Den andra matchen i kvällens sista omgång innan juluppehållet är mellan Västerås – Vita Hästen. Västerås som imponerar den senaste tiden och har en ruggigt bra form med sju raka segar möter ett Vita Hästen som kommer från en blek insats senast och förlorade sin andra raka match. Västerås har lossat på målskyttet medan Vita Hästen har tappat fokus i försvarsspelet. Bjuder till upp till en match med mycket mål?

  • Match: Västerås – Vita Hästen
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Svenskaspel
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 18/12, 19:00

Västerås vann sin senaste match i toppmötet mot Mora med 3-2 på hemmaplan. Segern innebar lagets sjunde raka seger och den åttonde på lagets tio senaste matcher. Inte nog med det så har även Västerås tagit poäng i nio av dessa tio matcher.

Det har förstås lett till att Västerås har gått från att tillhöra botten av tabellen till att vara med i toppen och strida om direktplatserna till SHL. Med tjugoen poäng på dessa sju matcher har Västerås klättrat upp till en tredje plats i årets upplaga av Hockeyallsvenskan. Nu har laget endast tre poäng upp till direktplatsen till SHL där Karlskrona för stunden ligger, och med en match mindre spelad.

Västerås hemma i ABB Arena nord började inte lovande under säsongens inledning. Men allt eftersom har hemmaspelet börjat sätta sig och segrarna har börjat trillat in. Efter sexton hemmamatcher har Västerås en statistik på nio segrar, varav en eter övertid/straffar och sju förluster, varav en efter övertid/straffar. Sen en målskillnad på 42-35. Som ger ett snitt på 4,81 mål per match. Det har gjort att Västerås har spelat ihop tjugoåtta poäng på hemmaplan och är seriens nionde bästa hemmalag.
Västerås har poäng i sex raka hemmamatcher, varav dom fem senaste har slutat med segrar. Noterbart är att lagets fyra senaste hemmamatcher har slutat över 4,5 mål.

vasteras_200 V.S vitahasten_200

Vita Hästen har stått för två mindre bra insatser i lagets två senaste matcher. Först en svag hemmamatch mot Oskarshamn i publikhavet. Oskarshamn fick en 0-4 ledning som Vita Hästen höll på att äta sig ikapp under matchens sista minuter men det blev förlust 3-4. I den senaste matchen var Vita Hästen bleka och föll med klara 4-1 på bortaplan mot Timrå. Förlusten var Vita Hästen’s andra raka och den tredje på lagets fem senaste matcher.

Nu är Vita Hästen allt närmare att för typ första gången under säsongen hamna utanför playoff-platserna. Med lagets femtioen poäng efter trettiotre spelade matcher ligger Vita Hästen på en åttonde plats. Det är bara fyra poäng upp till trean Västerås men bara sex poäng ner till nian Södertälje.

Bortaspelet har varit en riktig styrka för Vita Hästen. Med åtta segrar, varav tre efter övertid/straffar och åtta förluster, varav en efter övertid/straffar och tjugotvå inspelade poäng på sexton bortamatcher, är Vita Hästen seriens femte bästa bortalag. Det har fallit en del mål i lagets bortamatcher och med en målskillnad på 32-38 snittas matcherna med 4,37 mål.
Vita Hästen har dock endast en seger på lagets fem senaste bortamatcher. Noterbart är att tre av fem matcher har slutat över 4,5 mål.

2-5 och 2-5.
Det är resultaten tidigare den här säsongen när lagen har mött varandra.
Den första matchen spelades i ABB Arena nord och där vann Vita Hästen med 5-2.
Den andra matchen spelades i Himmelstalundshallen och där vann Västerås med samma siffror 5-2. Vi kan alltså ta med oss att båda matcherna har med råge gått över 4,5 mål och att matcherna har hittills vunnits av bortalaget.

Får vi det tredje raka mötet med mycket mål mellan lagen?
Ja, mycket talar för det. Mycket till stor del för Västerås imponerande form. Poäng i nio av tio matcher och sju raka trepoängare. Inte nog med att laget går som en raket så gör även Västerås massor utav mål. Västerås har gjort minst tre mål i laget samtliga sju segrar. Medan Vita Hästen har tappat sitt fina försvarsspel laget hade under inledningen av säsongen och målvakterna har inte den grymma form nu som då. Vita Hästen kommer till spel med två plattmatcher i bagaget och har släppt in åtta mål på dessa två matcher. Inget roligt facit mot ett formstarkt Västerås.
Det är samtidigt två lag som går på offensiven och Västerås är seriens överlägset bästa powerplay-lag och gör minst ett mål i den spelformen i varje match. Det är inte heller någon höjdare för Vita Hästen som har släppt in ett powerplay mål i lagets tre senaste förluster.
Vita Hästen kommer sannolikt backa hem och låta Västerås äga spelet och vara det spelförande laget. Men får Västerås ett tidigt 1-0 mål så Vita Hästen’s grundplan inte går hem kommer vi att få en öppnare match och en del målchanser att vänta. Men med Vita Hästen’s försvarsspel i dom två senaste matcherna kan det komma kosta laget att spela med fokus på defensiven!
Båda mötena under säsongen har båda slutat med sju mål och ja, jag tror vi kommer få se minst fem mål ikväll. Med två lag som gör sin sista match innan långledigt kommer tränarna att begära att laget ska ge allt och lite till!
Västerås kommer göra allt för att vinna då laget vid seger är uppe på samma poäng som serietvåan Karlskrona medan Vita Hästen vill vinna för att få lite mer andrum till lagen som ligger bakom och jagar.
Mitt spel blir över 4,5 mål till 1,75 hos Svenskaspel.