Nästintill en full omgång i den Svenska Hockeyligan. Fem matcher under torsdagen kommer att spelas och där vi bjuds på ett glödhett Smålandsderby. Växjö tar emot HV71 hemma i Vida Arena där det är två lag som kommer till spel med olika förutsättningar. Växjö med tre raka förluster medan HV71 har fyra raka segrar. Kan Växjö’s hemmafördel lyckas vända den negativa trenden för hemmalaget?

  • Match: Växjö – HV71
  • Serie: SHL
  • Speltips: Växjö
  • Odds: 2,30 @ bet365
  • Insats: 2/5 units 
  • Spelstopp: 4/12, 19:00

Växjö hade en tung vecka förra veckan. Trots att laget spelade bra i framförallt defensiven och bara släppte in fem mål på tre matcher så lyckades Växjö ändå med bedriften att förlora samtliga matcher. Orsaken är att målskyttet inte ville lossna riktigt. Endast ett mål på dessa tre matcher och laget har inte gjort mål på två raka matcher.
Nu senast förlorade Växjö en jämn drabbning mot Skellefteå med 2-0 på bortaplan.

Med den lite tyngre veckan har Växjö dalat ner på en sjätteplats i tabellen. Laget har efter tjugosex spelade omgångar spelat ihop trettioåtta poäng. Men trots tre raka förluster är Växjö trots allt bara ett poäng bakom tabellfemman Djurgården men lagen bakom börjar knappa in rejält. Nu är det bara åtta poäng ner till nästjumbon Modo som är under kvalstrecket.
Växjö har trots stilleståndet i målskyttet  mäktat med att göra sjuttio mål på dessa tjugosex omgångar, det är sjätte bäst i ligan.

Hemma i Vida Arena resulterar det i stort sett alltid med minst poäng för Växjö. På lagets tretton första hemmamatcher har det hittills resulterat i poäng i elva av tretton matcher. Med en statistik på nio segrar, varav tre efter övertid/straffar och fyra förluster, varav två efter övertid/straffar och en målskillnad på 42-31 är Växjö SHL’s sjätte bästa hemmalag.
Växjö förlorade sin senaste hemmamatch mot Frölunda med 2-1 efter förlängning. Noterbart är att det var lagets första förlust på åtta hemmamatcher.

Växjö har inga skador som jag känner till för stunden mer än att Eddie Larsson kommer att lånas ut till BIK Karlskoga.

vaxsjo_200 V.S HV71

HV71 gjorde däremot en strålande vecka förra veckan. Med tre segrar av tre möjliga. Jackpotten fullbordades under lördagsmatchen på hemmaplan mot Frölunda. En match som HV71 vann med 3-1 och där nyförvärvet Jere Karalahti stod för tre assist.

Med fyra raka segrar för HV71 har laget nu hakat på topplagen Frölunda och Skellefteå. Med fyrtiosju poäng efter tjugosex spelade matcher är HV71 för stunden på en tredje plats med sex poäng bakom serieledarna Frölunda och fem bakom tabelltvåan Skellefteå. HV71 har ett litet lite hopp ner till fyran Linköping som är fyra poäng bakom HV71.

Bortaplan har visat sig att HV71 kan leverera. Med sjutton poäng efter tretton spelade bortamatcher är HV71 seriens tredje bästa bortalag. Med en statistik på sex segrar, varav tre efter övertid/straffar, sju förluster, varav två efter övertid/straffar och en målskillnad på 30-32.
HV71 vann sin senaste bortamatch mot Modo med 3-2 efter straffar, efter en stark upphämtning från 0-2 till 2-2. Det var lagets andra raka straffseger på bortaplan.

HV71 kommer komma till spel utan:
Erik Ersberg
Marcus Nilson

Säsongens tredje derby.
Vad vi har sett i dom två tidigare matcherna är att Växjö har varit det bättre laget under stora delar av matcherna. I den första matchen i Vida Arena vann hemmalaget med 2-0 efter att ha varit det bättre laget hela matchen.
Den andra matchen spelades i Kinnarps Arena och där vann HV71 med 6-3. Växjö var med upp till 2-2 men laget drog på sig alldeles för många utvisningar och tappade matchen efter det.
På lagens fem senaste möten har det slutat med två segrar för Växjö och tre för HV71. Noterbart är att fyra av fem matcher har vunnits av hemmalaget.
På lagens fem senaste möten i Vida Arena har det resulterat i fyra segrar för Växjö och en för Hv71. Noterbart är att HV71 har endast mäktat med att göra fler än två mål i en enda match av dessa fem.

Lossnar det för Växjö under torsdagskvällen?
Mot HV71 på hemmaplan är det verkligen där det ska kunna lossna för Växjö? Ett laddat derby med massor utav känslor om vilket lag som ska vara bäst i Småland och Växjö vill mer än gärna visa att dom är det.
HV71 kommer till spel med fyra raka segrar mot Växjö’s tre raka förluster men det bör inte spela så stor roll nu. Svackor och former kommer och går. I Växjö’s senaste hemmamatch blev det förlust och det var lagets första förlust på hemmaplan efter sju raka segrar.
Det visar att Växjö är ett starkt hemmalag och det är inte kul att komma till Vida Arena där publiken verkligen visar att dom är där och ett orangehav syns på läktarna. Ett Växjö som samtidigt är helt skadefritt kan ställa sitt bästa manskap på isen och trots lagets förluster den senaste tiden har Växjö spelat otroligt bra och defensiven har verkligen varit stabil med endast fem insläppta mål på dom tre senaste matcherna.
Med att då få chansen att kliva in i derbyt på hemmaplan med mer press på HV71 som har fin form bör gynna Växjö som verkligen trivs hemma mot HV71 och spelar laget lika bra defensivt som laget har gjort den senaste tiden och får igång målskyttet hyfsat ska Växjö kunna ta en seger.
Mitt spel blir Växjö som segrare till 2,30 hos bet365.