Allsvenskan ser ut att bli mycket jämn i toppen och i mina ögon står det mellan Elfsborg, Malmö FF, AIK och Häcken. Övriga lag känns något för lätta för att kunna vinna guld…
 Är det dags för 2LAX13?

1. Min vinnare av Allsvenskan 2013: AIK

Man har en spännande säsong framför sig och är väl det lag av samtliga förmodade topplag som bör ha bäst chans till guldet med tanke på att man inte har något spel i varken svenska cupen eller Europa att tänka på. Inför den här säsongen har Friends Arena hunnit byggas och det är numera gnagets hemmaarena vilket bör stärka spelarna enormt mycket. Eller kommer den ha motsatt effekt? Jag tror det kommer vara väldigt positivt för AIK som kommer ha ett enormt stöd genom hela säsongen!  

Man har släppt in minst mål i serien 2 år i rad nu och inför den här säsongen lär man inte vara sämre defensivt. Daniel Majstorovic värvades in förra hösten och nu har han fått en försäsong med laget vilket lär göra gott för backlinjen. Offensivt tappade man givetvis mycket när man tappade viktige Bangura men har man en spännande uppställning där man värvade in anfallaren Henok Goitom i höstas och suveräna yttermittfältaren Nabil Bahoui inför denna säsongen. Förra säsongen var man seriens bästa lag på bortaplan och det talar för laget även i år. Får man nu till det även på hemmaplan så blir man oerhört vassa!

Man har inte imponerat under försäsongen men det säger inte så mycket då det är till premiären man ska vara formtoppade. Jag tror AIK kommer ge Elfsborg en rejäl match på Borås Arena på måndag när Allsvenskan drar igång för laget! Jag tror man står som segrare och får fira den 3e November när man tar emot Helsingborg hemma på Friends Arena!

Bästa vinnaroddset: AIK
5.50 @ William Hill


Bangura bytte AIK mot Elfsborg. Bra eller dåligt?

2. IF Elfsborg
Elfsborg vann SM-Guld förra säsongen och nu ska man alltså försvara den titeln. Traditionens makt är stor här och det händer oerhört sällan att ett lag lyckas försvara sin titel och jag tror inte Elfsborg lyckas i år heller. Det kommer givetvis vara full fokus på Champions League i år och man har värvat in Söderberg, Bangura, Hauger och resvervmålvakten Abbas Hassan.

Man har i mina ögon seriens bästa trupp men det betyder absolut inte att man vinner SM-guld bara för det. Men lagets bredd gör att man måste tro på att de kommer utmana om guldet även i år. Offensivt är man utan tvekan seriens bästa lag men lagets akilleshäl ligger i försvaret där man nu värvat in Tom Söderberg.

Man har haft en otroligt jobbig försäsong med mängder av skador och det har gjort att försäsongen varit riktigt dålig. Man kommer inleda serien utan flera tunga namn och det återstår att se hur det kommer gå. Man har som sagt Champions League att tänka på men jag tror det blir respass tidigt precis som det brukar bli när Elfsborg spelar ute i Europa, tyvärr. Hur som helst så kommer man då kunna fokusera på Allsvenskan istället och det gör att jag tror man hamnar så högt upp som på en andraplats i serien.

Det kommer säkerligen bli en jämn historia i år igen i Allsvenskan och Elfsborg kommer säkerligen utmana rejält men jag tror ändå AIK drar det längsta strået när de vinner en direkt avgörande match på Friends Arena.

Bästa vinnaroddset: IF Elfsborg
4.00 @ Unibet


Magnus Eriksson vänder hem igen!

3. Malmö FF
Man slutade förra säsongen på en tredjeplats med bara 3 poäng upp till vinnarna Elfsborg. Hösten/vintern har varit något kaotiskt för Malmö då offentliga bråk mellan lagets tränare Rikard Norling och sportchefen Per Ågren blåstes upp och Albornoz är avstängd tills vidare efter domen för sexuellt utnyttjande av barn.

Men känslan är att det lagt sig nu då Malmö har gjort en okej försäsong då de bland annat tagit sig vidare i Svenska Cupen. De främsta faktorerna till att jag tror på MFF är lagets hemmastyrka där de får otroligt starkt stöd av Malmö fansen plus att man har en riktigt stark defensiv som styrs av seriens, i mina ögon, bästa målvakt! Offensivt har man givetvis tappat mycket då Daniel Larsson och Ranegie lämnat laget. Man har hämtat hem anfallaren Magnus Eriksson igen och han kommer tillsammans med vindsnabbe anfallaren Tokelo Rantie utgöra Malmös offensiv i år och det ska bli oerhört spännande att följa dem.

Det stora frågetecknet för laget blir om både mittbacken Pontus Jansson och mittfältaren Jiloan Hamad försvinner i sommar. Det kan ställa till det lite men man har hämtat in Erik Johansson från GAIS och Emil Forsberg från Sundsvall och det påverkar konkurrensen i laget väldigt positivt.

I mina ögon har Malmö ingen vidare bredd i truppen och då blir det tufft när man har Allsvenskan, Svenska cupen och Europa-spelet att tänka på! Man har 1 bra målvakt och försvararna Ricardinho, Helander, Jansson och Concha ser givna ut för utöver dem har man inga direkt starka reserver… På mitten har man störst bredd med Hamad, Pekalski, Friberg och förmodligen Forsberg som startspelare. Utöver dem har man allroundspelaren Halsti och Simon Thern som reserver som är någorlunda okej i mina ögon. I anfallet ser man urtunna ut med nye Magnus Eriksson och Rantie som givna alternativ. Rexhepi är helt okej men har svårt att ta en startplats och övriga födda 95 kommer bara agera inhoppare som bäst.

Hur klarar man sig vid skador?

Bästa vinnaroddset: Malmö FF
5.50 @ Bet365