Intressant möte i ABB Arena ikväll då ett formtoppat Leksand gästar Västerås. Bortalaget har sett vassa ut offensivt på slutet samtidigt som målvaktsspelet lämnat en hel del att önska, vilket känns bra för det här spelet.

  • Match: Västerås – Leksand
  • Spel: över 5,5 mål
  • Odds: 1,95 @ expekt
  • Insats: 5/10 units
  • Spelstopp: 19:00

Västerås har inlett serien halvhyfsat och ligger på en sjätteplats just nu med 4-1-4 på sina nio matcher. Man kommer ifrån ett riktigt bottennapp mot Bofors där man fick stryk med 1-0 och lyckades endast pumpa iväg 15 skott mot mål under 60 minuter hockey. Men man ska ha klart för sig att Bofors är ett väldigt jobbigt lag att möta och särskilt när man hamnar i ett underläge mot laget. Nu är det hemmais och det förväntas storpublik till ABB Arena, vilket är som vanligt när Leksand kommer på besök, så att vi får se mer än 15 skott på mål från hemmalaget idag är väl ingen skräll. Spelare att hålla koll på i Västerås är givetvis poängkungen hittills Brady Leisenring som står på 12 poäng (5+7) än så länge. Nämnas ska ju givetvis även Patrik Berglund göra som kanske inte kommit igång så som man önskat då han står på 4 poäng (3+1) efter sex matcher, men han kommer att blir otroligt viktig för Västerås. Till dagens match har man även Mikael Backlund tillgänglig som annars tillhör Calgary Flames. En kille som inte direkt blommat ut borta i NHL men håller hög klass i allsvenska mått mätt.

Hemmalaget har en del skadebekymmer på backsidan och det är givetvis inte optimalt när man möter ett offensivt skickligt lag som Leksand.

Mikael Backlund är tillbaka i VIK.

Leksand imponerar stort match efter match och har inte fått stryk på 60 min sedan bortamatchen mot Asplöven i början på säsongen. Senast gjorde man en kanonmatch hemma i Tegera Arena mot Djurgården där man verkligen körde över stockholmarna långa stunder av matchen. Men Djurgården hängde med målmässigt och efter ett par mindre bra ingripanden av målvakt Erik Hanses så hade vi 3-3 på tavlan efter tre spelade perioder. Och just målvaktsspelet har inte sett särskilt bra ut den här säsongen tycker jag, inte alls som förra året när Hanses var ruskigt bra. Inför en bortamatch mot Västerås tror jag knappast man byter till Jens Holmström mellan stolparna så Hanses får nog nytt förtroende även ikväll. Kikar vi offensivt så har Leksand spelare med kvalité nog att sätta många puckar bakom Lars Johansson ikväll. Den man främst ska kika på är Filip Forsberg som är glödhet just nu och är poängbäst i Leksand med sina 10 poäng (6+4). Sen får vi inte glömma Leksans PP-siffror där man ligger på sjuka 44,12%!

Leksand har endast långtidsskadade Pelle Prestberg borta, i övrigt ställer man upp med starkast möjliga lag.


Jag tror detta kan bli en riktigt bra hockeymatch inför ett kokande ABB Arena. Två lag som har en grym offensiv att tillgå samtidigt som Västerås har lite backbekymmer och Leksand lite målvaktsbekymmer. Är bara Lars Johansson mänsklig i Västeråsmålet idag så tycker jag den här matchen har bra chanser att gå över linan 5,5 mål.

/e@sy