Hämtar ytterligare ett spelobjekt från söndagens VM-utbud där 3 matcher ingår, här med fokus på det som komma skall i den brasilianska djungeln. USA och Portugal ska drabba samman i Manaus med högst värdefulla poäng på spel, i första hand för portugisernas del som behöver en fullpoängare nu när man har ett antal mål på minuskontot. Försvarsspelet imponerade inte nämnvärt hos något av lagen i premiärmatcherna, eventuellt något som kan utnyttjas här.

  • Match: USA – Portugal
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,86 @ Betsafe
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 00.00 23/6

USA hade, i vanlig ordning, inga som helst svårigheter med att spela av sitt kval där den gamle, tyske storskytten Jurgen Klinsmann har haft gott om tid till att förbereda sitt manskap och testa ett antal olika alternativ på diverse positioner. De goda resultaten till trots, vissa frågetecken från hemmaplan på att Landon Donovan lämnades utanför truppen samtidigt som försvarsspelet inte var alltför märkvärdigt mot mindre namnkunnigt motstånd, något som rimligtvis kan komma och redan har testats i detta gruppspel. USA besegrade Ghana i premiären, men resultatet 2-1 var något smickrande där motståndet skapade en majoritet av målchanserna i matchen. Försvarslinjen känns även aningen tunn på ett par positioner medan man har det bättre ställt framåt med ett antal pjäser med rutin från spel i Europa, däribland lagkaptenen Clint Dempsey som slog in det första målet senast.

Amerikanarna kommer till spel utan Jozy Altidore på topp. Han utgick tidigt i mötet med Ghana och blir troligtvis borta under den kvarvarande delen av gruppspelet.

usaportugal

Portugal har haft en förmåga att agera något mindre försiktigt, och inte fullt så lika imponerande, under kvalspelen (vägen hit gick som bekant via Sverige i ett dubbelmöte) för att sedan växa sig starkare i mästerskapen. Det var dock inget som kändes igen i premiären när man blev fullständigt utspelat av Tyskland, en match som förlorades med 4-0 och portugiserna kunde egentligen inte starta turneringen på ett mycket sämre sätt. En straff gavs bort tidigt samtidigt som individuellt idiotiska beslut i form av ett rött kort blev väldigt kostsamt för Seleccãos del – utöver att man även åkte på skador. På den fronten har det även funnits noterbara tveksamheter kring Cristiano Ronaldo och hans status även om rapporterna pekar på att han kommer inleda den här matchen i startelvan. Oerhört betydelsefullt i sådana fall i och med att det här är en match som Portugal, i princip, måste vinna för att ha chansen på ett avancemang.

Portugiserna står däremot inför ett antal frågetecken i försvarslinjen där Real Madrid-duon tvingas utgå. Pepe är avstängd i mittlåset medan Fabio Coentrao sträckte sig så pass illa att han är struken från resten av turneringen. Även Hugo Almeida är otillgänglig som ett alternativ längst fram i banan.


Detta världsmästerskap har som bekant ett relativt högt målsnitt hittills, även i den här värmen i de fåtal matcherna som har spelats i Manaus, där jag anser att även den här matchen har ingredienserna som kan komma att bidra. Ghana hade 21 avslut mot det amerikanska målet där man hittade många kombinationer förbi och ytan framför USA:s försvarslinje. USA, som nu har spelat 7 matcher sedan årsskiftet där samtliga har slutat på mellan 2 till 4 mål, riskerar något liknande på nytt, något man antagligen inte har råd med när man går upp mot avslutare och kreatörer likt Ronaldo. Amerikanarna har dock kvaliteter framåt vilket kan bli oerhört intressant mot den sargade, portugisiska backlinjen där två givna alternativ tvingas utgå med en ifrågasatt målvakt strax bakom. Noterbart att över de 6 senaste matcherna, tränings- samt tävlingsmatcher, som portugiserna har spelat utanför Portugal, där man i överlag inte har behövt gå upp mot lågt placerade försvarslinjer, så har 5 av dessa slutat med minst 3 mål med ett snitt på ca 4,3 per match.

Överspelet kan vara ett intressant inslag på förhand nu när båda lagen kan stå inför vissa frågetecken på den egna planhalvan. Minst 3 gjorda mål i matchen med en insats strax under medel.

/Puyol