Omgång fyrtio av Hockeyallsvenskan bjuder på en match när krislaget Västerås tar sig an Björklöven. Två lag som är stort poängbehov och som dessutom inte rosar marknaden med poäng. Västerås är uppe i sex raka förluster och defensiven sviker alltför ofta. Hur kommer matchbilden arta sig mellan två lag som måste ta poäng?

  • MatchVästerås – Björklöven
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 1,78 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 25/1, 19,00

Krisen i Västerås är total. Sparkad tränare men trots det vinner inte laget. Det har blivit två raka förluster sedan Appelgren tog över laget. Sist blev det en 3-4 förlust efter övertid mot jumbolaget Timrå på hemmaplan. Förlusten var den sjätte raka i ordningen och den TOLFTE på dom fjorton senaste omgångarna.
Västerås lyckas därmed med nöd och näppe behålla sin playoffplats och ligger på en den sista åttonde platsen med sextioen poäng efter fyrtio omgångar. Laget har ett poäng upp till sjuan Leksand och fem poäng ner till Mora som jagar bakom.
Den största orsaken till att det såpass tungt för Västerås är att lagets försvars och målvaktsspel inte fungerar. Laget har släppt in minst tre mål i dom FEMTON senaste omgångarna.

På hemmaplan i ABB Arena Nord har det blivit totalt fyrtio poäng efter tjugo spelade hemmamatcher. Det gör Västerås till seriens sjätte bästa hemmalag.
Offensiven är fruktad i hemmaborgen och laget har gjort tredje flest mål av alla andra lag på hemmaplan, totalt sextionio. Det ger laget ett målsnitt på 3,45 mål per hemmamatch.
Västerås har förlorat sina tre senaste hemmamatcher och har fem raka hemmamatcher över 5,0 mål.

vasteras_200 V.S bjorkloven_200

Det tippade topplaget Björklöven är inte något topplag den här säsongen. Laget ligger först på en elfte plats med femtiofyra poäng efter fyrtio omgångar. Upp till ledande Tingsryd är det trettioåtta poäng och upp till playoff saknas det sju pinnar.
Formen är inget vidare med tre förluster på lagets fyra senaste matcher. Sist föll laget mot Leksand med 3-2 efter straffar på hemmaplan.
Björklöven’s försvarsspel är likt övriga bottenlags, alltså svajigt och det har sjungit bra i lagets målbur. Det har blivit hundratretton insläppta mål, vilket är femte flest i ordningen och ger ett målsnitt på 2,82 insläppta mål per match.

Björklöven’s bortaspel är allt annat än hett om man summerar hela säsongen. Laget har förlorat tretton av sina tjugo bortamatcher och har bara mäktat med att spelat ihop tjugoen poäng på resande fot. Det räcker bara till för att vara seriens tionde bästa bortalag.
Den störst bidragande orsaken är lagets defensiva insatser på bortaplan. Det har blivit hela sjuttio insläppta mål och det är näst flest av samtliga lag i serien.
Formen på bortais är däremot stigande. Detta då det har blivit tre segrar på lagets fyra senaste bortamatcher. Sist besegrades Asplöven med 3-1 i den förra bortamatchen.

Säsongens fjärde och sista möte.
Utgången för dom tre tidigare fighterna har varit likadana. Samtliga möten har resulterat i vinster för Västerås. Först en 2-0 seger på bortais, det följdes upp med en 5-2 seger på hemmaplan och i det senaste mötet vann laget med 4-3 efter straffar i Umeå.
Mellan Västerås och Björklöven brukar det alltid sluta i målkavalkad. Fyra av lagens fem senaste möten har slutat över 5,5 mål.

Fortsätter Björklöven att bättra på bortaformen eller vänder Västerås sin horribla trend?
Det är en ofantligt oförutsägbar matchvinnare att peka ut. Oddsen för hemmasegern är bedrövliga sett till form och tidigare insatser. Istället lägger jag fokus på ett överspel. Det på grund av att:
1. Västerås är ett starkt hemmalag. Nämligen sjätte bäst i serien och dessutom öser laget in mål inne i ABB Arena Nord. Laget snittar över 3,4 mål per hemmamatch. Lägg därtill att Västerås har spelat över 5,5 mål i fem raka hemmamatcher och har släppt in minst tre mål i femton raka matcher. (inkluderat övertid och straffar).
2. Björklöven är svaga på bortaplan och definitivt i defensiven. Tredje flest insläppta mål på resande fot och laget släpper nästan in tre mål per bortamatch. Trenden har däremot vänt en aning och nu är det istället offensiven som levererar. Femton gjorda mål på dom fem senaste bortamatcherna. Notera att sju av Björklövens nio senaste bortamatcher har innehållit minst sex mål.
3. Inbördesmöten. Två av tre möten den här säsongen har resulterat i över 5,5 mål. Fyra av lagens fem senaste bataljer har också slutat över 5,5 mål och tre av dom fyra senaste matcherna i ABB Arena Nord har slutat med minst sex mål på resultattavlan.
Med två lag i stort poängbehov som har offensiver som levererar, men har en defensiv som inte alls fungerar gör valet enkelt.
Mitt spel blir över 5,0 mål till 1,78 hos Unibet.