Sydamerikanskt VM-kval står på schemat där vi bjuds på totalt 4 matcher under fredagkvällen alternativt natten mot lördag. För egen del hämtas ett objekt från Centenario och Montevideo där Uruguay och Paraguay ska göra upp om värdefulla poäng inför fortsättningen. Väljer att spela på vad det ena laget har att bjuda på i anfallsväg.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, Sydamerika
  • Match: Uruguay – Paraguay
  • Spel: Uruguay över 1,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Expekt
  • Units: 7,5/10
  • Spelstopp: 23.00

Inför den 10:e kvalomgången har hemmanationen något bättre chanser till ett häftigt mästerskap i Brasilien till nästa sommar. Uruguay står på 12 poäng tillsammans med två nationer till medan Paraguay parkerar allra sist i tabellen. Relativt enkelt att utgå från gästerna inte har mycket att hurra över, men i samma veva kan Oscar Tabarez (”La Celestes” förbundskapten) inte vara alltför nöjd med sitt starka manskap strax efter halva serien. Trots det, så kan en seger här skjuta laget uppåt i tabellen då både Venezuela och Chile har svåra bortamatcher framför sig i den här omgången.

För Uruguays del är ytterbacken Martin Caceres (Juventus) inte tillgänglig för spel efter en bilolycka. Desto tyngre förluster för Paraguay som får klara sig utan målvakten och lagkaptenen Justo Villar (Nacional), mittfältaren Edgar Barreto (Palermo) samt mittbacken Antolin Alcaraz (Wigan) pga skador. Roque Santa Cruz (Malaga) har blivit petad.

Två nationer som inte kan vara särskilt nöjda över sina prestationer så här långt. Skillnaden är dock den att Uruguay har betydligt större potential än resultaten så här långt och då parkerar man ändå på den sista kvalplatsen i nuläget – det att jämföra med Paraguay där årets upplaga känns något svagt och man är inte mycket bättre än det något trista tabelläget. Ett VM-slutspel känns långt borta i nuläget och jag tror nog att de drömmarna kan dö ut ytterligare ikväll.

Uruguay kan mönstra en fantastisk startelva med en kombination av skicklighet och erfarenhet, och känslan är att det borde vara en tidsfråga, om man ser till spelet i överlag, innan poängskörden blir något mer stadig. Man kan bl.a. ställa upp med Luis Suarez och Edinson Cavani (bilden) på topp där en formstark veteran i Diego Forlan knappt får plats. I regel är man som allra starkast hemma på nationalarenan där en minst sagt kraftig majoritet av poängen hämtas in. 2,8 mål framåt/hemmamatch i det här kvalspelet, där effektiviteten dessvärre inte var på topp i de två matcherna där man misslyckades med att besegra den här linan.

Paraguay har ännu inte kunnat hitta något vägvinnande spel där förutsättningarna kunde ha varit bättre i de defensiva regionerna. Man har, i motsats till motståndarnas starka hemmaspel, varit ruskigt svaga utanför Asuncion. Man har förlorat alla av de 5 spelade kvalmatcherna så här långt där man har släppt in minst 2 mål i samtliga.


Med tanke på att hemmanationens odds (rak seger) har sjunkit en hel del de senaste dagarna så så känns det här överspelet fortfarande intressant då siffrorna inte har rört sig i samma takt. En insats strax över medel på Uruguay att göra minst två mål i matchen.

/Puyol