Viktig match i Hockeyallsvenskan ikväll. Hemmalaget Västerås jagar seger då det har blivit ett litet glapp upp till direktplatserna till SHL. Västerås som har varit lite passiva den senaste tiden laget kan mycket bättre. AIK kommer med två raka segrar och Conny Strömberg spelar för första gången mot Västerås i AIK-dressen. Hjälper han AIK att ta lagets tredje seger mot Västerås den här säsongen?

  • Match: Västerås – AIK
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 8/1, 19:00

Västerås vände på skutan i sin senaste match då laget besegrade formstarka Malmö med 3-2 på bortaplan. En match där Västerås kvitterade till 1-1 med endast en sekund kvar av den första perioden och kunde gå till pausvila med en bra känsla. Det byggdes vidare direkt i den andra perioden då både 2 och 3-1 kom innan ens fem minuter var spelade. Malmö reducerade till 2-3 men kom aldrig närmare än så.

Västerås bröt därmed sin två matchers långa förlustsvit. Men med poängtapp i dom två matcherna har Västerås halkat efter topplagen. Västerås har spelat ihop sextioen poäng efter trettiosex spelade omgångar och ligger på en femte plats i tabellen. Det är för stunden sju poäng upp till den andra direktplatsen som BIK Karlskoga. Till Västerås fördel har laget spelat två matcher färre än samtliga topp tre lag.
Västerås är ett utav lagen som ännu inte har gjort över hundra mål. Men det är inte alltför långt kvar och Västerås har en målskillnad 95-84 och det ger ett snitt på 4,92 mål per match.

Hemma i ABB Arena nord har Västerås fått igång spelet betydligt bättre än i inledningen av säsongen. Nu har Västerås tagit sex segrar på sina sju senaste hemmamatcher. Det leder till att Västerås har spelat ihop trettioen poäng på hemmaplan efter arton spelade hemmamatcher, Västerås är därmed seriens tionde bästa hemmalag.
Västerås arton hemmamatcher har det totalt blivit åttiosju mål och det ger ett snitt på 4,83 mål per match. Västerås förlorade sin senaste hemmamatch mot Karlskrona med 1-3. Det var lagets första hemmaförlust på sju matcher. Noterbart är att Västerås har på sina sex senaste hemmamatcher gått över linan 4,5 mål i fem matcher. Den sjätte matchen stannade på exakt fem mål.

vasteras_200V.S aik_200

AIK vann sin andra raka match när laget besegrade Vita Hästen med 3-2 efter straffar i den senaste omgången. En match där AIK tog ledningen under den första perioden, men Vita Hästen vände i den andra till ledning 2-1. AIK kom dock igen i den tredje och kvitterade omgående men fick aldrig in en puck till. Matchen gick därefter till straffar och där vann AIK till slut välförtjänt.

AIK har nu tre segrar på lagets fem senaste matcher. Det gör att laget än en gång knappat in på lagen ovanför kvalstrecket och har efter trettiosju spelade matcher tagit fyrtionio poäng. AIK ligger därmed på en trettonde plats med samma poäng som tolvan Västerås. Det är däremot bara fyra poäng upp till den sista playoff-platsen där Almtuna ligger som har en match mer spelad.
AIK har haft problem med defensiven under säsongen och har släppt in hundrasex mål. Det är sjätte flest i serien. Med en målskillnad på 91-106 snittas lagets matcher på 5,32 mål.

Bortaplan har varit en större framgång än spelet på hemmaplan för AIK under säsongen. I alla fall om vi kollar hemma respektive borta tabell. AIK har efter arton bortamatcher tagit tjugoen poäng, vilket gör AIK till seriens åttonde bästa bortalag.
AIK’s bortamatcher är det ett snitt på 5,3 mål per match och elva av lagets arton bortamatcher har slutat över 4,5 mål.
AIK vann sin senaste bortamatch mot Björklöven. Det var lagets tredje seger på bortaplan i dom fem senaste. Noterbart på dessa fem matcher är att tre matcher slutat över 4,5 mål.

AIK kommer till spel utan:
Albin Lorentzon
Johan Andersson
Eric Norin
Robin Olsson
Dennis Nordström

Säsongens näst sista möte.
Dom två tidigare matcherna har båda slutat med seger för AIK.
Den första matchen spelades i ABB Arena nord och där vann AIK med 2-1.
I den senaste matchen vann AIK hemma på Hovet med 3-2.

Två lag som mer än gärna vill ta tre poäng.
Västerås som vill bygga vidare på lagets fina insats mot Malmö senast medan AIK vill ta sin tredje raka seger och lämna kvalplatsen förhoppningsvis för gott, för den här säsongen.
Det är två lag som har bra offensiva kvalitéer. Speciellt Västerås som har seriens bästa powerplay och har öst in mål i den spelformen. Medan AIK inte har seriens bästa defensiv och slarvar ibland alldeles för mycket som hittills har kostat massvis för laget.
Västerås har ryckt upp hemmaspelet och har fått igång målskyttet där. Förutom i den senaste hemmamatchen då det blev förlust, men det var den första matchen av sju som Västerås inte gjorde minst tre mål i.
AIK’s bortaspel är helt okey. Det blir oftast en del mål i matcherna, åt båda hållen faktiskt.
Fem av Västerås sex senaste hemmatcher har slutat över 4,5 mål och tre av AIK’s fem senaste bortamatcher har slutat över 4,5 mål.
Två lag som vill vinna och klättra uppåt i tabellen och vill ett lag mäkta med att ta samtliga tre poäng ikväll gäller det att man gör minst tre mål för att ta en seger då det andra laget knappast vill vara mycket sämre.
Mitt spel blir därmed över 4,5 mål till 1,75 hos Unibet.