Hockeyallsvenskan tjuvstartar den tjugotredje omgången med två matcher. Almtuna – Oskarshamn och den oväntade toppmatchen mellan serieledarna Vita Hästen och serietvåan Mora. Båda lagen kommer till spel med förluster i bagaget. Vem kommer ta tag i serieledningen efter kvällens match?

  • Match: Vita Hästen – Mora
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,79 @ Betsafe
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 14/11, 19:00

Vita Hästen förlorade lagets första match efter uppehållet. Laget åkte ner till Ängelholm för att ta sig an Rögle. Rögle började bäst och tog ledningen i den första perioden. Matchen jämnades därefter ut men två bra målvakter på banan höll nere siffrorna och det behövdes öppen kasse för Rögle att kunna avgöra och vinna med 2-0. Förlusten innebar att Vita Hästen’s segersvit på fem raka matcher fick sig ett slut.

Vita Hästen har på sina fem senaste matcher alltså fyra segrar och en förlust. Med fyrtio inspelade poäng efter tjugotvå spelade omgångar leder Vita Hästen Hockeyallsvenskan. Laget har dock bara ett poäng ner till tvåan och motståndet Mora. Trean Malmö är bara tre poäng bakom.
Vita Hästen har en målskillnad på 59-46 och det ger laget ett snitt på 4,77 mål per match.

Vita Hästen på hemmaplan i Norrköping har varit en bra melodi under säsongen. På lagets tio första hemmamatcher har det slutat med sju segrar, varav en efter övertid/straffar, tre förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 32-22, ger ett snitt på 5,4 mål per match. Vita Hästen har spelat till sig tjugoen poäng och är Hockeyallsvenskans sjätte bästa hemmalag.
Vita Hästen vann sin senaste hemmamatch mot Timrå med 6-3. Laget har på sina fem senaste hemmamatcher tre segrar och två förluster. Noterbart är att tre av fem matcher har slutat över 4,5 mål.

Vita Hästen återfår viktiga Justin Donati till kvällens match och även Daniel Åhrsberg är åter i spel.

vitahasten_200 V.S mora_200

Mora fick inte heller den start laget ville ha efter uppehållet. Laget begav sig till Malmö för att möta just Malmö. Efter en svag första period av gästerna såg Malmö till att ledde matchen med 2.0. I den andra perioden drog Mora på sig alldeles för mycket utvisningar och till och med ett matchstraff. Noterbart att Malmö fick chansen två gånger att spela fem mot tre i två minuter. Det resulterade i att Malmö gick från 2-0 till 5-1. Ett sista mål fick vi se i den tredje perioden då Mora reducerade till 2-5 men förlusten var klar och rättvis.

Mora har på sina fem senaste matcher tre segrar och två förluster. Det har lett laget till en andra plats i tabellen med trettionio inspelade poäng. Endast ett poäng bakom serieledarna Vita Hästen men bara två poäng ner till trean Malmö.
Mora har något ovanligt för ett lag som ligger två i en tabell. Att ligga plus minus noll i målskillnad hör inte till vanligheterna för topplagen. Mora har en målskillnad på 58-58 och snittar 5,27 mål per match.

Mora har inte rosat marknaden på hemmaplan men det har laget gjort på resande fot. Med tjugofyra poäng efter tolv bortamatcher är Mora seriens bästa bortalag. Det via en statistik på åtta segrar, varav två efter övertid/straffar, fyra förluster, varav två efter övertid/straffar och en målskillnad på 34-33. Det ger ett snitt på 5,58 mål per match. Noterbart är att Mora är det lag som har gjort flest bortamål i serien.
Mora har nu två raka förluster och har tre segrar och två förluster på lagets fem senaste bortamatcher. Noterbart är att tre av fem matcher har slutat över 5,5 mål.

Mora kommer till spel med samma lag som spelade sist mot Malmö.

Andra mötet för säsongen. 
Årets första möte resulterade i en 1-0 seger för Vita Hästen i FM Matsson Arena. 

Blir det ett skiftbyte på serieledningen?
Det kan det mycket väl bli men jag lägger fokus på att det kan bli en del mål i kvällens match istället.
Vita Hästen är ett lag som spelar bra på hemmaplan. Laget spelar inte bara bra utan gör även en del mål framåt. Nu möter man ett Mora som är seriens bästa bortalag. Men ett bortalag som har släppt in tio mål på lagets två senaste bortamatcher och har gjort sex. Totalt sexton mål på lagets två senaste bortamatcher. Men Mora är seriens målgladaste lag på bortaplan men laget släpper nästan in lika många mål. Bara ett färre insläppt mål på bortaplan.
Vita Hästen återfår viktige målskytten Justin Donati som har varit saknad. Inte bara i spel fem mot fem utan även i spelet med en man mer på banan.
Två lag som är otroligt skickliga i powerplay. Vita Hästen har fantastiskt bra siffror med 26% och Mora’s är godkända dryga 20,5%.
Mora har dragit på sig otroligt många onödiga utvisningar i dom senaste matcherna och fortsätter laget så ikväll blir det en jobbig kväll.

Med två lag som spelar en fredagsmatch och en seriefinal i ett troligtvis fyllt Himmelstalundshallen bör ge en match med högt tempo, målchanser och en del powerplay. Båda lagen hittar målet oftast samtidigt som lagen är otroligt bra i spel med minst en man mer på banan. Jag har svårt att båda lagen inte når minst två mål och ska ett lag ta med sig full pott kommer det behövas minst tre mål framåt.
Mitt spel blir över 4,5 mål till 1,79 hos Betsafe