Omgång fyrtio av femtiotvå ska spelas i dagens upplaga av Hockeyallsvenskan. I en av matcherna möts något formsvaga Vita Hästen mot Västerås som har en stigande form. Båda lagen ligger på playoff-platser och krigar för att nå högre placeringar. Vita Hästen har två raka förluster mot Västerås och kommer laget lyckas få stopp på det ikväll?

 

  • Match: Vita Hästen – Västerås
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Västerås över 2,5 mål
  • Odds: 1,80 @ Betsafe
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 15/1, 19:00

Vita Hästen föll i den senaste matchen på bortaplan mot formstarka Bik Karlskoga. Efter en mållös första period lossnade målskyttet under den andra perioden. Där tog hemmalaget ledningen men Vita Hästen kvitterade med minuten kvar av perioden. Vändningen kom 3:54 in i slutakten. Men ledningen blev kortvarig och Bik Karlskoga vände på steken och vann tillslut med 4-3.

Förlusten innebar att Vita Hästen fick ett slut på poäng i fyra raka matcher, men inkasserade sin tredje raka förlust. Trots förlusterna har Vita Hästen tagit åtta poäng på dom fem senaste matcherna och har Hockeyallsvenskans sjunde formstarkaste lag.
Med femtionio poäng efter trettionio spelade matcher ligger Vita Hästen på en sjunde plats. Laget har fyra poäng upp till sexan Mora och sex poäng ner till åttan Almtuna.
Vita Hästen har ännu inte släppt in över hundra mål och det är man snart ensam om. Med nittioåtta insläppta mål snittar Vita Hästen 2,51 insläppta per match.

Hemma i Norrköping har spelet gått bra. Poängen har tagits och laget att stabila. Vita Hästen har efter nitton hemmamatcher tagit trettiotre poäng, vilket gör laget till det nionde bästa hemmalaget.
Vita Hästen har på dessa hemmamatcher släppt in fyrtioåtta mål och det ger ett snitt på 2,66 mål.
Vita Hästen förlorade sin senaste hemmamatch mot Karlskrona med 2-3 efter förlängning. På lagets fem senaste har det slutat med tre segrar och två förluster.

vitahasten_200 V.S vasteras_200

Västerås kunde studsa tillbaka efter den oväntade tappade ledningen borta mot Björklöven när Rögle skulle komma på besök. Första perioden var Västerås hetare och skapade flertalet målchanser men inga mål föll. Det kom dock i början av den andra perioden då N. Angell satte 1-0 i powerplay. Rögle kvitterade till 1-1 i den tredje perioden och tog matchen till straffar. Där var hemmalaget bäst och vann med 2-1.

Segern innebar Västerås tredje på lagets fem senaste matcher och den fjärde matchen på raken som laget tog poäng i. Laget har tagit nio poäng på dessa matcher och det gör Västerås till seriens fjärde formstarkaste lag.
I tabellen är Västerås med och krigar om direkt platserna till SHL. Det ser bra ut då Västerås har sextiosju poäng efter trettionio spelade matcher och är fyra poäng ifrån den närmsta direktplatsen.
Västerås är ett av lagen som gör flest mål i Hockeyallsvenskan. Laget har gjort hundrafem mål under serien och det ger ett snitt på 2,69 mål per match.

Västerås är ett utav seriens absoluta bästa bortalag. Laget har spelat nitton bortamatcher och har på dessa matcher tagit trettioen poäng. Det gör Västerås till seriens fjärde bästa bortalag.
När Västerås spelar på bortais har laget gjort tre färre mål där än på hemmaplan. Med femtioen gjorda mål på dessa matcher snittar Västerås 2,68 mål framåt per match.
Västerås föll mot Björklöven i sin senaste bortamatch med 4-3 efter straffar. Det var lagets andra förlust på lagets fem senaste bortamatcher. Noterbart är att Västerås har gjort minst tre mål i fyra av lagets fem senaste bortamatcher.

Säsongens fjärde och sista möte.
Den första matchen spelades i Västerås och där vann Vita Hästen med 5-2.
Den andra matchen spelades i Norrköping och då vann Västerås med samma siffror, 2-5.
I den senaste matchen som spelades i ABB Arena vann Västerås med 4-2.
Notera att Västerås har gjort minst tre mål i två av tre möten, och har totalt gjort elva mål.

Det återstår tretton omgångar av seriespelet.
Poängen blir allt viktigare. Speciellt för Västerås som har satsat rejält den här säsongen för att ta sig upp till hockey Sveriges finrum. Efter en trevande inledning av säsongen har Västerås kommit igång mer och mer medan Vita Hästen har gått åt andra hållet. Att Västerås ska lösa minst tre gjorda mål idag ser jag som ett måste om laget ska ta minst ett poäng. Laget ska klara av det med tanke på form och förutsättningar.
Vita Hästen har tre raka förluster och föll hedersamt men tungt senast mot Bik Karlskoga. Medan Västerås studsade tillbaka på vinnarspåret med ett bra spel hemma mot Rögle och tog sin tredje seger på lagets fyra senaste.
Inte nog med det så är Västerås ett av lagen i Hockeyallsvenskan som gör flest mål. Speciellt på bortaplan där laget har gjort tredje flest mål.
Västerås är stekheta på bortaplan och öser in mål. Fjorton gjorda mål på lagets fem senaste, då blev även laget nollat i en match.
Västerås har plusstatistik mot Vita Hästen efter två raka segrar och Västerås har funnit ett sett att besegra och göra mål på Vita Hästen.
Sen har Västerås seriens bästa powerplay och det är inget lag man vill ge alltför många lägen i den spelformen.
Med ett hungrigt Västerås som jagar andra raka segern och någon av direktplatserna till SHL blir mitt spel över 2,5 mål för Västerås till 1,80 hos Betsafe.