Southeast division får ses som en av de svagare divisionerna i NHL, men tycker ändå det finns en favorit här, trots detta får man ett ganska högt odds. Förra säsongen vann Florida divisionen på ynka 94 poäng och det var klart sämsta divisionsvinnaren i hela NHL och man åkte ut redan i första rundan mot New Jersey. Till den här korta säsongen känns de något svagare och jag blossar upp favoritskapet till förra årets tvåa i Southeast.

  • Vinnare av Southeast Division – Exkl. slutspel
  • Liga: NHL
  • Speltips: Washington Capitals
  • Odds: 3.25 @ bwin
  • Insats: 3/10 units
  • Spelstopp: Går att spela fram till serien är avgjord. Jag spelar däremot innan grundserien drar igång, 19/1.
Southeast Division – Odds från bwin
Carolina Hurricanes – 3.25
Washington Capitals – 3.25
Tampa Bay Lightning – 4.00
Florida Panthers – 5.50
Winnipeg Jets – 10.00

Carolina och Washington får hos bwin dela på favoritskapet denna säsong. Bwin är faktiskt det enda bolaget som har något annat lag än Wshington som favoriter. Ser man på lagen i den här divisionen så plockade de relativt få poäng förra säsongen och det var endast Florida och Washington som tog sig till slutspel, men det var på det berömda håret för båda två. Washingtons största problem är att man måste börja spela som ett lag. Vissa matcher var de helt bedrövliga och ändå var man endast 2 poäng från divisionsseger förra säsongen. Det visar lite hur dåliga de andra lagen var. På pappret har man ett riktigt namnkunnigt lag med den ryske superstjärnan Alexander Ovechkin som deras stora attraktion. Bredvid honom har man spelgeniet Nicklas Bäckström. Backsidan blandar man ung talang med rutin. Karl Alzner, John Carlson och Dmitry Orlov får ta på sig rollen som talangfulla medans Tom Poti, John Erskine, Jeff Schultz och Mike Green får ta den mer rutinerade rollen. Man har faktiskt en ganska bra backbesättning. Framåt har man dock tappat Alexander Semin, men det ser jag inte som något större tapp då han ofta åker runt i sin egen värld. Man har fått in Wojtek Wolski som kommer bli en fin offensiv tillgång om han håller sig skadefri. Tom Wilson som var deras förstaval i draften kommer bli en nyckel defensivt. Sedan har man plockat in en av Dallas bästa spelare, Mike Ribeiro. Lägg därtill svenske Marcus Johansson på listan och vi har ett gäng duktiga forwards. På målvktssidan kastades Braden Holtby in i hetluften direkt och gjorde det otroligt bra i slutspelet. Han och Michal Neuvirth lär få dela på förstaspaden, men hoppas att Holtby fortsätter i samma utveckling som han hade under förra säsongen. Han har startat grymt bra i farmarligan och är redan varm i kläderna. Man har ett riktigt bra lag på pappret och får man bara ihop det så blir man riktigt farliga.

Carolina ser de som främsta utmanare till divisonssegern och det gör även jag. Canes har varit ganska aktiva med trades denna sommar. Man har hämtat in ytterliggare en av bröderna Staal och det gör laget genast lite slagkraftigare. Jordan Staal från Pittsburgh har alltid hamnat lite i skymundan av Malkin och Crosby och han har haft en viktig defensiv roll i Pens, men bara för det så betyder det inte att han är dålig offensivt, utan tvärtom. Jag klassade honom som NHLs överlägset bästa tredjecenter och han är värd en större roll, vilket han kommer få nu i Canes tillsammans med sin bror Eric. På förlustsidan får Brandon Sutter (gick till Pittsburgh) och Jaroslav Spacek ses som de tyngsta avbräcken. Ska inte glömma att säga att de värvat Alexander Semin också. Carolina har nästan samma lag som förra säsongen och då skiljde det hela 10 poäng mellan Washington och Carolina. Jag tror inte att Carolina har det som krävs riktigt ännu för att bli ett topplag. Rutinen finns, men kanske inte den där ”topplags-rutinen” som kanske behövs för att gå hela vägen.

Tampa Bay var 8 poäng bakom Capitals och föll förra året på att man hade två dåliga målvakter och en för tunn backbesättning. Det problemet kvarstår till den här säsongen. Visserligen har man kontrakterat Anders Lindbäck från Nashville, men klarar han pressen att vara förstemålvakt direkt? Han fick stå i skuggan bakom Pekka Rinne i Nashville och stod inte alls många matcher. Han har länge kallats världens bästa andrekeeper, men samtidigt spelade han i ett defensivt stabilt lag som Nashville. I Eastern och Tampa så är det full fart framåt. Förra året släppte man in hela 281 mål. Backsidan är fortfarande tunn trots att man plockat in Matt Carle och Sami Salo. Victor Hedman är överskattad. Marc-Andre Bergeron och Mattias Öhlund är fortfarande skadade. Framåt har man tre riktiga superstjärnor i Steven Stamkos, Martin St Louis och Vincent Lecavalier. Den sistnämnda har dock sett sina bättre dagar och är på väg neråt i kvalité. De känns för ostabila defensivt för att detta ska lyckas.

Florida har tappat flera viktiga kuggar inför den här säsongen och laget ser tråkigt och tunt ut. Man har bland annat tappat den viktigaste backen Jason Garrison och även svenske Micke Samuelsson. Att man kom långt förra säsongen berodde mycket på att de var starka på hemmaplan och hade en duktig målvakt. Att man upprepar samma bedrift som förra säsongen tror jag absolut inte på. Winnipeg Jets tänker jag inte ens nämna för de vinner ingen divisionstitel.

Jag tycker det känns som ett helt okej spel. Washingtons lag ser bättre ut än förra säsongen och då var man 2 poäng ifrån att vinna divisionen. Då ska tilläggas att Nicklas Bäckström var skadad under halva delen av säsongen. Hade han varit frisk så hade de knipit titeln redan förra året. Jag testar Washington att vinna Southeast Division hos bwin till 3.25 då de ligger överlägset högst med en liten peng.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden