En tråkig hockeymåndag. På menyn står det endast en match i Sveriges olika hockeyligor men det är inte vilken match som helst. Två topplag tar sig an varandra i Hockeyallsvenskan när Södertälje beger sig ner till Västerås för att kriga om tre poäng.

  • Match: Västerås – Södertälje
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,77 @ Unibet
  • Insats: 4/5 units 
  • Spelstopp: 20/10, 19.00

Västerås har hoppat på segertåget. Efter en dålig period med bland annat sex raka förluster så verkar laget ha hittat sin spelstil och spelidé. Framförallt är det målskyttet som har lossnat. Ett bevis för detta är att Västerås har gjort nio mål på sina två senaste matcher som även spelades på bortaplan. En jämförelse är att Västerås enbart gjorde tio mål under sina sex förlustmatcher.

I Västerås senaste match besegrades Vita Hästen. En skillnad från Västerås tidigare matcher är att denna gång var det Västerås som gjorde matchens första mål och kunde hålla i spelet efter det. Stekhete Dustin Johner gjorde 1 och 2-0 i powerplay. Det var ställningen efter den första perioden. Vita Hästen reducerade till 1-2 under den andra perioden men 1-3 kom i boxplay och innan perioden var slut kom även 1-4. Tredje perioden reducerade Vita Hästen till 2-4 i powerplay. Men Västerås fick sista ordet och satte slutresultatet 2-5 även det i powerplay. Noterbart var att sex av sju mål kom i spel med en man mer på isen för något av lagen.

Segern innebar att Västerås tog sin andra raka seger. Det leder till att Västerås nu har klivit upp över nedflyttningsstrecket och står i skrivande stund på sjutton poäng på fjorton spelade matcher. Fem poäng bakom sista Play Off-laget som är motståndet för kvällen Södertälje.

Hemmaspelet har inte kommit igång. Ifjol var Västerås ett av seriens bästa hemmalag men efter sex spelade hemmamatcher så har Västerås enbart tagit sju poäng och är Hockeyallsvenskans sämsta hemmalag för stunden. Med en statistik på två segrar, fyra förluster, varav en efter straffar och en målskillnad på 11-16. Det ger ett snitt på 4,5 mål per match.

Västerås senaste hemmamatch var mot AIK. I den matchen kom aldrig Västerås upp i sitt rätta jag och AIK gjorde en fenomenal bortamatch och kunde åka fran ABB arena med segersiffrorna 2-1. Förlusten innebar den tredje raka på hemmais för Västerås. 

Västerås återfår Nick Angell och kommer behålla samma lag som i segermatchen senast mot Vita Hästen.

västeråsV.S sodertalje_200

Södertälje är i god form. Nu senast besegrades AIK med 3-1 på hemmaplan. En match där Södertälje tog ledningen sent i den första perioden i powerplay. AIK kom igen i den andra perioden och kvitterade till 1-1. Men innan perioden var slut kunde M. Beck smacka in sitt andra mål för kvällen till ledning 2-1. I den tredje perioden kom spiken i kistan med mindre än sex minuter kvar av matchen då Södertälje gör 3-1. Segern innebar Södertälje’s tredje raka.

Med den stigande formen på bortalaget så har Södertälje återtagit den sista playoff platsen. Med tjugotvå poäng på fjorton spelade matcher så hittar vi Södertälje på en åttonde plats. Men med bara sex poäng bakom serieledarna Asplöven. Seger och tre poäng ikväll kan laget klättra upp på en sjätte plats. Södertälje är hittills ett av lagen i Hockeyallsvenskan som har gjort massvis med mål och släppt in massvis. Med en målskillnad på 39-36 så snittar Södertälje sina matcher på 5,35 mål per match.

Södertälje hade en tung period på bortaplan. Med tre raka förluster åkte laget i sin senaste bortamatch till svårspelade Karlskrona för att försöka bryta förlusttrenden. En match som blev säsongens mest målsnålaste då det stod 0-0 efter fulltid och förlängning. Södertälje fick dock med sig två poäng hem efter seger efter straffar.
Södertälje har spelat sex bortamatcher och har tagit sju poäng. Detta via tre segrar, ALLA efter övertid eller straffar och tre förluster, varav en efter övertid och en målskillnad på 15-18. Vilket ger oss ett snitt på 5,5 mål per bortamatch. Södertälje är för stunden seriens tionde bästa bortalag. Noterbart är att fyra av Södertälje’s fem senaste bortamatcher har slutat över 4,5 mål.

Säsongens andra möte mellan dessa två lag.
Den första matchen spelades i Axa sports Center. En match som Södertälje vann med 3-1. Efter att ha haft två mållösa perioder lossnade det rejält i den tredje. Södertälje fram till en 3-0 ledning och Västerås kunde fina till siffrorna med mindre än två minuter kvar.
Lagens fem senaste möten har slutat med två segrar för Västerås och tre för Södertälje. Noterbart är att tre av fem matcher har slutat över 4,5 mål.

Viktiga poäng står på spel!
Två lag med stigande form och Västerås har chansen att för första gången den här säsongen ta tre raka segrar. Men att utse matchvinnare låter jag bli och riktar in mig på ett överspel.
Västerås som har fått igång målskyttet rejält efter lagets två senaste matcher. Med nio mål framåt och ett utmärkt spel i powerplay där laget har öst in mål. Men även i boxplay där Västerås lite oväntat gjort en del mål i sina senaste matcher. Nu möter laget ett Södertälje som har tre raka segrar och siktar uppåt i tabellen. Södertälje har även dom gjort en del mål i sina senaste matchen frånsett matchen mot Karlskrona som bara resulterade i ett (efter straffar).
Två lag som har släppt in mycket mål 37 respektive 36 stycken. Den största skillnaden lagen emellan är att Södertälje har gjort mål hela säsongen men Västerås målskytte verkar ha lossnat nu.  Kan laget passa på att utnyttja det mot ett Södertälje som snittar tre mål i baken på bortaplan?
Det är tre viktiga poäng som står på spel och Västerås är laddat för att äntligen få ta en hemmaseger och följa upp sitt fina spel den senaste tiden. Ett svårslaget Södertälje som har tagit poäng i fyra av sex bortamatcher så kommer det att behövas göras minst tre mål från något av lagen för att ta med sig full pott ikväll. Samt att det brukar i regel smälla en hel del kassar när dessa lag möts.

Jag väljer därför att spela över 4,5 mål till 1,77 hos Unibet då det är två lag som gillar att anfalla och är starka i spelet med en man mer på isen. Samt att det är två lag med en stigande form och siktar uppåt i tabellen. Lagens defensiv sitter fortfarande inte riktigt och med lagens offensiva kvalitéer bör publiken kunna bjudas på mål ikväll.