Kvartsfinalerna dundrar igång en efter en under dagen efter att gruppspelet är avklarat. Först ut i Ostrava är mötet mellan USA – Schweiz. USA gjorde ett grymt gruppspel och vann grupp före Finland och Ryssland. Medan Schweiz inte alls har gjort något märkvärdigt VM och kan tacka sin kvartsfinalplats på ett svagare motstånd i gruppen.
Klarar Schweiz att stå emot ett ungt och piggt amerikanskt landslag?

  • MatchUSA – Schweiz
  • Liga: VM
  • Speltips: USA
  • Odds: 1,78 @ Expekt
  • Insats 2,5/5 units
  • Spelstopp: 14/5, 15:15

USA kom till VM med en trupp som väckte mer frågetecken än utropstecken. Landets absolut största stjärnor är hemma i staterna och på målvaktssidan är det inga rutinerade herrar. Två unga killar födda 92 samt 93 och håller i vardags till i AHL. Trots USA’s ”svaga” trupp sett till pappret har laget gjort det riktigt bra. Det blev sex av sju segrar i gruppspelet och den enda förlusten kom mot Vitryssland. Annars besegrades Slovakien, Danmark, Slovenien, Norge, Ryssland och Finland.

Laget blev en något oväntad gruppsegrare med sina sjutton poäng. Däremot satt gruppsegern hårt inne i slutomgången av gruppspelet. Då mötte laget Slovakien. USA såg ut att gå mot en kassaskåp säker seger när 3-0 målet föll i andra perioden. Men då vaknade Slovakien och ville avsluta VM positivt och hämtade ikapp och gick förbi till ledning 3-4. USA lyckades kvittera och ta matchen till förlängning där bonuspoängen togs via 5-4 målet och gruppsegern var ett faktum.

usaV.S schweiz

Schweiz däremot har inte alls imponerat under VM. Laget inledde VM med att förlora mot Österrike som fick lämna A-gruppen. Det blev något bättre när Frankrike och Tyskland besegrades med en hel del möda. Därefter avslutade Schweiz gruppspelet med fyra raka nederlag, varav tre av dessa matcher förlorade laget under övertid eller under straffläggning.

Schweiz spelade endast till sig tio poäng på sju matcher och tog endast två segrar som sagt. Det räckte däremot till en fjärde plats i grupp A och en plats till kvartsfinalerna. Schweiz avslutade gruppspelet med att möta hemmanationen Tjeckien. Det såg länge ut som att Schweiz skulle få med sig tre poäng, men drygt tio minuter in i slutperioden kom 1-1 och matchen gick till straffar. Där var tjeckerna starkast och avgjorde matchen.

_______________________________________________________________________________________________________

Fortsätter USA ”överraska” sig vidare?
USA har gjort ett bra mästerskap och ingen trodde väl att laget skulle vinna grupp B före stjärnfyllda Ryssland och Finland när trupperna jämfördes inför VM. Det amerikanska landslaget har tänkt annorlunda och satsat på unga spelare. Det har verkligen visat sig varit en bra melodi och laget lyser av hunger och sliter för att vinna matcherna. Även lagets taktik i matcherna har varit strålande och mot Ryssland och Finland avvärjdes nationerna utan alltför stor dramatik.
På det sättet laget kom igen mot Slovakien kommer verkligen ha stärkt laget. Att ha tappat en 3-0 ledning på en period till underläge 3-4 för att direkt komma igen ger laget en positiv moral. Att då få möta Schweiz i kvartsfinal ska passa amerikanerna. Ett Schweiz som inte alls gör ett bra mästerskap och avslutade med fyra raka förluster i gruppspelet. Schweiz är inte alls att känna igen sig mot föregående mästerskap och laget har ingen riktig spelfilosofi.
USA har imponerat och jag tror laget spelar som sämst bronsmatch på söndag.
Mitt spel blir USA som segrare till 1,78 hos Expekt.