Nästan full omgång i Hockeyallsvenskan och fokus läggs på två överraskningslag den här säsongen. Serietvåan och nykomlingen Vita Hästen tar emot fjärde placerade Almtuna. Båda lagen kommer till spel med god form och våda lagen vann sin senaste match. Jämn batalj att vänta?

  • Match: Vita Hästen – Almtuna
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,80 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 30/10, 19:00

Vita Hästen fortsätter sin starka inledningen på säsongen. Laget har nu två raka segrar efter att ha besegrat Asplöven med 5-4 efter förlängning på bortais. Vita Hästen tog ledningen med 2-0. Tappade till 2-4 men kom igen i och gick segrande ur matchen.

Vita Hästen har plockat 32 poäng efter 18 spelade matcher. Med den poängskörden ligger laget överraskande men imponerande nog på en andra plats i Hockeyallsvenskan. Med endast två poäng upp till serieledarna Malmö är det dock endast två poäng ner till motståndet för kvällen och fjärdeplacerade Almtuna.
Vita Hästen har framförallt imponerat i sitt offensiva spel. 49 mål framåt på 18 matcher gör att laget tillhör den övre halvan i flest gjorda mål. Däremot har försvarsspelet blandat och gett och med 40 insläppta så snittar Vita Hästen totalt 4,94 mål per match.

På hemmaplan har laget inte varit lika starka. Med åtta spelade hemmamatcher har laget plockat 15 poäng vilket gör Vita Hästen till seriens nionde bästa hemmalag. Med nitton insläppta mål är det femte bäst i Hockeyallsvenskan med minst insläppta mål. En målskillnad på 24-19 ger ett snitt på 5,37 mål per hemmamatch.
Vita Hästens senaste hemmamatch var mot Södertälje. Där vann hemmalaget med 2-1. Noterbart är att  fyra av Vita Hästens fem senaste hemmamatcher har slutat över 4,5 mål.

vitahasten_200 V.S almtuna_200

Almtuna tog en tung seger i förra omgången. Laget besegrade självaste serieledarna Malmö med 3-2 efter straffar på hemmaplan. Almtuna tog ledningen med 1-0 men Malmö kvitterade. Trots det kom 2-1 till Almtuna i den andra perioden. Men en svag sista period där Almtuna inte ens sköt ett enda skott på mål kunde Malmö kvittera och få med sig en poäng hem.

Almtuna har spelat till sig 30 poäng efter 17 spelade omgångar och ligger på en fjärde plats i Hockeyallsvenskan. Laget har endast fyra poäng upp till serieledarna Malmö och endast två till tvåan Vita Hästen och trean Mora. Även Almtuna har imponerat offensivt och försvarsspelet har blandat och gett. En målskillnad på 47-42 ger ett snitt på 5,23 mål per match.

Det är framförallt på bortais som Almtuna spelar mest målrikt. Med sju spelade bortamatcher har laget en målskillnad på 19-21 och totalt en målskörd på 40 mål. Det ger ett snitt på 5,71 mål per match och det gör att Almtuna spelar de andra målrikaste bortamatcherna i Hockeyallsvenskan.
Almtuna har spelat till sig 10 poäng på sju bortamatcher. Det gör att laget är det nionde bästa bortalaget i serien.
Almtuna vann sin senaste bortamatch. Då mot BIK Karlskoga med 4-2. Noterbart är att tre av Almtuna’s fem senaste matcher har resulterat i över 4,5 mål.

Säsongens andra möte och den första hemmamatchen för Vita Hästen.
Lagen har tagit sig an varandra en gång hittills under säsongen. Den matchen spelades i Uppsala i Metallåtervinning Arena. En match där Almtuna gick fram till en 2-0 ledning men Vita Hästen kom ikapp och kunde vinna med 3-2 efter ett avgörande under förlängningsspelet. 

Det är kontraster på lagens spel när lagen spelar hemma respektive borta.
Vita Hästen som inte riktigt trivs på hemmaplan då laget ska vara spelförande och styra och ställa i matchen. Vita Hästen har byggt sitt lag på att spela bra försvarsspel och hålla sig mestadels till kontringar. Medan Almtuna inte trivs på bortaplan. Där håller inte Almtuna samma spel som laget gör på hemmaplan och börjar det bli hawaii-liknande former så börjar målen ramla in. Ett bevis på det är lagets målskillnad på endast sju spelade matcher och totalt 40 mål. Ett högt snitt på 5,71 mål per match.
Det är två lag som ligger oväntat högt i tabellen och vilket lag kommer att börja åka neråt först? Det är den stora frågan. Men med två lag som har positiv form att ta med sig inför matchen kommer att ge allt för att få med sig full pott från matchen. Båda lagen har varit stabila med målskyttet men båda lagen har varit lika ostabila bitvis när det gäller försvarsspel. 
Båda lagen har gemensamt att det blir målrikt när Vita Hästen spelar på hemmaplan och det blir ännu mer målrikt när Almtuna åker på bortamatcher. Det vill säga två lag som egentligen trivs i andra former. Nu kommer lagen kriga för poängen och frågan är om lagen kan hålla strukturerat spel i 60 minuter? Jag tror inte det, och ska ett lag ta med sig maxantalet av poäng så kommer det laget behöva göra minst tre mål.
Mitt spel blir över 4,5 mål till 1,80 hos Unibet.