Växjö är i sin första final någonsin. Inte nog med det så har laget nu tagit ledningen i matchserien och har två matchbollar att ta tillvara på. I matchboll nummer ett har Växjö hemmaplan. Nu är däremot frågan om det blir den första matchen som vinns av hemmalaget eller kommer Skellefteå tvinga fram en sjunde och direktavgörande match?

  • MatchVäxjö – Skellefteå
  • Liga: SHL
  • Speltips: Money line Växjö
  • Odds: 1,93 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units
  • Spelstopp: 23/4, 18:30

Lemat

vaxsjo_200                           V.S                   skelleftea_200         

Efter att ha vunnit den tredje raka bortamatchen har nu Växjö spelat till sig möjligheten att kunna avgöra den här SM-finalen på hemmaplan inne i Vida Arena. En arena som Växjö har gått starkt under hela säsongen och det är först i finalspelet som segrarna har uteblivit.

Det har inte alls varit oförtjänt att Växjö har gått fram till ledning 3-2 i matcher. Laget har spelat sitt spel och har varit snäppet vassare än motståndarna Skellefteå. Ett Skellefteå som inte är riktigt att känna igen det här slutspelet. Det visade sig speciellt när laget hade stora bekymmer mot Brynäs i kvartsfinalen, och fick en tacksam uppgift när Linköping vek ner sig i semifinalen.
Medan Växjö gjorde en stark insats mot Örebro i kvartsfinalen och spelade oerhört bra mot Frölunda i semifinalserien, speciellt på hemmaplan.

Nu har lagen spelat fem matcher och samtliga matcher hittills har vunnits av bortalaget. Värt att notera är att det lag som har gjort det första målet har vunnit matcherna, det vill säga bortalaget. En knepig historia då lagen möttes fem gånger under grundserien och då vann hemmalaget samtliga fem matcher.

Matchen senast började precis som dom tidigare. Bortalaget, Växjö satte ett tidigt 1-0 mål efter drygt sju minuter och bara någon minut senare kom 2-0. Ett resultat som bar sig länge för Växjö och det var först i slutet av den andra perioden som 1-2 reduceringen kom från Skellefteå’s sida. Skellefteå fick möjligheter i slutperioden när Växjö spelade på resultatet men det blev inte alls farligt många gånger. Istället blev Skellefteå stressat när laget tog ut målvakten och nästan omgående kom 1-3 i öppen målbur och direkt efter nedsläpp kom 1-4, även det i tom bur. Växjö vann efter att återigen gjort en fenomenal bortamatch och spelade lugnt och sansat.

Resultaten i dom fem tidigare finalmatcherna:

21.04.15SHLSkellefteåVäxjö1 : 4
19.04.15SHLVäxjöSkellefteå1 : 2
16.04.15SHLSkellefteåVäxjö2 : 4
14.04.15SHLVäxjöSkellefteå0 : 3
12.04.15SHLSkellefteåVäxjö1 : 2

Kommer första hemmasegern i finalserien ikväll?
Ja, jag tycker det pekar för det. Växjö har gjort en fantastik säsong och spelet i slutspelet och framförallt i finalserien har varit otroligt bra. Medan Skellefteå inte alls har kommit upp i den standard vi har varit vana att se laget när det är final.
Växjö har fått igång sina nyckelspelare som Rakhshani och grabbarna. Speciellt lagets importer har visat en oerhörd styrka och engagemang. Däremot är det inte så hos Skellefteå. Martin Sevc har varit bedrövlig, Janne Pesonen har knappt märkts av och samma sak med K. Kabanov och P. Zackrisson.
Med ett Växjö som vet att guldet är nära och laget vet att vinna fyra raka bortamatcher är långt borta i en finalserie i bäst av sju.
Ett utsålt Vida Arena som kommer vara sprängfyllt och klätt i orange och ett otroligt taggat hemmalag, mot ett Skellefteå som inte är lika överlägsna som laget var under grundserien. Jag tror inte Skellefteå har orken eller spelet för att förstöra festen i Småland.
Mitt spel blir att Växjö lyfter Le Mat pokalen med förlängning som gardering till 1,93 hos Unibet.