Hockeyettan är påväg att starta upp igen och mitt första spel därifrån kommer bli en vinnare från den norra serien. Det är nytt upplägg till denna säsongen och serien kommer vara slut innan jul. Enligt mig finns det två lag som kan vinna denna serie och det är uppenbart att det ena laget värvat riktigt bra. Därav tror jag också man knyter ihop denna säcken. Är man med från starten så vinner man denna serie. Det kommer dessutom vara ett maxspel som blir mitt första spel.

  • Match: Vinnare av H0ckeyettan Norra
  • Speltips: Sundsvall
  • Odds: 2.10 @ Nordicbet
  • Insats: 10/10 units
  • Spelstopp: 20/9, 16.00

Många kan tycka att det finns ett par spekulanter till att vinna denna serie och det har de säkert rätt i. Klart att alla kan vinna, men den chansen ser jag som väldigt liten. Det finns enligt mig två jättefavoriter och ett lag som är en liten outsider, som jag dock tror inte kommer ha en chans. Lagen jag pratar om är Sundsvall och Piteå som får ses som de stora favoriterna. Kiruna som en liten outsider då de alltid hör hemma i toppen. Kanske kan Teg och Östersund utmana Kiruna litegrann. Jag kommer dock lägga lite fokus på de två favoriterna och de andra går jag inte ens igenom för jag ser den chansen som 0% att de vinner.

sundsvallhockey

Sundsvall var redan med förra säsongen och slogs om seriesegern. Man slutade på en andraplats endast två poäng bakom vinnande Piteå och hela 13 poäng före trean Kiruna. Om man tittade på trupperna förra säsongen så kändes Kiruna och Piteå som de klart starkaste och därefter Sundsvall som då hade ett något sämre lag på pappret än vad man kanske brukar ha. Ändå var det Piteå och Sundsvall som var de klart bästa lagen. Jämför man Sundsvalls lag förra säsongen med det laget man har skaffat sig till denna säsong så känns den här säsongens upplaga klart bättre. Man har fått behålla de viktiga delarna av truppen och förstärkt med en massa spetskompetens och rutin. Visst, man kanske inte har tillräckligt med hjärta i truppen, men klassen på spelarna är alldeles för bra för hockeyettan och jag skulle vilja säga att man har en av de klart starkaste trupperna i hela hockeyettan. Häromdagen gjorde man klart med landslagsmeriterade Mattias Månsson och han lär avgöra en hel del matcher. Sedan tidigare har man värvat Markus Kinisijärvi (Västerås/Vimmerby), Matthias Sundberg (Djurgården, Magnus Åkerlund (Aalborg), Alexander Selin (Skellefteå), Christoffer Kjaergaard (Lausitzer Fausche), Eric Moe (Timrå) och Mats Hansson (Frisk Asker). Kinisijärvi är en ungtalang som utvecklades mycket under sin tid nere i Vimmerby under slutet av säsongen. Sundberg har haft ett mellanår i Djurgården, men är nu tillbaka i hockeyettan där han varit framträdande under många säsonger. Åkerlund är en målvakt  med meriter från SHL, allsvenskan, landslaget och danska högstaligan. Selin var assisterande kapten i Skellefteås J20-lag förra säsongen och gjorde också ett par matcher i A-lagströjan. Kjaergaard har öst in poäng i danska högstaligan och spelat flertalet VM-turneringar för sitt hemland Danmark. Moe har även han meriter från de högsta ligorna i Sverige och kommer bli en stor tillgång för Sundsvall. Han har dessutom Sundsvall som hemstad. Hansson är en rutinerad back med meriter från SHL, allsvenskan och norska högsta ligan. Dessutom ligger det på ryktesväg att Janne Laakkonen är påväg tillbaka till Sundsvall för ytterligare en säsong. Han är en riktig artist. Laget man hade innan var redan bra och det man har nu är en av de klart bästa trupperna. Nu ska man bara få ihop laget. Försäsongen har varit bra och man har vunnit de flesta matcherna. Bland annat spelat oavgjort mot Modo, vunnit mot Almtuna och förnedrat Huddinge med 6-1 på bortais. Det bådar gott för Sundsvall denna säsong.

Piteå är den andra jättefavoriten, men tycker ändå man har ett sämre lag än Sundsvall. Förra säsongen hade man ett klart bättre lag än Sundsvall på pappret, men ändå skiljde det inte mer än två poäng. Dagens trupp ser ganska likvärdig ut med den man hade förra säsongen och det är ett självklart bra lag eftersom man ändå gick till kvalserien till allsvenskan. Man har tappat ett par tongivande spelare som till exempel bröderna Johannes- och August Tornberg. En forward som gjorde hela 39 mål under förra säsongen och en back som hade mycket speltid och var en av de framträdande i Piteå. Dom är dock ersatta med rutinerade Niklas Strandberg, som dock inte vet hur mycket han kan vara med pågrund av sitt jobb. Den mest spektakulära värvningen man gjort är Tomas Wallgren från Asplöven. En spelare som producerade division ett nivå, men som förra säsongen hade en tung säsong i Asplöven. I hockeyettan är han dock riktigt bra, men kanske inte den poängspelaren som Johannes Tornberg var. Jag tycker laget ser likvärdigt ut om man jämför med förra säsongen, men kanske tillochmed lite åt det svagare hållet. Forwards är den starka delen i truppen och att man spelar som ett lag. Backsidan är den som ser lite tunn ut och där måste de visa fram fötterna, framförallt de unga lovande. Försäsongen har hittills varit helt okej. Man har inte haft något jättemotstånd ännu förutom Asplöven där man fick stryk. Kiruna har man mött två gånger och vunnit båda med 1-5 respektive 4-0, vilket är ett ganska tydligt tecken på att Kiruna inte kommer vara med i toppen och slåss. Sedan har man mött Teg två gånger där de har vunnit varsin match. Piteå är bra, men Sundsvall är bättre. Så ser jag på saken.


Ska man sammanfatta det hela så behöver jag inte säga så mycket mer än att jag tycker Sundsvalls lagbygge ser klart starkast ut i denna serie och när vi får ett så generöst odds så måste jag slå till med ett maxspel. Förra årets maxspel på Vita Hästen gick in och jag hoppas självklart på ett liknande scenario denna säsong, fast till Sundsvalls favör. Mitt spel blir Sundsvall att vinna Hockeyettan Norra till ett odds av 2.10 hos Nordicbet. Insatsen blir max och 10 units. Jämför detta med Svenska Spel som satt ett odds på 1.50 på Sundsvall och redan där kände jag att jag var tvungen att spela. Nu får jag mer än det dubbla.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden