Säsongen är snart igång och jag har hittat en vinnare i D-serien där den består till största delen av Stockholmslag. Därmed inte sagt att jag tror på ett lag från huvudstaden denna gång. Mitt tips hamnar på ett lag från Gotland.

  • Match: Vinnare division 1D
  • Speltips: Visby/Roma
  • Odds: 3.00 @ Nordicbet
  • Insats: 4/10 units
  • Spelstopp: 11/9, 19.00

Till denna säsong tror jag det kommer handla om exakt samma tre lag som det handlade om under förra säsongen. Jag tror även ordningen kommer bli densamma. Visby vann förra årets serie fram till jul, men endast en poäng före Nyköping. Trea slutade Huddinge, men de var tillslut hela 16 poäng bakom laget från ön. Att det blir sån stor skillnad denna säsong har jag svårt att se, men tror fortfarande Huddinge är snäppet bakom Visby och Nyköping.

41 Andreas GröndahlAndreas Gröndahl

Visby/Roma vann både D-serien och sedan också den mellersta allettan under förra säsongen. När det väl gällde som mest i playoff 3 där man ställdes mot seriekonkurrenten Huddinge  så vek man ned sig och förlorade med 2-0 i matcher. Till den här säsongen har man fått behålla stommen i laget och de killar man har förlorat har man ersatt på ett bra vis. Andreas Gröndahl var en av förra säsongens bästa spelare och gjorde magiska  68 poäng på 41 matcher. Folk har också nämnt honom som ”alldeles för bra för ettan”. Som sagt stommen är kvar i laget och jag behöver inte nämna så mycket mer än att det är ett bra lag vi har att göra med. Vi ska istället titta lite smått på de spelare som de tappat respektive kommit in. Philip Kemi åkte hem upp till Norrbotten för spel i moderklubben Kiruna igen. I utbyte fick man en av Kirunas bästa backar från förra säsongen, Fredrik Lindblom. En back som Visby kommer få stor nytta av i såväl boxplay, men framförallt offensivt i powerplay. Ett byte som mer eller mindre går jämnt ut, om inte tillochmed lite åt det positiva hållet. Man har också tappat ännu en back, Pelle Karlsson. Då plockar man in Acke Ringström från Lindlöven. Backarna går absolut jämnt ut här. På forwardssidan så har man tappat Rasmus Ahlholm och Victor Enmalm. Den förstnämnda spelade dock bara ett fåtal matcher med klubben. In kommer också Joe Devin som kommer från spel med Nybro förra säsongen. En spelare som höjde Nybro och deras taskiga offensiv under den tid han var där. Han har även meriter från juniorligan borta i Nordamerika, ECHL och AHL. Att Devin är ett bra nyförvärv är en självklarhet. Man har även plockat in unge Marcus Wallmark från Karlskrona som har en lovande framtid om allt går som det ska. På målvaktssidan har man plockat in Jonathan Bjurö som ersättare för Lundell, vilket känns helt okej det med. Räkna också med att Visby ett av de starkaste lagen på hemmaplan i hela serien. De sista åren har man också utvecklat ett bortaspel vilket också gjort dem till ett topplag på riktigt igen. Ska man sammanfatta det hela så har Visby en minst lika stark trupp denna säsong och då blir man givetvis farliga ännu en gång.

Nyköping får ta min andraplats i serien. Även Nyköping tycker jag ser likvärdiga om man jämför med fjolårssäsongen. Man har tappat ett par viktiga kuggar där  Anders Selin, Johannes Tornberg, Joni Lindlöf och Anton Byström utmärker sig som mest, men även ett par andra har fått lämna klubben. Även duktiga och rutinerade målvakten Johan Svensson har försvunnit. Såklart har man ersatt spelarna så gott man kunnat och ska framförallt bli spännande att se Markus Palmberg som i hela sitt liv varit dominant i en ganska svag C-serie. Stockholmsserien har på senare år gått om C-serien enligt mitt tycke. Dessutom ansluter Emil Jidskog som så sent som förra säsongen tappat motivationen för att spela hockey i Tranås, och för att sedan i slutet av säsongen spela till sig en förstaspade hos Huddinge. De spelare som ska ersätta två tunga pjäser offensivt i Nyköping är alltså Palmberg och Mathias Löf. Båda kommer från en svag C-serie. Nyköpings bygge ser intressant ut och kan självklart stå som vinnare när serien avslutas i slutet av december, men känslan är att de är ett par poäng bakom Visby.

Huddinge har alltid ett bra lag på pappret och kan även dom stå som vinnare. Laget har till denna säsongen en ganska stabil uppsättning av backar och det behöver man med tanke på att man i grunden är ett offensivt lag. Förra säsongen var man hela 16 poäng bakom Visby i grundserien, innan man tillslut fattade allvaret och slog ut just Visby i playoffet i slutet av säsongen. Jämför man dock laget från förra säsongen och det nuvarande så ser förra årets trupp starkare ut. Då har jag svårt att se att man ska få till det bättre än förra säsongen. Anledningen att Huddinge kom igång så sent var kanske att man alltid har väldigt hög spelaromsättning. Spelare kommer och går vilket gör att det blir svårt att spela ihop truppen. Från förra säsongen så har man tappat hela sin förstafemma bland annat. En femma som alla tre hamnade i Djurgården istället. Måns Krüger-Matthias Sundberg-Nicklas Heinerö stod totalt för 204 poäng tillsammans och det blir självklart en bedrift att ersätta. Ser man på truppen så kanske Huddinge har bestämt sig för att bli ett lag med en strukturerad defensiv istället? Frågan är om det hjälper. I vilket fall så ser truppen något svagare ut.


Det är flera lag som värvat bra denna säsong och D-serien ser tuffare ut än på många år. Åkers har dock fått förflytta sig till C-serien istället. Jag tycker inte jag har någon anledning att gå in på fler lag för det finns inget annat lag som kan vinna denna serie i långa loppet. Visby ser jag som det starkaste laget och jag spelar 4 units på att man står som vinnare av division 1D till oddset 3 gånger pengarna. Spelet finner ni hos Nordicbet.

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden