SM-final nummer två. Växjö började med att ”sno” en match uppe i Skellefteå och bröt trenden med att hemmalaget alltid utgick med segern mellan lagen. Nu beger sig lagen söderut och ner till Vida Arena. Det är en arena Skellefteå inte har trivts alltför väl i och laget har bara en seger på dom fem senaste mötena där inne. Frågan är nu om Växjö ändrar speltaktik när det vankas hemmamatch och Skellefteå måste framåt ännu mer?

  • MatchVäxjö – Skellefteå
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 4,0 mål
  • Odds: 1,77 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units
  • Spelstopp: 14/4, 18:30

Lemat

vaxsjo_200                                 V.S                     skelleftea_200

Sex matcher tog det mellan klubbarna den här säsongen innan det blev en bortaseger. Det var ju inte i vilken match som helst som segern kom i, utan i finalmatch nummer ett.

Den spelades som sagt i Skellefteå Kraft Arena och den inledde precis som förutspått. Hemmalaget satte full fart framåt under matchens inledande fem minuter och vaskade fram en del möjligheter och tränaren Hans Wallson såg rätt bekväm ut hur matchbilden artade sig. Men efter 05:27 sätter R. Rakhshani 0-1 för bortalaget Växjö och det blev knäpptyst i arena. 1-1 kom däremot inte alltför långt efter, bara fyra minuter senare av J. Pesonen och var kvitterat från hemmalaget och det blev fart på hemmafansen igen. Men arenan tystades åter igen av samme Rakhshani som sätter 1-2 via en styrning och det blev ett resultat som stod sig matchen ut.
Matchens tre mål kom under matchens första period.

Summerat är att Skellefteå inte alls kom till och Växjö gjorde en fantastiskt perfekt genomförd bortamatch. Det såg säkert och stabilt ut och trots att Skellefteå fick spela fem raka powerplay, kom inget mål i den spelformen. Målvakten C. Nihlstorp behövde inte agera vägg utan det var Skellefteå som inte kom till farligheter.

Det skiljde femton poäng från grundserien mellan lagen.
Skellefteå slutade etta och Växjö tre. I inbördes möten vann Skellefteå tre och Växjö två. (alla segrar vanns av hemmalaget)
På dessa fem möten slutade samtliga matcher under 4,5 mål och det var jämnt och tätt. Vi är nu uppe i sju raka möten under 4,5 mål mellan lagen.
Men ska vi kolla under slutspelet så har båda lagen öst in mål och släppt in mål.
Växjö har på sina tretton spelade slutspelsmatcher spelat över 4,5 mål i sju matcher medan Skellefteå har över i åtta av sina tio.

Annan matchbild att vänta ikväll?
Det kommer det att bli. Nu gör Växjö sin första hemmamatch i en finalserie och där kommer en euforisk och förväntansfull publik att vänta. En slutsåld hemmaborg med ett lag som har tagit kommandot i matchserien. Vi kan förvänta oss ett laddat hemmalag som kommer ha en sjätte spelare i ryggen och mot ett Skellefteå som spelar för att inte tappa till 2-0 i matchserien.
I match ett gjorde Växjö en fin försvarsinsats, men nu är det hemmaplan och då kommer Växjö vilja gå framåt och styra matchbilden. Speciellt när laget har fyra segrar på lagens fem senaste möten i Vida Arena mot Skellefteå och har vunnit båda möten där under grundserien.
För Skellefteå’s del gäller det seger. Ett bortalag som bröt en segersvit på sjutton raka hemmasegrar i ett slutspel senast, och vill inte låta Växjö få utnyttja övertaget under en längre period. Skellefteå-spelarna är revanschsugna och laget är helt skadefritt och kommer gå för att vinna och ta över övertaget.
Skellefteå är inget lag som backar hem även om laget gästar någonstans i Sveriges alla arenor, utan det är samma spelfilosofi hemma som borta.
Med två offensivt skickliga lag och två helt skadefria lag har vi dom bästa förutsättningarna att vänta. Speciellt när Skellefteå är lite i ”brygga” och Växjö i sin första hemmamatch i en final.
Därav lär det bli ett mer offensivt lagt Växjö och det kommer bli en klar skillnad på matchbilden från finalmatch nummer ett.
Jag tror inte vi får se det åttonde raka mötet som innehåller färre än fem mål.
Mitt spel blir därmed över 4,0 mål till 1,77 hos Unibet.