 16/4, 01:00

washington_200x122V.S islanders_200x200

Capitals slutade som sagt på en andra plats i Metropolitan Divison med hundraen poäng efter åttiotvå omgångar. Det räckte för en fjärde plats i Eastern Conference och hemmaplansfördel i en sjunde och direkt avgörande match, i alla fall under åttondelsfinalerna. Capitals hade en statistik under säsongen på fyrtiofem segrar, tjugosex förluster och elva förluster efter övertid/straffar 45-26-11.
Målfabrikationen från Capitals sida var det inget större fel på, totalt 242 mål. Capitals var även det bästa laget i powerplay av samtliga lag i NHL och med över 25% i effektivitet visar det en tydlig bild på ett bra powerplay-spel.

På hemmaplan i Verizon Center var inte spelat lika överlägset som tidigare säsonger. Laget spelade till sig tjugotre segrar, varav fem efter övertid/straffar och arton förluster, varav fem efter övertid/straffar och en poängskörd på femtioen. Det gjorde Capitals till Eastern Conference nionde bästa hemmalag.

Captials avslutade säsongen med en 2-4 förlust hemma mot New York Rangers. En match som var betydelselös för Rangers och för Capitals räckte förlusten trots allt till andra platsen i Metropolitan Division. Capitals bröt två matchers lång segersvit i och med förlusten.

_______________________________________________________________________________

Islanders är ett av säsongens positiva överraskningar. Laget var länge med kring kampen runt Konferens-segern men fann på en formsvacka efter jul och nyår och dalade efter det allt eftersom i tabellen. Till slut landade laget på en femte plats i Eastern Conference och på en tredje platsen i Metropolitan Division med sina hundraen poäng. Islanders vann fyrtiosju av sina åttiotvå matcher och förlorade trettiofem, varav sju efter övertid/straffar 47-28-7.
Målfarligheten hos Islanders var under grundserien glödhet. Laget gjorde hela 252 mål, vilket var näst bäst i hela Eastern Conference. Powerplay-spelet var inte lika effektivt som Capitals men med en procent på dryga 18% är det i alla fall godkänt.

Bortaspelet under säsongen var en av Islanders styrkor. Det blev tjugotvå segrar, varav sju efter övertid/straffar och nitton förluster, varav fem efter övertid/straffar på lagets fyrtioen bortamatcher. Det ledde till en poängskörd på fyrtionio poäng och Islanders blev Eastern Conference femte bästa bortalag.

Islanders avslutade även dom säsongen med att förlora den sista matcher. En förlust som blev kostsam för Islanders, då laget hade vid seger slutat på en placering högre upp i tabellen och fått hemmaplansfördel i åttondelen. Men så blev inte fallet när laget föll med 5-4 efter straffar mot Columbus Blue Jackets.

Fyra möten under grundserien.
Samtliga möten har två gemensamma nämnare. Målrikt och hemmaplanssegrar. Noterbart däremot är att tre av dessa fyra matcher slutade oavgjort under ordinarie tid.

21.02.15NHLWashington CapitalsNew York Islanders3 : 2
(2 : 2)
30.12.14NHLNew York IslandersWashington Capitals4 : 3
(3 : 3)
28.11.14NHLWashington CapitalsNew York Islanders5 : 2
27.11.14NHLNew York IslandersWashington Capitals3 : 2
(2 : 2)

En riktigt svår matchserie att uttala sig om vem som kommer gå vidare.
Däremot ser jag flera tendenser på att det kommer bli en hel del mål i mötena mellan dessa två lag. Det på grund av att Capitals och Islanders är två offensivt skickliga lag. Båda lagen öste in mål under säsongen och defensiven var inte den bästa jämt. Framförallt inte hos Islanders som släppte in oerhört mycket mål, speciellt på bortaplan.
Special teams kommer bli oerhört viktigt i ett slutspel och Capitals hade det bästa powerplay-spelet i hela NHL under grundserien och stämmer det i slutspelet kommer det bli mål. Speciellt när Islanders var ligans blott det tjugosjätte bästa laget i boxplay.
Lagen landade på samma poäng under grundserien och har en relativt likadan statistik.
Mellan lagen brukar det smälla en hel del. Fyra möten under grundserien och samtliga möten innehöll minst fem mål. Ser vi på ett längre perspektiv har åtta av lagens tio senaste möten innehållit minst fem mål.
Med två lag som är laddade för slutspel och återfår troligtvis flertalet spelare till nattens match, kommer vi få se en match i högt tempo, målchanser, mängder av skott på mål och troligen en del mål. Det finns spelare i båda lagen som vet dag detta handlar om.
Mitt spel blir över 5,0 mål inklusive övertid till 1,71 hos bet365.