Den sista playoff-matchen mot SHL drar igång under tisdagen. Då möter Västerås ett Rögle som kommer in med playoff med en god form efter att ha vunnit samtliga matcher i slutspelsserien. Har hemmalaget Västerås släppt förlusten från finalspelet mot Karlskrona och fått fokus på kommande uppgift?

  • Match: Västerås – Rögle 
  • Liga: SHL
  • Speltips: Oavgjort (inget spel vid hemmaseger)
  • Odds: 2,15 @ Betway
  • Insats: 2,5/5 units
  • Spelstopp: 17/3, 19:00

vasteras_200V.S rogle_200

Västerås vann grundserien med nittioåtta poäng efter femtiotvå omgångar, två poäng före tvåan Karlskrona. Rögle slutade på en fjärde placering, tretton poäng bakom Västerås.
I hemmatabellen var Västerås ett starkt hemmalag under grundserien och spelade till sig femtioen poäng. Det räckte för att bli Hockeyallsvenskans fjärde bästa hemmalag.
För Rögle’s del var spelet på bortais inte lika stabilt som spelet på hemmaplan. Laget spelade ihop trettio poäng och slutade som nia i bortatabellen.

För Västerås del gällde det Hockeyallsvensk final mot Karlskrona tack vare seriesegern. I den matchserien började det som planerat och laget vann den första matchen med 2-1. Efter det fick laget stora bekymmer att göra mål på en fenomenal P. Galbraith som storspelade och Västerås föll efter det i tre raka matcher, totalt 1-3 i matchserien. Laget föll tungt i den sista matchen med 2-1 efter att ha tappat en 1-0 ledning under den tredje perioden.

Rögle gick vidare till slutspelsserien. Där startade laget med två bonuspoäng tack vare slutplacering i Hockeyallsvenskan. Dom två poäng behövdes då föga då Rögle vann samtliga fem matcher. Däremot satt många segrar hårt inne när laget vann tre av fem matcher efter straffar.
Men så länge segrarna kommer hamnar man alltid högre upp i tabellen. Rögle vann slutspelsserien med fjorton poäng efter fem omgångar och hade två poäng fler än tvåan Vita Hästen.

Lagen möttes fyra gånger under grundserien.
Vi kan kort summera att samtliga möten var oerhört jämna och det var övertiden eller straffläggningen som fick skilja lagen åt.
Den ojämnaste matchen var det sista mötet när Rögle spelade på hemmaplan. Där gick hemmalaget fram till en 4-0 ledning under den tredje perioden. Men Västerås ville annat och kom ikapp till 4-4 med det första målet 10.28 in i den tredje perioden och kvittering kom trettioen sekunder från slutet.

12.02.15HOCRögleVästerås5 : 4
(4 : 4)
13.01.15HOCVästeråsRögle2 : 1
(1 : 1)
01.11.14HOCRögleVästerås3 : 4
(3 : 3)
26.09.14HOCVästeråsRögle3 : 4
(3 : 3)

Noterbart är att lagen har spelat fem raka matcher mot varandra med ett oavgjort resultat efter fulltid.

Match ett och vem tar tag i taktpinnen?
Har Västerås skakat av sig bottennappet mot Karlskrona. Ja, det tror jag. Det på grund av att Västerås i den större delen av matchserien var det klart bättre laget men lagets oförmåga att göra mål kostade laget en direktplats upp till SHL. Nu har laget haft en vecka på sig att smälta förlusten och motivera sig för kommande uppgift.
Rögle föll på målsnöret förra säsongen om att ta steget upp till SHL. Nu är laget inte favoriter mot Västerås sett över sju matcher och det bör gynna Rögle. Ett lag som alltid trummar igång när det drar ihop sig för kvalspel och playoff. Kolla bara in slutspelsserien där laget gick obesegrat igenom.
Nu är det dags för match ett och båda lagen kommer vilja vinna matchen. Västerås vill knappast hamna i ett tidigt underläge i matchserien och redan förlora en hemmamatch. Västerås är starka på hemmaplan och Rögle är klart svagare på bortaplan än hemma i Ängelholm.
Historien talar för en jämn match och jag kan inget annat än att hålla med. Det är två jämna lag som har ungefärliga lika starka trupper. Båda lagen är i stort sett skadefria och då är lagen starka.
Fyra raka möten under den här säsongen resulterade i ett oavgjort resultat under fulltid i samtliga matcher och lagens fem senaste möten har slutat oavgjort. Ser vi ännu mer på hur jämnt det brukar vara mellan lagen har vi tio raka matcher där det ena laget har vunnit med ett mål. (Västerås sex och Rögle fyra).
Hemmaplan kommer vara viktig och kanske den avgörande faktorn, och Västerås ska vara favoriter ikväll. Däremot säljer inte Rögle sig billigt och jag blir inte förvånad om det står lika när slutsignalen ljuder.
Mitt spel blir därmed oavgjort, inget spel vid hemmaseger till 2,15 hos Betway.