Två av seriens absolut formsvagaste lag drabbas samman. Det förväntande topplaget Västerås rasar nedåt i tabellen med fem raka nederlag. Timrå är inte speciellt mycket bättre med blott en seger på dom sju senaste omgångarna. Vilket lag kan få känna lite medgång efter kvällens möte?

  • MatchVästerås – Timrå
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 2,02 @ ComeOn
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 19/1, 19:00

Västerås var bra med länge länge i toppen av Hockeyallsvenskan, men sen hände något kring omgång tjugoåtta. Laget har efter det radat upp elva förluster på dom tretton senaste omgångarna. Klubben fick nog och sparkade Martin Filander och plockade in forne Leksand’s tränaren Andreas Appelgren. Det såg ut att ge resultat direkt mot just Leksand. Istället blev det en blytung förlust med 3-4 efter att ha tappat en 3-1 ledning och släppt in 3-4 pucken med endast fem sekunder kvar av matchen.
Totalt har Västerås bara tagit ett poäng på dom fem senaste omgångarna och sjunker som en sten i tabellen. Laget finns först nu på en sjunde plats med sextio poäng efter trettionio omgångar.
Skillnaden på den här säsongen för Västerås del är att defensiven inte alls har fungerat. Laget har släppt in hela hundrasex mål och med en stark offensiv på hundratio kassar snittas lagets matcher på 5,53 mål.

Något positivt i denna tunga trend är att Västerås hemmaspel varit stekhet under säsongen. Laget har spelat ihop trettionio poäng på nitton hemmamatcher och är seriens fjärde bästa hemmalag. Till det tilläggs att Västerås är det lag som har gjort tredje flest mål på hemmais och snittar 3,47 mål framåt per hemmamatch.
Formen på hemmais är dock inte glödhet. En ynka seger på dom fem senaste hemmamatcherna. Noterbart är däremot att lagets fyra senaste hemmamatcher har samtliga passerat linan över 5,5 mål.

vasteras_200 V.S timra_200

Unga Timrå har heller inte det mest upphetsande formen. En seger på dom sju senaste omgångarna och blott tre poäng på kontot i dessa matcher. Trots den svaga formen kan Timrå känna sig lyckligt lottad av lagen nedanför har haft en minst lika tung period. Timrå befinner sig just nu på en tolfte plats med femtio poäng efter trettionio spelade omgångar. Laget har nio poäng upp till playoff-spel, men bara sju ner till kvalplats. Notera även att nästjumbon Asplöven har en match mindre spelad.
Timrå är ett av lagen i serien som har haft en svag offensiv, men en desto öppnare defensiv. Målskillnaden 84-96 ger ett målsnitt på 4,61 mål per match.

Timrå på bortaplan är i regel inget lyckat koncept. Laget har endast lyckats vunnit sex bortamatcher av totalt tjugo spelade. Laget har spelat ihop tjugo pinnar och är även seriens tolfte bästa bortalag.
Timrå har stora problem med att göra mål på bortais och laget har endast mäktat med trettioåtta kassar på resande fot. Det är minst till antalet av samtliga lag i Hockeyallsvenskan.
Timrå föll mot Mora i lagets förra bortamatch med 5-3 och inkasserade sin fjärde raka förlust på bortaplan. Noterbart är att tre av lagets fem senaste bortamatcher har inkluderat minst fem mål eller fler.

Lagens fjärde och sista möte.
Det gemensamma när Västerås och Timrå möts är att det brukar bli händelserika och målrika tillställningar. Lagens tre möten den här säsongen har totalt innehållit sexton mål och Västerås har en seger och Timrå två.
Anmärkningsvärt är att lagens sex senaste möten har resulterat i minst fem mål på resultattavlan, varav fyra matcher har passerat över 5,5 mål.
I ABB Arena Nord har Västerås tre segrar på lagens fem senaste möten. Noterbart är att dom tre senaste mötena har resulterat i minst sex mål i målprotokollet.

Vilket lag kan studsa in på segerspåret.
Det bör äntligen kunna lossna för hemmalaget, men oddset för hemmasegern är inte upphetsande. Något som däremot lockar betydligt mer är överspelet. Det på grund av att det är två lag som är i stort behov av poäng. Båda lagen måste spela en desperat ishockey och för hemmalagets del är det inte offensiven som har svikit utan det har varit mer defensiven. Anmärkningsvärt är att Västerås har släppt in minst tre mål (inkluderat övertid/straffar) i sina sex senaste hemmamatcher. Västerås har till det gjort minst tre mål under ordinarie tid i dom fyra senaste hemmamatcherna. Motståndarna Timrå är inte målfarliga på bortaplan. Men i sista bortamatchen lossnade målskyttet och mot Västerås trivs laget hyfsat. Två av tre segrar den här säsongen och laget har gjort nio mål på Västerås den här säsongen.
Båda lagen har en defensiv som inte fungerar och Västerås är ett av seriens bästa hemmalag som dessutom gör nästan flest mål i serien.
Med två lag som måste gå för en seger som också i regel spelar målrikt mot varandra. Dom tre senaste mötena i ABB Arena Nord har klivit över 5,5 mål och lagens sex senaste möten har resulterat i minst fem mål på resultattavlan.
Därav blir värdet för överspelet alldeles för bra och jag spelar över 5,0 mål till 2,02 hos ComeOn.