Förra helgens Sverige-gala följs upp med ännu en fin höjdpunkt där UFC levererar en godbit i Vegas. Den 17:e säsongen av serien The Ultimate Fighter ska äntligen avgöras med bl.a. en final där Uriah Hall och Kelvin Gastelum är dem två herrarna som har gått hela vägen. Uppställningen har varit bra i år men framförallt så har en slagskämpe stuckit ut rejält  och jag tror även att han går segrande ur striden här.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Uriah Hall – Kelvin Gastelum
  • Spel: Uriah Hall via knockout eller teknisk knockout
  • Odds: 2,00 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 04.30

TUF liknar mer en dokusåpa och utslagningsturnering där 14 fighters tog sig in i huset med Jon Jones (mästare i lätt tungvikt) och Chael Sonnen (utmanare i en kommande match) som tränare i den här upplagan av programmet där deltagarna har varit mellanviktare (84 kg). Noterbart att båda finalisterna kommer från Sonnens stall och har alltså varit lagkamrater genom tävlingen. Uriah Hall är en fullständigt briljant striker, kanske den främsta stående fightern vi har sett i programmets historia om man kombinerar teknik och kraft, medan Kelvin Gastelum har en bakgrund som brottare. Han är även historisk genom att vara den yngsta finalisten.

På vägen hit har respektive kombattant gått 4 matcher. Båda vann sina kvalmatcher via enhälliga domslut, därefter så har Hall slagit ut Adam Cella, Bubba McDaniel och Dylan Andrews, samtliga via knockout eller teknisk knockout. Gastelum besegrade McDaniel även han, vilket sedan följdes upp Collin Hart samt Josh Samman, som var en av de topptippade på förhand.

Oddsen inför talar väl i princip för hur hela den här resan har sett ut för respektive slagskämpe. Uriah Hall har vuxit fram som en stor favorit i och med sina extrema, tekniska färdigheter. Han har varit brutal där samtliga av hans motståndare har hamnat på sjukhus, där en lyckad spinning back kick (bilden) som fullständigt släckte lyset på en av motståndarna har vevats fram och tillbaka. Kelvin Gastelum däremot har varit underdog från start och jag vill minnas  att han var den som valdes in sist till sitt lag. Han har slagit från underläge där motståndaren fick bära favoritskapet i samtliga av hans matcher och han har gjort det med bravur. Här menar jag dock på att det kommer ta stopp, och med det här spelet väljer jag att fokusera på i vilket område den ena slagskämpen är som mest framstående.

Gastelum bör vara väldigt intresserad av att krympa avståndet och ta den här matchen till mattan. Med det sagt, så inleds varje fight på fötterna och där är Hall överlägsen. Jag tror att det är fullt möjligt att han kan bli nedtagen, och även om utmanaren lär vara bestämd på att gå efter nedtagningarna, så är det lättare sagt och tänkt än gjort. Favoriten har visat prov på en enorm kvickhet i sina slagserier och hans reach advantage kan bli svår att handskas med. Han har haft en förmåga att få sina motståndare att känna sig väldigt osäkra och bli väldigt passiva, och jag tror inte att vi får se något undantag här.

Det som kanske talar emot favoriten Uriah Hall är hypen bakom honom, om han inte skulle klara av att balansera det på rätt sätt inför den här kvällen. Samtidigt så tycker jag att han borde vara erfaren nog, vilket jag vill ge honom en fördel till, då han bl.a. har mött Chris Weidman och Costa Philippou tidigare under karriären. Båda är idag rankade bland topp-10 i UFC:s mellanvikt, där den förstnämnde ska gå en titelfight snart.


Jag vill nog tro att större delen av den här matchen kommer hålla sig stående, och i en sådan match har favoriten verktygen som krävs för att avsluta det här. Det raka oddset är alldeles för tråkigt för att spela, men där någonstans är jag förvånad över hur pass högt vinstmetoden står sig i jämförelse. Ger honom en bra chans till att verkligen slå sig fram till prispengarna och ett UFC-kontrakt. Uriah Hall att vinna via knockout eller teknisk knockout spelas.

/Puyol