Vi  går emot en ny säsong av världens bästa hockeyliga och det blir en kort sådan. Finns mängder av sevärda spelare och några fåtal som sticker ut lite extra och det är just dem jag ska gå lite djupare på. Bolagen har satt ut rätt favoriter enligt mig, men tycker fortfarande oddset är lite för högt.

  • Vinnare av poängligan – NHL, exkl. slutspel
  • Speltips: Evgeni Malkin & Sidney Crosby
  • Odds: 8.00 & 7.00 @ Betsson
  • Insats: 8/10 units tot, 4/10 units på vardera
  • Spelstopp: 19/1, 21.10
Odds från Betsson:
Sidney Crosby – 7.00
Evgeni Malkin – 8.00
Steven Stamkos – 9.00
Anze Kopitar – 10.00
John Tavares – 12.00
Alexander Ovechkin – 12.00
Nicklas Bäckström – 12.00
Henrik Sedin – 15.00
Ilya Kovalchuk – 17.00
Claude Giroux – 19.50

Detta är Betssons topp 10 att vinna poängligan. Tänkte kort gå igenom de jag redan från start räknar bort av olika anledningar. Anze Kopitar är superstjärnan i regerande mästarna Kings. Han är en mycket duktig spelare rakt igenom, men aldrig varit på absoluta toppen poängmässigt och snittar 0.91 poäng under hela sin NHL-karrär. Det kommer inte räcka iår heller. Han lär också missa säsongsinledningen på grund av skada. John Tavares spelar i ett för dåligt lag och har en extremt svår division. Alexander Ovechkin är inte som han en gång var. Oerhört duktig spelare och tillhör världstoppen, men han har gått ner i kapacitet under de två senaste säsongerna. Niklas Bäckström har en bit kvar till absoluta världstoppen och startar också säsongen som skadad, förmodligen. Ilya Kovalchuk vinner ingen poängliga då han spelar i ett dåligt lag. De kom ändå två förra säsongen, men jag tycker ändå de inte är något vidare lag. Dessutom lär han stanna i Ryssland en tid framöver vilket gör att han missar matcher. Claude Giroux är grymt duktig, det fick vi Pittsburgh-fans smaka på i slutspelet. Men är han värd all uppmärksamhet? Efter serien mot Pittsburgh producerades det inte många poäng och enligt mig så var Pittsburghs defensiv och framförallt Marc-Andre Fleury helt värdelösa. Han är bra, men han vinner ingen poängliga.

Evgeni Malkin och Sidney Crosby är mina personliga favoriter till att vinna hela poängligan, och det finns lite olika anledningar till det. Jag håller Malkin som favorit, men kommer köra samma insats på dessa två. Malkin är världens bästa spelare utan att tveka, tror inte någon kan säga nåt annat. Han har nästan alltid hamnat lite i skymundan av Crosby och har kanske inte riktigt blommat ut till den där riktiga superstjärnan förräns förra säsongen. Dessutom hade han för två säsonger rejäla skadeproblem, vilket säkert påverkade hans kapacitet en del. Sedan hände det här med Crosbys hjärnskakning och Malkin fick axla Pittsburgh mer eller mindre helt själv. Något som han gjorde med bravur. Han vann förra säsongen poängligan med sina 109 poäng, hela 12 poäng före tvåan Steven Stamkos. Han fick en slitvarg och en sniper bredvid sig som utvecklade sig till NHLs farligaste forwardstrio. Chris Kunitz gjorde grovjobbet och James Neal matade handledsskott mot kassen. Det är en anledning till detta spel. De förväntas starta ihop iår igen. Malkin spelar givetvis mycket i powerplay där spelet bygger just runt honom och Crosby. Malkin hann även med förra säsongen att vinna VM-guld med Ryssland. Han vann poängligan, MVP, bästa målskytt, bäst plus/minus och bäste forward. Ska man sammanfatta detta så vann han allt. Formkurvan har den här säsongen inte varit sämre direkt. Han har spelat med Metallurg Magnitogorsk i KHL och på sina 36 matcher där så producerade han hela 62 poäng, varav 21 poäng på sista 7 matcherna. Jag ska inte säga mer om Malkin, alla som är intresserade av hockey vet om Malkins kapacitet just nu, bäst i världen.

Sidney Crosby var helt överlägsen innan han åkte på hjärnskakningen och han var det även när han gjorde comeback förra säsongen. På de sista två säsongerna har han ett poängsnitt på 1.61 poäng och det är inget man snackar bort. Då ska man tillägga att han bredvid sig oftast haft en spelare som Pascal Dupuis, en helt okej spelare med ett bra skott, men det är som sagt för att han spelat med Crosby. Håller han sig bara borta från symtom från hjärnskakningen så kan han återigen ta över tronen som världens bästa. Men för tillfället är det Malkin som leder. Lägg därtill att lagkamraterna i Pittsburgh säger att Sidney aldrig varit bättre och har utvecklat allting sista året. Frågan är egentligen om han kan bli bättre än vad han har varit.

Det känns egentligen som att det bara är två spelare som kan utmana, men det känns som två långskott ändå. Steven Stamkos kommer stänka in poäng tillsammans med Martin St Louis, men Tampa är ett för dåligt lag för att de ska kunna blanda sig in bland de absolut största. Dessutom är Stamkos inte i närheten så komlett som Malkin och Crosby är. I Tampa är det han som ska göra målen vilket ofta innebär att det är han som tar avsluten och får passen. Man bygger spelet kring St Louis som i sin tur ska sätta Stamkos i bra läge för skott. Detta medför att han gör fler mål än assist. Och det är där som skiljer Stamkos från både Sid och Malkin som båda fiskar upp mängder med andra assist och dessutom gör de många mål.

Den andra utmanaren till Pittsburghs stjärnor är svenske Henrik Sedin. Bröderna Sedin är stommen i Vancouver och de har producerat mycket poäng genom sina år, men de ligger båda två en nivå under Crosby och Malkin. Tittar man individuellt på Henrik så är han ett litet snäpp sämre på nästan varje punkt. Han har grym speluppfattning och hittar läckra luckor för passningar, men där är Crosby ändå snäppet före. Möjligtvis att han kan lägga bättre pass än Malkin, men i övrigt så är Malkin och Sid bättre på nästan allt. Skridskoåkning, tekniken, och skottet. Det märks tydligt på statistiken och poängsnittet som det skiljer en hel del på.

Att någon av Malkin eller Crosby vinner poängligan under grundserien ser jag som ett självklart val. Malkin ger 8 ggr pengarna och Crosby ger 7 ggr pengarna. Jag placerar 4 units vardera på detta, vilket innebär en total på 8 units. Håller de sig skadefria så kan jag inte se att någon annan tar sig förbi någon av dessa och vinna poängligan. Jag tänkte först bara spela Malkin, men efter en stunds tanke så väljer jag även att ta med Crosby då hans kapacitet knappt går att beskriva om han är skadefri. Här kommer det bli bra betalt. Finns ett spelbolag till som har det ute och de erbjuder inte ens hälften av vad Betsson erbjuder på dessa två. Passa på innan det sänks.

Evgeni Malkin 8.00 @ Betsson – 4 units
Sidney Crosby 7.00 @ Betsson – 4 units

Twitter @HedenskogH och @spelaspelse

Lycka till!

/Heden