Tre matcher i Hockeyallsvenskan. En match jag lägger fokus på är mellan två lag som dom flesta trodde skulle vara i varsin ände av tabellen. Så är fallet också men det är fel lag som ligger i botten enligt experterna än vad som troddes på förhand. Seriens sämsta hemmalag tar emot seriens näst sämsta bortalag Almtuna. Västerås har fyra raka hemmasegrar mot just Almtuna. Blir det en femte ikväll?

  • Match: Västerås – Almtuna
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Västerås
  • Odds: 1,75 @ Betsafe
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 1/12, 19:00

Västerås har vilat i en nästan en vecka sen lagets förra match. Då mötte Västerås Björklöven på hemmaplan. Efter en mållös första period trampade hemmalaget gasen i botten direkt i den andra perioden och fick utdelning. Inte bara en gång och inte bara två utan tre gånger. Västerås gick från 0-0 till ledning 3-0 innan ens elva minuter var spelade i mellanakten. Med ett tidigt 4-0 mål i den tredje perioden punkterades matchen och Västerås fick äntligen vinna efter två raka förluster.

Segern innebar Västerås andra på lagets fem senaste matcher. Men med den sicksacka formen lyften inte Västerås från bottenstriden och står efter tjugosex spelade matcher på trettiosju poäng och befinner sig på en tionde plats i tabellen. Nu är det ju fruktansvärt jämt och laget är endast två poäng bakom sista playoff-laget Björklöven som även har en match mer spelad men det är bara två poäng ner till jumbon Timrå.

Hemma i ABB-Arena har inte mycket stämt för detta Västerås. Nu fick ju dock laget vinna sin senaste hemmamatch efter tre raka nederlag tidigare. Men efter tolv spelade hemmamatcher har Västerås spelat ihop sexton poäng vilket gör laget till seriens överlägset sämsta hemmalag. Med en statistik på fem segrar, varav en efter övertid/straffar, sju förluster, varav två efter övertid/straffar och en målskillnad på 28-28.

Västerås kommer spela ett ganska så likt lag som i förra matchen mot Björklöven.

vasteras_200 V.S almtuna_200

Almtuna har gjort en mycket bra första halva av säsongen. Med en 3-1 seger i förra matchen på hemmaplan mot ett formstarkt BIK Karlskoga bröt Almtuna sin tre matchers långa förlustsvit.

Med den segern innebar det lagets andra vinst på lagets fem senaste. Efter tjugosju spelade matcher för Almtuna har laget spelat ihop fyrtiotre poäng vilket har lett laget till en femte plats i tabellen. Med endast två poäng upp till tabelltrean Malmö men bara fem ner till närmsta lag utanför playoff.

Almtuna har varit seriens bästa hemmalag. MEN på bortaplan har det inte fungerat speciellt bra. Med tolv poäng efter tolv spelade bortamatcher är Almtuna seriens näst sämsta bortalag. Med en statistik på fyra segrar, varav en efter övertid/straffar, åtta förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 27-36.
Almtuna förlorade lagets senaste bortamatch, då mot Karlskrona med 2-1. Ett avgörande 2-1 mål som kom med endast femton sekunder kvar av matchen. Förlusten var lagets andra raka på bortaplan och den fjärde på lagets fem senaste bortamatcher.

Saknas i Almtuna gör: Johan Holmqvist, Fredrik Sonntag, Martin Sandgren, Tobias Hage och Emil Lundberg. Samtidigt som det är frågetecken kring Fredrik Vestberg och Mattias Johansson.

Lagen har bara mött varandra en gång hittills den här säsongen. 
Den matchen spelades redan under september månad i Metallåtervinning Arena. En match som hemmalaget Almtuna vann rättvist med 2-0 efter att ha varit det bättre laget.
På lagens fem senaste möten har det resulterat i tre segrar för Västerås och två för Almtuna.
På lagens fem senaste möten i ABB-Arena har det slutat med fyra raka segrar för Västerås.

Seriens sämsta hemmalag mot seriens näst sämsta bortalag. 
Det bör bara gynna Västerås till den största delen. Därför Almtuna är inget speciellt bra bortalag, men Västerås brukar egentligen vara starka hemma med undantag den här säsongen. Det har statistiken tydligt visat och det är på hemmaplan Almtuna ska vinna sina matcher och bara några enstaka bortamatcher. Skillnad är det för Västerås som egentligen ska vara ett topplag men inte har fått spelet att stämma fullt ut. Men nu senast såg det ofantligt mycket bättre ut och en stabil 4-0 seger över Björklöven och försvarsspelet såg otroligt bra ut.  Därför luktar det hemmaseger till stor del. Men även för att Västerås är nästintill skadefritt, några enstaka skador som stör. Medan ett Almtuna är försvagat och saknar  lagets bästa målvakt Johan Holmqvist. Ingen av hans ersättare har imponerat och ingen har en räddningsprocent över 89%. Inte godkänt! Almtuna saknar redan fem spelare och eventuellt kan laget ha sju ordinarie spelare borta till kvällens match.
Det är absolut något Västerås ska utnyttja då laget har fått vila i nästan en vecka och har kunnat byggt vidare på lagets fina insats senast. Samt att Västerås trivs bra hemma mot Almtuna. Fyra raka segrar säger sitt!
Mitt spel blir Västerås som segrare till 1,75 hos Betsafe.