Omgång fyrtionio i SHL. Det återstår nu bara fyra omgångar och ack vad poängen blir viktiga framöver. Säsongens sista Smålandsderby står för dörren och formtoppade Växjö möter formsvaga HV71 inne i Vida Arena. Båda lagen måste mer än väl ta tre poäng för att hoppet om högre tabellplaceringar ska bli verklighet. Hur kommer poängen fördelas?

  • MatchVäxjö – HV71
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,15 @ Nordicbet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 1/3, 19,00

Växjö har fått upp ångan ordentligt. Laget tog sin fjärde raka seger när Rögle besegrades med 4-3 efter straffar på hemmaplan i den förra omgången.
Segrarna har sett till att Växjö är med och krigar för att nå direktplatserna till kvartsfinalspel. Just nu befinner sig laget på en sjunde plats med sjuttioåtta poäng efter fyrtioåtta omgångar. Det är nu bara två poäng upp till sexan Djurgården och tre till femman Färjestad.

Hemma i Vida Arena har spelet inte stämt fullt ut under grundserien. Men på sistone börjar även hemmaspelet stämma och Växjö har nu tagit poäng i fyra raka hemmamatcher, varav tre segrar. Laget besegrade som sagt Rögle med 4-3 efter straffar i den förra hemmamatchen och är nu uppe i två raka vinster i hemmaborgen.
Poängmässigt har Växjö spelat till sig fyrtio poäng efter tjugofyra poäng och landar in som SHL’s tionde bästa hemmalag.
Mål är något som också faller inne i Vida Arena. En målskillnad på 74-71 ger ett målsnitt på 6,04 mål och femton av dom tjugofyra matcherna har slutat över 5,5 mål.

vaxsjo_200 V.S hv71_200

HV71 var ju på gång att drabba in sig i striden för direktplatserna till kvartsfinalerna. Men istället kom förlusten hemma mot Karlskrona 1-4 och därefter ville det sig inte. Förlust igen mot Malmö 5-3 på bortaplan, seger över Färjestad med 3-2 på hemmaplan, men trots vinsten kom ännu en förlust när Örebro vann med 5-2 i Berhn Arena i den förra omgången.
Med tre förluster på dom fyra senast möjliga har tåget gått för topp sex och nu får laget istället rikta in sig på åttonde platsen i tabellen. Just nu ligger HV71 nia med sjuttioen poäng efter fyrtioåtta omgångar med tre poäng upp till åttan Brynäs och ner till tian Örebro skiljer det tre poäng.

Fallet för HV71 blir lagets bortaspel. Det är inte alls speciellt bra och försvarsspelet på bortais fungerar ytterst sällan som det är tänkt. Laget har släppt in sjuttiotre mål på bortais och det är sjätte flest av alla bortalag och målskillnaden 52-73 ger ett målsnitt på 5,43.
HV71 har bara lyckats fått ihop tjugofem poäng på bortais och har bara vunnit åtta av tjugotre bortamatcher. Det gör laget föga överraskande till seriens tionde bästa bortalag.
Formen på bortais är långt ifrån bra med en ynka seger på dom fem senaste. Noterbart är att fyra av lagets fem senaste bortamatcher har slutat över 5,5 mål.

Det sista Smålandsderbyt för den här grundserien.
HV71 har vunnit två av dom tre. Det efter att ha vunnit med 4-2 på hemmaplan och med 2-1 efter straffar på bortaplan. Växjö’s seger kom i Kinnarps Arena med segersiffrorna 5-3.
Lagens fem senaste möten har slutat med tre segrar för Växjö och två för HV71. Noterbart är att fyra av dessa fem matcher har slutat över 5,5 mål.
I Vida Arena trivs i regel inte HV71 utan straffsegern innebar lagets första bortavinst över Växjö på fem försök.

Tre viktiga poäng som står på spel.
Båda lagen måste vinna för att hålla jämna steg med lagen ovanför sig. Växjö har kommit igång på allvar och med största säkerhet med och krigar om en direktplats till kvartsfinal. Lagets offensiv har vaknat ordentligt och återkomsten av R. Gynge satte sina spår direkt och Växjö har gjort imponerande tretton mål på sina fyra segermatcher.
Det är framförallt på hemmaplan som Växjö släpper på offensiven. Hela femton av lagets tjugofyra hemmamatcher har slutat över 5,5 mål och matcherna snittas på 6,04 mål.
Att möta HV71 vars bortaspel är helt under isen. Laget förlorade för fjärde gången av sina fem senaste matcher mot Örebro med 2-5. Det var även fjärde matchen av dessa fem som gick över mållinan 5,5 mål och HV71‘s defensiv är långt ifrån bra på bortaplan.
Mellan lagen har två av säsongens tre matcher slutat över 5,5 mål. Lägg därtill att fyra av lagens fem senaste möten har innehållit samma utgång med massor av mål.
Det är en match med massor som står på spel. Båda lagen måste vinna och Växjö kommer inte lägga försvarssidan till och HV71 har inte stabiliteten att manövrera bort hemmalaget tack vare ett starkt försvarsspel. Det är det lag som kommer våga mest ikväll som kommer vinna.
Mitt spel landar på över 5,5 mål till 2,15 hos Nordicbet.