De bästa lagen har korats i division 1 och det är såhär bara någon dag in på det nya året startar allettan. Den norra serien är som vanligt bara en serie där det handlar om ett fåtal lag. Mellersta och södra blir förmodligen två getingbon. I den norra allettan kommer det handla om Björklöven och Sundsvall och till liten del ochså kanske Kiruna, men vilket av dem drar det längsta stråt och ta flest poäng?

 • Match: Vinnare Allettan Norra
 • Speltips: Björklöven
 • Odds: 1.60 @ Nordicbet
 • Insats: 7/10 units
 • Spelstopp: 6/1, 16.00

Allettan norra kommer bestå av 4 lag från A-serien som är Björklöven, Kiruna, Piteå och Teg. Från B-serien kommer Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik och Kovland. Det kommer handla om de båda seriesegrarna Björklöven och Sundsvall, och även kanske Kiruna kommer sno några poäng av topplagen, men förmodligen inte såpass många att de tar sig förbi varken Björklöven eller Sundsvall. De andra lagen kommer sno lite poäng av varandra medans Kovland kommmer komma toksist med tuff konkurrans från Tegs sida.

Björklöven har det bästa laget på pappret och även mycket rutin som är extra viktigt i såna här lägen. Man har ett jämnt lag där alla kedjor är riktigt bra och alla kan gå in och producera poäng. Flest poäng gjorde Jon Palmebjörk på 13+27 och därefter kom Olof Mårs på 15+16. Efter detta är det ganska jämnt fördelade poäng. Bland backarna står succé-kanadicken Russel Moyer högt upp med sina 21 poäng på bara 16 matcher. Han var redan förra året en av ettans bästa spelare och han åker runt och glassar på sitt artistkontrakt och är allmänt king uppe i norr. Han blir en viktig kugge även iår för Björkarna. Man har även Alexander Hellström som varit en kugge defensivt och även gjort några poäng framåt. Han har meriter från KHL, AHL och Elitserien bland annat och redan där vet man att ha är riktigt bra för att spela i ettan. Innan juluppehållet gjorde man ytterliggare en prestigefull värvning  i Alexander Sundström. Det var dock en liten chansning i och med att han gått skadad en längre tid, men Alexander visade redan från start att han var värd pengarna. Kollar man på målvakterna så har man Daniel Wälitalo och den rutinerade Petter Sandström som fått dela på hela säsongen och stått lika många var. Nu när det väl drar ihop sig så tror jag de satsar på den sistnämnda av dem två. Just pågrund av hans rutin av spel i såna här sammanhang och även i högre serier.

Sundsall vann B-serien i överlägsen stil, men det är inte svårt. B-serien är en klart sämre serie än vad A är. Sundsvall och Östersund till viss del är dom enda som är helt okej lag. Sundsvall är i och för sig riktigt bra, men klassen på övriga lag i serien är lägre än vad de är i A. Det är just Sundsvall som kan utmana Björklöven om seriesegern, och de har på pappret ett riktigt bra lag. Jag tror dock inte att de har samma bredd och tyngd som Björklöven har. Framförallt så har Björklöven en bättre defensiv och bättre målvakter än Sundsvall. Framåt gjorde man hela 185 mål och det kan man inte prata bort. Offensiven är riktigt bra och det är den som kan hota Björklöven. Man hade hela tre spelare som gjorde över 40 poäng och det är riktigt bra. Gamle Bofors-bekantingen Eetu Qvist, Mattias Franzén och Tobias Lindström var dessa. Man har även vassa namn som Niklas Zetterström, Patrik Dünsenius, Joakim Mattsson och Linus Werneman. Ja, det går att räkna upp många. Även bakåt har de många duktiga som Dean Moore, Phillip Bruggisser, Johan Eriksson och Fredrik Mannström. Men vi ska tänka på att det är inte ofta Sundsvalls defensiv satts riktigt på prov heller utan de har mest fått åkt runt och flippat mackor i anfallszon. Jämför man det här med Björklöven så har de mött lag som Kiruna och Piteå flera gånger, och det är lag som lätt skulle placera sig efter Sundsvall i serien och vara klassen bättre än övriga lag.

Kiruna har också ett bra lag och kommer säkert knipa tredjeplatsen. Visst finns risken att de går på vatten och lyckas vinna serien, men chansen är mycket liten och i det långa loppet ska de inte ha en chans. De har alldeles för tunn trupp om man jämför med giganterna Björklöven och Sundsvall. De var trots allt 17 poäng och 49 plusmål bakom Björklöven under hösten. Det säger en del. Jag tror Björklöven håller undan och vinner serien framför Sundsvall. 1.60 får duga hos Nordicbet och avslutar med att tippa hela allettan norra:

 1. Björklöven
 2. Sundsvall
 3. Kiruna
 4. Piteå
 5. Östersund
 6. Örnsköldsvik
 7. Teg
 8. Kovland

Lycka till och följ både mig och oss på twitter @HedenskogH & @spelaspelse

/Heden